REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Atacul de la Olimpiada de la München din 1972: Acord între Berlin şi familiile victimelor asupra indemnizaţiilor

Atacul de la Olimpiada de la München din 1972: Acord între Berlin şi familiile victimelor asupra indemnizaţiilor

Replica API 1 septembrie 2022 | 00:00 566

Germania şi familiile victimelor israeliene ale atacului mortal din timpul Jocurilor Olimpice din 1972 de la München au ajuns la un acord asupra indemnizaţiilor, la 50 de ani de la luarea de ostatici, a anunţat miercuri guvernul german, citat de France Presse.

Steffen Hebestreit

"Guvernul federal salută acordul cu familiile victimelor", a reacţionat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului lui Olaf Scholz, Steffen Hebestreit, citează Agerpres.

Guvernul federal, precum şi regiunea Bavaria şi oraşul Munchen vor plăti 28 de milioane de euro familiilor victimelor acestei luări de ostatici, care s-a soldat cu moartea a unsprezece sportivi israelieni, a indicat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Acest acord intervine cu câteva zile înainte de comemorarea a 50 de ani de la această tragică luare de ostatici, unică în istoria Jocurilor Olimpice, care s-a încheiat cu o baie de sânge după intervenţia poliţiştilor la o bază militară din fosta Germanie de Vest.

Această problemă sensibilă a despăgubirilor, negociată de câteva decenii, a stârnit furia familiilor victimelor, care au considerat propunerile guvernului german prea slabe şi au ameninţat că nu vor participa la comemorarea de luni din Bavaria.

Acordul prevede de asemenea înfiinţarea unei comisii de istorici germani şi israelieni care ar trebui să aibă acces la documente până acum clasificate pentru a face lumină asupra acestei luări de ostatici şi fiasco-ului poliţiei.

Odată cu acest acord, Germania "îşi îndeplineşte obligaţia istorică faţă de victime şi familiile acestora, în contextul relaţiei speciale germano-israeliene", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acordul trebuie, potrivit purtătorului de cuvânt, "să creeze condiţiile pentru a aborda un capitol dureros al istoriei noastre comune, pentru a-l recunoaşte ca atare şi a pune bazele unei noi culturi a memoriei", şi-a exprimat speranţa Hebestreit.

Preşedinţii german şi israelian, Frank-Walter Steinmeier şi Isaac Herzog, au anunţat, în urma oficializării acordului, că vor participa amândoi la ceremonia organizată luni în Bavaria.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272