REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ATENȚIE! Hipermarketurile VÂND pudră de CACAO cu SODĂ caustică!

ATENȚIE! Hipermarketurile VÂND pudră de CACAO cu SODĂ caustică!

Replica API 11 mai 2021 | 00:25 5745

Experții Asociaţiei Pro Consumatori trag un semnal de alarmă asupra unui produs alimentar tot mai prezent în gospodăriile oamenilor. Pudra de cacao, un aliment esențial în dieta zilnică, nu este chiar atât de sănătoasă pe cât se pare. Mai exact, constănțenii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce cumpără deoarece, chiar dacă pare un produs natural, una din două mărci de pudră de cacao conține E-uri. În rândurile de mai jos puteți citi mai multe detalii legate de acest produs, dar și ce recomandă experții.

Campania ,,Atenție la etichetă!”

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică din anul 2005 cu o activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) din anul 2005, a lansat pe 24 ianuarie anul curent Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor „Atenție la etichetă!”, cu scopul de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la importanţa înţelegerii informaţiilor menţionate de producătorii de produse alimentare pe etichetele acestora.

Iată ce au descoperit experții!

În urma analizării a 22 de mărci de pudră de cacao comercializate în magazinele marilor rețele comerciale, experții au descoperit că una din două mărci de pudră de cacao conține E-uri. Un alt lucru descoperit a fost acela că doar o marcă din zece este ecologică, iar numai la 3 din 10 mărci se menţionează ţara/regiunea de origine a boabelor de cacao (Republica Dominicană, Africa de Vest, Spania).

În cele 22 de mărci analizate s-au identificat 3 aditivi alimentari, cunoscuţi sub denumirea de corectori de aciditate, după cum urmează: E501i - carbonaţi de potasiu, E 524 - hidroxid de sodiu şi E 525 - hidroxid de potasiu. Totodată, s-au analizat şi celelalte informaţii prezentate de fiecare producător pe ambalajul produsului.

Pudra de cacao conține sodă caustică?

Conform studiului efectuat de experții APC, trebuie să fim foarte atenți la eticheta produsului pe care dorim să-l achiziționăm. De cele mai multe ori, etichetele ascund informații esențiale. ,,Hidroxidul de sodiu (NaOH) cunoscut și sub denumirea de sodă caustică este un aditiv alimentar (E524) care se folosește în industria alimentară ca regulator de aciditate și antiaglomerant, scopul folosirii acestui aditiv în pudra de cacao, în principal, fiind de prelungire a termenului de valabilitate.” Inginer chimist Adela Balea, expert APC.

La alegerea unei mărci de pudră de cacao de calitate superioară trebuie să avem în vedere ţara de origine a boabelor de cacao, de preferat din America de Sud, Centrală sau de Nord, respectiv Africa de Vest şi să evităm pudra de cacao alcalinizată cu conţinut redus de unt de cacao.

Ce sunt aditivii alimentari?

Aditivii alimentari, cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri, reprezintă orice substanța naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
.Am cumparat un pachet de pudra ..am pus o ligurita mica in cafea ..rezultatul ma durut doua zile stomacul groaznic !
0
0
Daca tot nu corespund pt.a fi comercializate,de ce nu sunt retrase de la vanzare.Atunci cand mergi la cumparaturi esti pe fuga,iar scrisul este foarte ,foarte mic!
16
1
Cafeaua contine cofeina,georgel.Cacaoa contine alcaloizi,etc.Atentie la Euri si preturi,ciocolata acaco de 2 lei contine cacao de 0,2 lei!
8
0
E incredibil. Aproape nu mai exista produs dulce pe piata fara cacao in el. Cacaoa contine coffeina. Iar coffeina, implicit cacaoa este interzisa copiilor pana li se termina procesul de crestere si maturare a creierului.
8
2
Nu stim numele producatorului ----dl de mai jos incercati cu o cant mai mare si veti vedea !-----e mortala !
9
2
Nu vad unde e problema.
4
7

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920