REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Atenție, constănțeni! Hoții se reprofilează pe vreme de coronavirus: iată cum acționează!

Atenție, constănțeni! Hoții se reprofilează pe vreme de coronavirus: iată cum acționează!

Replica API 19 martie 2020 | 00:00 43284

Hoții se folosesc de coronavirus și intră în casele bătrânilor. Aflată sub amenințarea virusului, România riscă să se confrunte și cu o altă problemă, aceea a hoților din locuințe. Furturile din locuinţe sunt printre preferatele îndeletniciri ale infractorilor. Însă, ca planul să le iasă şi să nu întâmpine surprize, hoţii au nişte paşi bine puşi la punct, pe care îi urmează fără să clipească.

O sesizare făcută de o româncă a apărut, de curând, în mediul online. Aceasta făcea un apel către cetățeni legat de faptul că hoții profită de această pandemie și apar la ușile vârsnicilor spunând că sunt medici trimiși de Direcția de Sănătate sau de la spital. În prealabil, hoții sună să verifice câte persoane sunt în casă. „Dragi mămici și bunici din toată lumea. Astăzi am primit un comunicat în care politia ne anunță că se profita mult din cauza situației de pandemie, sa avem foarte mare grija sa nu deschidem ușa la nimeni. Sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care vin sa va facă teste medicale și să dezinfecteze casele. Sunt grupuri care se organizează, sunând înainte la telefon, cer date personale gen, câți sunteți în casa, ce vârstă (bătrânii sunt cei mai afectați), ca să știe unde să atace” a scris femeia pe mai multe grupuri de socializare.

Și un avocat constănțean a adus în atenția cetățenilor acest fapt. „Statul acasă, duce inevitabil la restrângerea posibilității infractorilor de a-și asigura traiul prin metodele specifice. De aceea în perioada imediat următoare se vor reorienta majoritar pe excrocherii și posibil tâlhării în locuință cu victime bătrâni neajutorați. Excrocheriile vor fi gen „suntem de la primărie”, „suntem de la spital”, „suntem de la Direcția Sanitară”, „trebuie să vă ajutăm”, „trebuie să vă facem teste”, „trebuie să vă dezinfectăm locuința”, gama de infracțiuni putând fi de la înșelăciune, furt simplu profitând de neatenție sau distrăgând atenția victimelor până la acte de violență. Așadar, vă rugăm să vă sfătuiți rudele, prietenii să nu primească în casă persoane necunoscute dacă nu sunt însoțite de poliție sau administrator în cazul blocurilor. Protejați-vă pe dumneavoastră și familia” a transmis un avocat constănțean.

Menționăm faptul că zonele afectate din Italia se confruntă deja cu această situație. Aflată sub amenințarea virusului, zonele din nordul Italiei se confruntă acum și cu o altă problemă, aceea a hoților din locuințe. În unele localități situația a degenerat, iar răufăcătorii încearcă să profite de pe urma panicii: se dau drept polițiști sau medici și intră în casele bătrânilor, pe care îi jefuiesc. Comitetul regional Crucea Roșie Italiană – Lombardia a transmis și un comunicat în care informează cetățenii că nu au fost emise activități pentru a efectua teste cu tampoane orale pentru detectarea contagiunii Virusului Corona COVID-19: ”Prin urmare, aceste activități nu au nicio legătură cu Crucea Roșie și cu persoanele care le desfășoară, deși în uniformă, nu aparțin Asociației noastre și au singurul scop de a intra ilegal în case, cu scopul de a jefui. De aceea, dacă se primește o vizită, se recomandă să nu-i întâmpinați pe acești oameni în casă și să contacteze imediat forțele de ordine”. se precizează în comunicat.

Cum acționează un hoț, de fapt:

