REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atenție! Ce trebuie să știți când vă schimbați anvelopele. Video

Atenție! Ce trebuie să știți când vă schimbați anvelopele. Video

Cristina BĂRBUCEANU 21 octombrie 2022 | 00:00 3096

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă. Oamenii încep să se pregătească pentru ceea ce se anunță „cea mai grea iarnă” din punctul de vedere al scumpirilor, mai ales. Astfel că șoferii au început deja să economisească sau chiar să cumpere anvelope pentru iarnă, pentru că lipsa lor în sezonul rece atrage amenzi usturătoare. Totodată, autoritățile vin cu noi cerințe pe care cei care își achiziționează anvelope pentru această iarnă trebuie să le respecte. Cât despre termenul limită în vederea schimbării anvelopelor... nu există, spun reprezentanții RAR. Depinde de vreme!

Directive date de RAR în privința inscripției de pe anvelope

Aproape ne aflăm în ultima lună de toamnă, deci iarna e tot mai aproape. Foarte mulți șoferi sunt precauți, și, dat fiind faptul că la munte a nins deja, șoferii au început să se îndrepte către service-urile auto pentru a-și schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă. E foarte important ca șoferii să știe că Registrul Auto Român a dat reglementări clare în ceea ce privește inscripția de pe anvelopă:

„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”.

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, este o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Video:

Prețuri mai mari pentru anvelope și montajul lor

Ținând cont de scumpirile pe toate planurile, și la anvelope și la montajul lor, scorurile sunt mai mari. În Constanța, la un service-auto prețul unei anvelope calitative pornește de la 900 de lei, iar montajul celor 4 anvelope, cu tot cu echilibrare, este 130 de lei.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule. RAR spune că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Registrul Auto Român a mai făcut câteva precizări și în ceea ce privește felul în care trebuie să arate anvelopele, notând și despre vechimea lor: „Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură.”

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu pun cauciucuri de iarna de 2 ani ,nu am de ce ,când o sa avem zapada asta o sa fie primul lucru pe care o sa l fac ,pana atunci nu le schimb
2
0
e nevoie mare de bani,! ... facaturi din orice ! amenzi , taxe , impozite, scumpiri ...la minut!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367