REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atenţie la escrocheriile din trafic! Chiar dacă aţi lovit o persoană, NU DAŢI BANI!

Atenţie la escrocheriile din trafic! Chiar dacă aţi lovit o persoană, NU DAŢI BANI!

Replica API 16 februarie 2016 | 23:45 543

Metoda Insurance Scam şi cea a amabilităţii în trafic, descrise de Poliţia Rutieră

Metoda Insurance Scam şi cea a amabilităţii în trafic, descrise de Poliţia Rutieră

Mare atenţie, şoferi! De multe ori, metoda cea simplă ivită în trafic se poate transforma într-un adevărat calvar. Aici facem referire la diferitele metode prin care anumiţi indivizi apelează pentru a face rost de bani, profitând de „disperarea” celorlalţi participanţi la trafic. Spre exemplu, la modă este metoda amabilităţii în trafic sau accidentele rutiere în care pietonul vătămat cere bani pentru a renunţa la plângerea ce ar urma a fi depusă la Poliţie. În toate aceste cazuri, poliţiştii rutieri sfătuiesc participanţii la trafic să anunţe organele abilitate.

Metoda „Insurance Scam”, cum este cunoscută în alte ţări, se pare că a ajuns şi pe plaiuri mioritice. Este vorba despre o escrocherie pusă în aplicare de anumiţi indivizi pentru a se alege cu bani într-un mod cât se poate de simplu. Mai exact, o persoană stă pe trotuar şi urmăreşte circulaţia rutieră, arucându-se pe carosabil pentru a se lovi de un autoturism, atunci când acesta se apropie cu viteză redusă, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol, normal! Ulterior, aşa-zisa persoană vătămată cere bani şoferului pentru a evita drumurile la Poliţie şi instanţele de judecată. Însă, mare atenţie!

Poliţiştii rutieri sfătuiesc şoferii să nu pice în capcane şi să anunţe de urgenţă Poliţia. Chiar dacă escrocheria de faţă este greu de probat, ideea este că şoferul nu va păţi nimic, din contră, dacă anunţă organele abilitate. „Aceste cazuri sunt foarte greu de probat, printre soluţii aflându-se cazurile în care conducătorul auto este deţinătorul unui sistem de înregistrare video ori dacă victimele au mai fost implicate în cazuri similare sau dacă în zonă sunt camere de supraveghere. Însă, în Constanţa nu au fost înregistrate astfel de cazuri, dar am auzit că sunt în ţară, victimele fiind implicate în multiple accidente. În general, oameni ai străzii. De asemenea, şi spitalul s-a sesizat întrucât aşa-zisele victime se prezentau foarte des.

De multe ori, dacă nu se înţelegeau asupra preţului, conducătorii auto luau persoanele vătămate şi le duceau la spital. Mulţi dintre cei implicaţi nu cunoşteau faptul că spitalul anunţă Poliţia Rutieră atunci când aveau cazuri de victime ale accidentelor rutiere şi astfel se constata că erau implicate în mai multe evenimente rutiere şi aşa au apărut semnele de întrebare”, a declarat, pentru „Replica”, George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Constanţa.

Metoda amabilităţii în trafic, o altă escrocherie întâlnită pe şosele

„O altă metodă, dar la care apelează conducătorii auto, este aceea în care se acţiona pe drumuri cu prioritate, în zona intersecţiilor prevăzute cu semnul cedează trecerea. Şoferul care avea prioritate îi făcea semn altuia să treacă, după care se puneau în mişcare şi loveau respectivul autoturism sau erau ei loviţi. Prin urmare, cum omul nu voia să-şi strice asigurarea, accepta propunerea celuilalt şi dădea banii solicitaţi. Au fost cazuri şi au fost probate”, a mai spus George Munteanu. Chiar şi aşa, nu este indicat ca persoana căreia i se solicită bani să dea curs cererii. De ce? Pentru că lucrurile se pot întoarce brusc împotriva lor.

"Au fost cazuri, și asta pot să confirm, că sunt persoane care vin la Poliția Rutieră și reclamă că au lovit o persoană care a traversat prin loc nepermis, dar că respectiva a plecat de la fața locului și nu a putut s-o identifice. Cert este că noi recomandăm șoferilor ca, în cazul în care lovesc persoane, fie că traversează prin loc permis sau nepermis, să se prezinte la Serviciul Rutier și să declare, pentru că nu vor suporta nici o consecință.

Inclusiv asupra persoanelor pe care declară că le-au lovit pe marcaj. Simpla declarare a evenimentului nu implică nici o răspundere. Cât despre situațiile în care se cer bani, nu trebuie să se dea curs acestor solicitări, pentru că suma va crește progresiv, va avea loc o negociere și nu de multe ori persoanele din zonă care observă accidentul vor apela 112 și noi ne vom prezenta la fața locului și vom înregistra evenimentul și astfel se complică lucrurile", a explicat șeful Biroului Accidente Rutiere.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367