Furturile din locuinţe nu sunt lipsite din Constanţa. Fel de fel de metode apar, iar hoţii le adoptă numaidecât, inspirându-se chiar şi din filmuleţe postate pe internet. De asemenea, menţionăm şi faptul că în astfel de furturi sunt implicaţi şi minori. O asemenea gaşcă este pe cale de a fi stârpită, implicată fiind şi o fetiţă minoră, nedeclarată la naştere. Ca în toate cazurile, hoţii îşi iau nişte măsuri înainte de a da "atacul". Filează zona, urmăresc perioadele de timp în care nu este mişcare în casă, dacă este praf pe clanţă, scrisori în poştă, cât şi altele. Tocmai de aceea, oamenii legii au câteva sfaturi pentru proprietarii locuinţelor. Prin urmare, pentru evitarea evenimentelor nefericite, când părăsiţi domiciliul, verificaţi dacă aţi închis bine uşile şi ferestrele, nu lăsaţi nici o fereastră deschisă, nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în ghiveciul cu flori, în poştă, sus, pe tocul uşii etc, întrucât infractorii cunosc foarte bine toate aceste locuri. Nu lăsaţi mesaje în uşă sau pe robotul telefonic, care să certifice absenţa dumneavoastră de la domiciliu, goliţi cutia poştală de corespondenţă sau ziare, acestea putând trăda lipsa dumneavoastră pe o perioadă mai îndelungată de acasă sau rugaţi o persoană de încredere să vă preia corespondenţa. Stabiliţi împreună cu vecinii un sistem de supraveghere a apartamentului atunci când lipsiţi mai mult de la domiciliu. Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii sau oferă diverse servicii, dar care nu se pot legitima. Reţineţi semnalmentele persoanelor suspecte pe care le întâlniţi sau care pun întrebări despre vecinii dumneavoastră. "În cazul în care sunteţi martor sau victimă a unei infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, cum ar fi înălţimea, trăsăturile feţei, semnele particulare, vestimentaţia, particularităţile în vorbire sau comportamentul şi sesizaţi în cel mai scurt timp poliţia, apelând numărul de urgenţă 112", au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
jan,tu si cand dormi visezi falsuri
0
0
prefectul CONSTANTEI ESTE UN TIMPIT ADUCE IN MAMAIA TOTI INFRACTORII IN CARANTINA DIN TOATE JUDETELE ROMANIEI DAR NU DIN JUDETUL CONSTANTA SAU TULCEA!!ATENTIE INCEP SA SPARGA CASELE SI MAGAZINELE!!
1
0
Pentru Anonimul: nu te mai lauda atat ca esti diaspora. Suntem romani cu totii si noi si voi iar tiganii ne fac de rusine si pe noi si pe voi, indiferent unde am locui sau cat de importanti v-ati considera voi diaspora. Mai bine ai lua o atitudine impotriva atitudinilor tiganesti de oriunde in loc sa te sifonezi.
2
1
Diaspora nu inseamna hoti si tigani,atentie la cum va exprimati,nu bagati pe toti in aceasi oala.
3
3
Haha ce fake news
1
3
Trebuie impuscati !
9
1
Era bine sa se instituie si o lege martiala partial,in asa fel incat unele infractiuni facute ,,cu ocazia'' pandemiei sa fie pedepsite exact ca in vreme de razboi,mergandu-se pana la procese rapide urmate de executii prin impuscare. Romania are un potential criminogen urias,infractorii sunt puzderie si se simt in largul lor. Sunt inarmati,organizati si basca sprijiniti de legile ce mai ca-i imbie sa faca cat mai mult rau.
13
0
am auzit un caz unde un hot dintr-asta a venit la usa unei batrane si i-a spus ca este trimis de ministerul sanatatii sa faca injectii, i-a facut o injectie si a adormit-o, si apoi a furat tot ce a gasit.
16
2
Votati pe cine trebuie si vom infiinta un Auschwitz de carantina pentru musafirii nepoftiti infractori
13
4
Se intorc specialistii din Italia,Spania,Anglia,Franta, etc.Paziti-va .
22
2
inchideti tot, inclusiv granitele, ce mai asteptati?
17
1
s-a intors diaspora, sa vedeti ce infractionalitate vom avea in 2 luni ca astia nu au din ce trai iar euroii adusi acasa sunt doar in visele lui isarescu!!
19
3
Mama lor de hoti. Asteptati-i cu toporul la usa.
19
2
hotilor,mergeti la mahistrati,colonei,trintori hugetari,aia din primarie. Tiganii au aurul ingropat in wcul din fundul curtii. Nu veti aveamreclamatii,banii sint de furat.furati de la hoti!
17
5
La aia cu pensi speciale.
26
4
in stare de urgenta pedepsele sa fie dublate.
31
3
De fapt Romania se afla sub amenintarea prostiei. Cat de idiot sa fii sa dai drumul la toate ciorile in casa ? Unii isi merita soarta !
31
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212