REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ATENȚIE! La Constanța sunt PARTICULE PERICULOASE ce pot CREȘTE riscul de MORTALITATE!

ATENȚIE! La Constanța sunt PARTICULE PERICULOASE ce pot CREȘTE riscul de MORTALITATE!

Replica API 6 iunie 2021 | 23:02 6512

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a declarat, într-o conferință de presă, susținută la Eforie Sud că aerul din marile orașe ale României este foarte poluat. La malul mării, particulelor atmosferice (PM) li se adaugă și praful deșertic ceea ce conduce la concentrații ridicate de PM10 și PM2.5 și la un impact puternic asupra sănătății.

Cele mai mari niveluri de poluare se înregistrează în zonele urbane din Bulgaria, Polonia, România și Croația. Acest fapt a fost confirmat chiar de ministrul Mediului, Barna Tanczos, în timpul vizitei pe litoralul românesc. „Avem, din păcate, foarte multe orașe unde particulele fine, PM10, PM2.5, creează probleme foarte mari. Acest lucru arată modul în care sunt organizate acțiunile de ecologizare a străzilor și de ecologizare a orașelor noastre mari. E o responsabilitate uriașă a autorităților locale, este o responsabilitate a celor care autorizează clădirile sau zonele rezidențiale care se construiesc, a celor care gestionează curățirea străzilor și a celor care gestionează traficul. Am avut întâlniri cu primarii și fiecare oraș trebuie să aibă un PIGA (Program Integrat de Gestionare a Aerului). Este motivul pentru care Europa a lansat această acțiune și sper ca Ministerul să reușească să implementeze prin autoritățile publice locale aceste planuri și să îmbunătpțească astfel calitatea aerului în România. Nu suntem pe un loc fruntaș, este o problemă, și arată realitatea de gestionare a problemelor”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Barna Tanczos

Iată cum stau lucrurile la Constanța

Meteoblue.com pune la dispoziție un grafic ce prezintă prognoza de particule (PM și praf deșertic) pentru Constanța, în care se poate observa că praful deșertic nu a fost prezent, în ultima perioadă, însă, crescut a fost nivelul particulelor PM10 dar și a celor de tip PM2.5.

Sursa foto: Captură Meteoblue.com

Ce sunt particulele atmosferice

Particulele atmosferice (PM) reprezintă materie microscopică în stare solidă sau lichidă care este suspendată în aer. Sursele de particule pot fi naturale sau antropogenice. Cele mai îngrijorătoare pentru sănătatea publică sunt particulele suficient de mici pentru a fi inhalate în părțile cele mai adânci ale plămânului. Aceste particule au un diametru mai mic de 10 microni și sunt definite ca PM10. Sunt un amestec de materiale printre care se numără fum, funingine, praf, sare, acizi și metale. Particulele se formează și atunci când gazele emise de către vehiculele motorizate și de către industrie sunt supuse la reacții chimice în atmosferă. PM10 sunt vizibile privirii sub formă de ceață care poartă denumirea de smog. PM10 se numără printre cele mai nocive dintre substanțele care poluează aerul. PM10 include particule fine definite ca PM2.5, care sunt particule fine cu diametrul de 2.5 μm sau mai puțin. Cel mai mare impact al poluării atmosferice cu particule asupra sănătății publice este cauzat de expunerea îndelungată la PM2.5, astfel: PM2.5 crește riscul de mortalitate specific vârstei, în special în cadrul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare; PM10 poate spori numărul și severitatea crizelor de astm; PM10 cauzează sau agravează bronșitele și alte afecțiuni pulmonare; PM10 reduce abilitatea corpului de a lupta cu infecțiile.

Sursa foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Ce este praful deșertic?

Praful deșertic este alcătuit din particule mai mici de 62 μm și își are originea în deșerturi. Cel mai adesea, particulele de praf sunt mici, ceea ce conduce la concentrații ridicate de PM10 și PM2.5 și la un impact asupra sănătății. Prognozele pentru concentrațiile de gaze care poluează aerul sunt prezentate în cel de-al treilea panou. Poluarea accentuată cu ozon (O₃) din troposfera inferioară se manifestă în special în zonele urbane. Ozonul poate: să îngreuneze respirația profundă și sănătoasă; cauza o respirație întretăiată și poate cauza dureri atunci când respirăm adânc; provoca tuse și senzație de iritație sau durere în gât; inflama și deteriora căile respiratoria; agrava afecțiunile pulmonare, precum astmul, emfizemul și bronșita cronică; crește frecvența crizelor de astm; expune plămânii la infecții; continua să deterioreze plămânii chiar și atunci când simptomele au dispărut; cauza apariția bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunt particule care mentin erectia mai ceva ca viagra dar numai pentru hotii din guvernul lui kkt cu mot,de case hot
1
0
Totul pleaca de la Omocea si pnl ,mortiii mamei vostre de pnl-isti ,niste gunoaie
3
2
Poluarea s-ar reduce daca ar exista copaci.
11
0
zero copaci plantati doar beeehtoane.. Primaria e de vina ca toti iau autorizatie cu spatiu verde pe fatada de parca spiderman se muta la cotetz..Unde sunt copacii din mamaia ?
12
0
Pai mazariche a scos tramvaiul...a pus cotetele....betone la greu....masinini cate 5 pe apartament..si atunci...ca industrie daca mai aveam ...
11
2
e plin de praful de ciment de la constructiile alogenilor .
14
1
Schimb apartament in centru pe o caruta cu cal la ciocarlia, ofer diferenta
13
0
strazile ,sunt lasate sa circule pentru a aduce bani la buget si a imbogatii patronii statiilor rca !
24
0
rezolvati traficul pe str ADAMCLISI ,poluare miros puternic de gaze,dar nu mai spun zgomot,tot timpul circulatia pe aceasta strada este bara la bara.
20
0
! la poluare se adauga rablele poluante ale indienilor de bmwuri si haudi,plus taierea sistematica a copacilor din statiuni si orase.sa va ajunga banii ptr ingropaciune,iorgus zanfir si cristian radu!basca mazare pirnaie!
32
3
Ati luat modelul evz.Nu e o zi fara o nenorocire , cutremur, razboi, asteroid, boala.Asta e jurnalismul de azi .Mai scrieti si ceva de bine!
40
5
este pe mortii matii bozgor nenorocit
30
21

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614