REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Atac pe panică vs atac de cord: cum le deosebești

Atac pe panică vs atac de cord: cum le deosebești

Replica API 13 decembrie 2021 | 00:00 624

Simptomele apar rapid: simți că ți se încordează pieptul, ritmul cardiac crește rapid și începi să transpiri. Este un scenariu alarmant, iar mintea ta se grăbește să-și dea seama ce se întâmplă. Este un atac de cord? Sau este un atac de panică?

Adesea poate fi dificil să faci diferența, mai ales dacă nu te-ai mai confruntat cu nici unul dintre aceste evenimente, și asta nu face decât să crească confuzia și stresul, scrie doc.ro.

Atât un atac de panică, cât și un atac de cord îți afectează sănătatea și este important să le recunoști, astfel încât să poți beneficia de un tratament adecvat.

Atacurile de panică apar atunci când hormonii de stres declanșează răspunsul de „luptă sau fugă” al organismului. În cazul unui atac de cord, o blocare a unei artere coronare poate duce simptome menționate.

Simptome atac de panică

Un atac de panică este un atac brusc de frică sau anxietate copleșitoare. Atacurile de panică nu pun viața în pericol, dar interferează cu calitatea vieții și starea ta mentală de bine.

Persoanele care au atacuri de panică regulate sau frecvente pot avea o tulburare de panică, un tip de tulburare de anxietate. Un atac de panică izolat, însă, se poate întâmpla oricui, chiar și fără un diagnostic de tulburare de panică.

Simptomele unui atac de panică includ:

• sentimente bruște și puternice de anxietate și frică;

• dureri în piept;

• dificultăți de respirație;

• sentimentul pieirii iminente;

• palpitații;

• furnicături;

• transpiraţii;

• tremurat;

• slăbiciune sau amețeli;

• dureri de stomac sau greață.

Simptome atac de cord

Un atac de cord este atunci când o parte din inima ta nu primește suficient sânge. Acest lucru se întâmplă, de obicei, deoarece o arteră care furnizează sânge către inimă este blocată.

Simptomele comune ale atacului de cord includ:

• durere în piept sau senzația de presiune;

• palpitații;

• senzație de amețeală sau de leșin;

• transpirație, inclusiv transpirații reci.

• durere sau disconfort în partea superioară a corpului, cum ar fi maxilarul, gâtul, brațele, umerii sau spatele.

• dificultăți de respirație;

• greață sau vărsături;

• sentimentul pieirii iminente.

Un atac de cord îți poate pune viața în pericol, așa că nu aștepta să vezi dacă simptomele dispar. Consultă imediat medicul, dacă te confrunți cu simptomele unui atac de cord.

Diferența dintre un atac de panică și un atac de cord

Simptomele acestor două afecțiuni pot fi alarmant de similare. Iată cum le poți deosebi!

Localizarea durerii

Atât atacul de panică, cât și atacul de cord provoacă disconfort în piept, dar există o diferență. În cazul unui atac de cord, durerea iradiază în alte zone, precum brațul, maxilarul sau gâtul.

Dacă este un atac de panică, durerea va rămâne, de obicei, localizată la nivelul pieptului.

Cum se simte durerea în piept

Atacurile de cord se simt ca:

• o senzație de presiunea pe piept;

• o senzație de strângere, „ca un elefant care stă pe pieptul tău”;

• o senzație de durere sau de arsură, cum ar fi arsurile la stomac;

În timpul unui atac de panică, durerea în piept este localizată în mijlocul pieptului.

Atacurile de panică cauzează adesea:

• durere ascuțită sau înjunghiată;

• palpitații sau disconfort toracic greu de descris.

Declanșatori atac de panică vs. atac de cord

Atacurile de cord tind să apară după efort fizic, acesta fiind un semn care nu este întâlnit în atacurile de panică.

Un atac de cord s-ar putea produce după ce ai dat zăpada cu lopata sau ai urcat scările. Un atac de panică nu are după exercițiu fizic decât în cazul în care ar fi un declanșator de stres.

Dar dacă simptomele apar noaptea? Atât atacurile de panică, cât și atacurile de cord te pot trezi din somn. Dar există o diferență cheie: oamenii care au un atac de panică pe timp de noapte au, de obicei, atacuri de panică și în timpul zilei.

Deci, dacă te trezești cu dureri în piept sau cu alte simptome și nu ai antecedente de atacuri de panică, acesta ar putea fi un semn al unui atac de cord.

Cât durează un atac de panică vs. un atac de cord

Majoritatea simptomele atacului de panică durează câteva minute, deși pot dura mai mult.. Apoi, simptomele dispar și te simți mai bine. Dar în cazul unui atac de cord, simptomelor nu vor înceta atât de repede.

În timpul unui atac de cord, simptomele tind să dureze mai mult și să se agraveze în timp. De exemplu, durerea în piept poate fi ușoară la debutul unui atac de cord, dar devine severă după câteva minute. Atacurile de cord pot provoca dureri severe în piept, cum ar fi 9 sau 10 pe scala durerii. Apoi, mai târziu, durerea poate scădea la 3 sau 4 înainte de a se agrava din nou.

Durerea s-ar putea schimba, dar nu va dispărea.

Ce se întâmplă cu ritmul cardiac în timpul unui atac de panică?

În multe cazuri, un atac de panică declanșează un ritm cardiac rapid, cunoscut și sub numele de tahicardie. Ritmul cardiac poate accelera până la 200 de bătăi pe minut sau chiar mai rapid.

Un ritm cardiac rapid te poate face să te simți amețit și să te confrunți cu dispnee. De obicei, tahicardia care apare ca răspuns la stresul emoțional și durează doar câteva minute nu este îngrijorătoare. Dar, dacă se întâmplă în mod regulat sau dacă ai posibile simptome ale unui atac de cord, consultă medicul.

Poate un atac de panică să provoace un atac de cord?

Este puțin probabil ca un atac de panică să provoace un atac de cord, dar este posibil. Stresul emoțional joacă un rol în ambele condiții. Atât atacul de panică, cât și atacul de cord poate apărea în timpul sau după o situație stresantă.

De cele mai multe ori, însă, oamenii au un atac de panică mai degrabă decât un atac de cord, ca răspuns la stresul emoțional.

Persoanele care suferă de anxietate, depresie sau stres cronic pot avea un risc mai mare de probleme cardiace. Stresul cronic poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Ai grijă și urmărește cu atenție semnele subtile care anunță un infarct miocardic. Un atac de cord poate părea că a venit din senin. Dar, în multe cazuri, durerea în piept din cauza bolilor de inimă, cunoscută sub numele de angină, apare în zilele sau săptămânile dinaintea unui eveniment cardiac.

S-ar putea să simți o înțepătură sau o oarecare durere în umăr sau în piept. Simptomele dispar. Apoi, mai târziu, durerea se înrăutățește sau te simți puțin slăbit. Apoi atacul de cord lovește. Aceste semne timpurii pot fi greu de identificat.

Când să mergi la medic

Un atac de cord este o urgență medicală. Un atac de panică nu este. Dar, având în vedere suprapunerea simptomelor, poate fi dificil să le deosebești. Nu risca!

Dacă ai dureri în piept sau alte simptome de atac de cord ori nu ești sigur dacă este un atac de cord sau un atac de panică, solicită ajutorului unui specialist!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212