REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii

Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii

Replica API 4 martie 2021 | 17:53 1128

Cuvântul „astenie" provine din limba greacă și înseamnă „fără vlagă”. Astenia de primăvară este caracterizată de senzația de slăbiciune, de lipsa de energie și debutează odată cu instalarea primăverii, scrie doc.ro

Astenia de primăvară vine la pachet cu o serie de alte simptome neplăcute, pe care le poți combate, însă, cu câteva remedii naturale eficiente.

Cauzele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară apare atunci când organismul nostru are probleme în a se adapta la provocările care vin odată cu schimbarea anotimpului. Lumina în exces și razele soarelui influențează producția hormonului numit melatonină și se creează ușoare dezechilibre hormonale, care declanșează o serie de alte simptome și reacții în organism.

Simptomele asteniei de primăvară

Oboseală la nivel fizic, dar și mental

Tristețe nemotivată

Lipsa apetitului

Slăbiciune musculară

Dureri de cap

Epuizare

Căderea părului

Pierderea apetitului sexual

Scăderea tensiunii arteriale

Insomnii

Dificultăți de concentrare

Probleme cu greutatea

Tensiune arterială scăzută

Apatie

Extenuare

Anxietate și irascibilitate.

Remedii pentru astenia de primăvară

1. Adaptează-ți alimentația.

Dieta este un aliat de preț al organismului atunci când trebuie să combată astenia de primăvară. Alimentele bogate în triptofan sunt recomandate, pentru că acest aminoacid stimulează secreția de serotonină, făcându-ne să ne simțim mai bine.

Printre alimentele bogate în triptofan se numără: ouăle, produsele lactate, peștele, nucile, legumele, cerealele integrale, fructele precum ananasul, căpșunile, papaya, portocalele, grepfrutul și strugurii.

Și alimentele bogate în vitaminele B sunt recomandate pentru combaterea asteniei de primăvară, întrucât acestea elimină senzația de oboseală, energizand organismul. Bananele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în conținutul de vitamine din complexul B. Legumele de sezon, consumate chiar crude, sunt esențiale în această perioadă. Așadar, consumă leurdă, lobodă, urzici și orice alte legume de sezon găsești la tarabele din piață.

2. Bea ceaiuri

Consumul de ceaiuri te poate ajuta să treci cu bine peste această perioadă și să învingi astenia de primăvară. Ceaiul de ginseng contribuie la recăpătarea vitalității și este eficient în combaterea stresului. Atenție, însă: nu este indicat să consumi mai mult de două căni de ceai de ginseng pe zi. Și ceaiul verde poate fi un aliat de preț în această perioadă, întrucât îți oferă energia necesară.

3. Nu uita de sport

Poate suna ciudat recomandarea de a face sport exact în perioada în care te simți lipsit de puteri, însă sportul eliberează endorfine și îți oferă o stare de bine. Totodată, exercițiile fizice îți pun sângele, dar și mușchii în mișcare, iar tu te vei simți mai energic după ce faci cel puțin 30 de minute de sport.

Pentru a te bucură la maximum de efectele benefice ale mișcării și pentru a învinge astenia de primăvară, ideal ar fi să alegi să faci sport în aer liber, fie că este vorba despre jogging, plimbări în ritm alert în parc ori tenis.

4. Hidratează-te

Hidratarea va atenua simptomele asteniei de primăvară, precum durerile de cap sau amețelile, așa că nu uita să bei apă din belșug, 6-8 pahare pe zi.

5. Dormi cel puțin 7 ore pe noapte

Ai nevoie de somn pentru a putea face față cu bine simptomelor specifice asteniei de primăvară, așa că e bine să faci tot posibilul pentru a dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Încearcă să te culci la aceeași oră pentru a-ți învăța organismul care este programul de somn.

Ce ar trebui să includă regimul tău alimentar, pentru a combate astenia de primăvară

Chiar dacă astenia de primăvară va trece de la sine după câteva săptămâni, când organismul tău se adaptează în cele din urmă la noul anotimp, există câteva modalități prin care poți grăbi procesul acesta de tranziție și prin care poți preveni majoritatea simptomelor.

Cel mai simplu mod prin care poți influența într-un mod pozitiv astenia de primăvară este prin intermediul regimului tău alimentar. Dieta ar trebui să includă la începutul primăverii alimente bogate în vitaminele C și E, magneziu, fier și calciu; prin urmare, cât mai multe fructe și legume crude, diverse tipuri de nuci, pește și fructe de mare, cât și o cantitate optimă de produse lactate.

Chiar dacă nu există un tratament clar pentru astenia de primăvară, anumite obiceiuri sănătoase pe care le adopți te pot ajuta în acest proces, timp în care organismul tău se va adapta la venirea primăverii.

Simptomele asteniei de primăvară durează, de regulă, între 10 și 20 de zile, timpul necesar pentru ca organismul să se adapteze la schimbările care vin odată cu primăvară. Dacă observi că stările tale de oboseală sau de tristețe se prelungesc pe o perioadă de mai multe săptămâni, ar trebui să discuți cu medicul tău, deoarece la mijloc ar putea fi o altă problemă de sănătate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920