REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

ATACURI TERORISTE ÎN FRANŢA: A fost decretată stare de urgenţă după exploziile de vineri seara

ATACURI TERORISTE ÎN FRANŢA: A fost decretată stare de urgenţă după exploziile de vineri seara

Replica API 16 noiembrie 2015 | 00:00 238

Lumea întreagă, în şoc

Lumea întreagă, în şoc

Sursa foto: AFP/ Reuters

Seara de vineri, 13 noiembrie, a fost una de groază, care a şocat întreaga lume: atacuri teroriste, simultane, au zguduit Parisul! Este cel mai sângeros atac terorist din istoria Franţei. Câteva explozii s-au produs în zona Stade de France, unde avea loc un amical între echipele de fotbal ale Franţei şi Germaniei, iar alte atacuri armate au fost semnalate în zonele Fontaine au Roi, Charonne şi Bataclan. Cele mai multe dintre victime au fost ucise în atacul din sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

În timpul atacurilor, preşedintele francez Francois Hollande a fost evacuat de pe Stade de France, unde se desfăşura meciul între reprezentativa Franţei şi cea a Germaniei, motează AFP. Spectatorii nu au fost anunţaţi la pauză pentru a nu induce panica, a susţinut preşedintele federaţiei de fotbal franceze. După ce a fost scos de pe stadionul lângă care au avut loc exploziile, Hollande a declarat stare de urgenţă în toată Franţa - pentru prima oară de la Al Doilea Război Mondial. Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris era, sâmbătă seara, de 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, după cum anunţa procurorul general din Paris, Francois Molins.

„La această oră, deplângem moartea a 129 de persoane, este un bilanţ provizoriu şi evolutiv, ţinând de numărul important de răniţi; 352 de persoane sunt rănite, dintre care 99 în stare de urgenţă absolută”, declara sâmbătă seara Molins, adăugând că „şapte terorişti sunt morţi”. „Au fost trei echipe coordonate care vizau un număr maxim de victime”, a mai spus Molinms, potrivit Le Figaro. Ulterior, cifra morţilor se ridica la 132 de morţi, ca urmare a deceselor unor răniţi grav.

Unul dintre teroriştii ucişi a fost identificat imediat, după amprente: un cetăţean francez. Potrivit leparisien.fr, kamikazele identificat este un tânăr francez care se afla deja în evidenţa poliţiei din cauza legăturilor sale cu mediile jihadiste. El locuia în Courcouronnes, localitate situată la 35 de kilometri sud de Paris. Informaţia avea să stârnească din nou semen de întrebare cu privire la eficienţa serviciilor franceze! Ulterior, autorităţile urmau să anunţe că asupra unui alt terorist a fost găsit un paşaport sirian, un altul a fost identificat ca fiind un bărbat care fusese arestat de 8 ori între 2004 şi 2010, fără a ajunge în închisoare.

Mai multe persoane au fost arestate în Belgia, cu legătură cu atentatele din Paris, o maşină înmatriculată în Belgia fiind identificată la locul atacurilor. Conform unui martor, citat de AFP, autorii atacului de la sala de spectacole Bataclan din Paris, vineri seara, au tras direct în multţime strigând „Allah Akbar”. De altfel, Statul Islamic a reacţionat, postând mesaje de “felicitări” pentru teroriştii care au provocat carnagiul de la Paris! În continuare, autorităţile franceze caută şi alte persoane suspectate că au legătură cu atacurile, iar anchete au loc şi în Belgia, unde, de altfel, la periferia oraşului puteau fi văzute, încă de acum câţiva ani, personaje dubioase care vindeau cartele prepaid.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212