REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Atenție! Dacă te-ai mutat și nu ai anunțat, riști anularea actului de identitate

Atenție! Dacă te-ai mutat și nu ai anunțat, riști anularea actului de identitate

A.F. 1 aprilie 2023 | 00:00 4502

Persoanele fizice care au înscris în actul de identitate domiciliul sau reședința la adresa unui imobil, dar nu mai locuiesc la această adresă au obligația ca în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei.

Atentie! Daca te-ai mutat si nu ai anuntat, risti anularea actului de identitate

În cazul nerespectării acestei obligații, la cererea proprietarului imobilului, persoanei fizice i se efectuează menţiuni în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (R.N.E.P) cu privire la încetarea valabilităţii menţiunii privind domiciliul sau reședința și i se anulează actul de identitate.

Astfel, în situația în care proprietarul unui imobil sesizează în scris personalul S.P.C.L.E.P cu privire la faptul că o persoană fizică, ce are înscris în actul de identitate domiciliul sau reşedinţa la adresa imobilului proprietatea sa, nu mai locuieşte la această adresă, lucrătorii S.P.C.L.E.P. solicită efectuarea de verificări în teren de către structura teritorială a Poliţiei Române.

Lucrătorul de poliţie desemnat să dea curs solicitării ia o declaraţie proprietarului imobilului care a primit în spaţiu persoana în cauză şi, după caz, altor persoane care locuiesc în imobil sau care pot oferi informaţii privind prezenţa persoanei la adresa respectivă şi întocmeşte un proces-verbal.

Ulterior, persoana fizică este notificată cu privire la procedura inițiată de proprietar și este invitată la sediul S.P.C.L.E.P pentru reglementarea situației.

În cazul în care se constată că, persoana fizică în cauză nu mai locuieşte la adresa declarată ca domiciliu sau reședință, lucrătorul de la S.P.C.L.E.P. efectuează menţiuni în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (R.N.E.P) cu privire la încetarea valabilităţii menţiunii privind domiciliul sau reședința și anulează actul de identitate al persoanei respective.

Atunci când persoana aflată în situaţia prezentată, nu poate fi identificată pentru anularea actului de identitate, se efectuează în Registrul Național de Evidență a Persoanelor, menţiunea corespunzătoare anulării şi cea privind necesitatea reţinerii documentului la momentul legitimării în vederea transmiterii către instituţia emitentă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108