REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Atenţie la recuperatori de debite; vezi ce trebuie să faci dacă ai fost hărţuit sau şantajat de aceştia!

Atenţie la recuperatori de debite; vezi ce trebuie să faci dacă ai fost hărţuit sau şantajat de aceştia!

Replica API 23 noiembrie 2017 | 09:29 1618

O activitate aflată la limita legii

O activitate aflată la limita legii

Laurențiu Paicu

Odată cu creșterea ratei inflației, coroborată cu alte probleme financiare cu care ne confruntăm atât din punct de vedere macroeconomic, dar, mai ales, la nivel microeconomic, a crescut, în ultimii ani, și numărul împrumuturilor la bănci și, implicit, volumul dobânzilor. Numărul românilor care s-au împrumutat a devenit tot mai mare, ba chiar a depasit cifra de un milion, la mijlocul acestui an, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, potrivit statisticilor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizează împrumuturile cu valori de peste 20.000 de lei. Creșterea numărului împrumuturilor a condus, în mod inevitabil, și la creșterea numărului persoanelor aflate în imposibilitate de plată a ratelor, fiind ulterior înregistrate în Biroul de Credite și, în unele cazuri, executate silit. Aici intră în joc firmele de recuperări creanțe.

Oricare dintre noi are cel puțin o cunoștință care a avut de-a face cu astfel de entități. Numai că, și aceste organisme, al căror singur scop este acela de a stoarce bani de la datornici, unele acționează legal, în conformitate cu prevederile legale, altele recurg la șantaj, abuzuri și hărțuire. De pildă, au fost situații în care oameni simpli, care au întârziat cu plata unor rate sau leasingul la mașină, s-au trezit seara, la ore târzii, cu câtiva indivizi dubioși, care i-au lăsat fără mașini sau alte bunuri. Iar procese în instanță au fost destule.

Ce au voie să facă și ce le este interzis recuperatorilor

Puțini sunt, însă, românii care își cunosc drepturile în astfel de situații și știu ce să facă, atunci când sunt pe punctul de a deveni victime ale recuperatorilor. Avocatul Laurențiu Paicu din cadrul Baroului Constanța vine să facă lumină în acest caz:

”Pentru recuperarea creanțelor, executorul judecătoresc este cel în măsură să intervină, în baza unui titlu executoriu valabil. Așa-zisele firme de recuperări debite informează debitorul, pentru a-l pune în temă cu riscurile la care se expune în caz de neplată, însă numai curespectarea drepturilor acestuia. Mai exact, recuperatorii au voie să sune sau să viziteze debitorii, doar între anumite ore, potrivit Codului de conduită pe care trebuie sa-l respecte aceste compani. Regulamentul, care a fost actualizat de curând, prevede ca recuperatorii trebuie să fie politicoși, să nu recurgă la folosirea forței, să nu amenințe și să nu hărțuiască datornicii. Mai mult, aapelurile telefonice pot fi efectuate în orice moment și în orice loc, atâta timp cât nu îi vor aduce neplăceri debitorului, respectiv în zilele de lucru, între 8:00 și 21:00, iar sâmbata între 9:00 și 14:00. Excepții fac situațiile în care debitorul solicită să fie contactat în alt interval orar".

Ce trebuie să faceți în caz de abuz sau șantaj

Așa cum precizam mai sus, au fost numeroase cazuri în care datornicii au fost, practic, jefuiți, de persoane dubioase, trimise să recupereze bunuri mobile cumpărate în leasing, sau pentru numerar. Aceste practici sunt strict interzise și pot face obiectul unor plângeri penale.

”Regulamentul impus firmelor de recuperări debite include și o secțiune specială dedicată practicilor interzise în activitatea de colectare a creanțelor. Ca să fiu mai exact, aceștia nu au voie să folosească forța, amenințările sau sancțiuni inexistente, nu au voie să folosească un limbaj vulgar, să ridice tonul sau să hărțuiască debitorul. De asemenea, nu au voie să folosească documente care să sugereze în mod fals că activitățile sunt făcute de o instanță de jurcată, le este interzis și să primească bani de la datornici, fără a emite o chitanță aferentă”, ne-a mai declarat Laurențiu Paicu, avocat definitiv în Baroul Constanța.

Prin urmare, dacă ați fost victime ale unor astfel de escroci, nu ezitați să vă adresați autorităților. Nu uitați că cel mai important mijloc de probă, atunci când este vorbva despre bani și despre plăți, sunt chitanțele, pe care trebuie să le păstrați la un loc.

Daniel Albu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu degeaba cele mai multe reclame la Provident se difuzeaza pe Taraf TV. Trebuie sa ai sub doi neuroni ca sa iei credit de la IFN-uri.
0
0
Nu cred ce spui tu. De fapt, sunt foarte multi oameni care se imprumuta ca sa-si cumpere o casa sau o masina, care este de stricta necesitate. Nu cred ca daca iti cumperi o masina esti mare smardoi, hai sa fim seriosi
3
0
Din pacate foarte multi oameni se imprumuta pentru a-si cumpara lucruri scumpe fara de care ar putea trai fara probleme sau si mai rau,lucruri care necesita consum permanent de bani,cum ar fi autoturismele.Da,multi isi iau masina ca sa fie uite asa,grozavi,dar costurile care implica detinerea acelui bun ii priveaza de o alimentatie sanatoasa,de o viata normala.Respectul celorlalti il castigi prin faptele tale,nu prin ce lucruri ai.Ai resurse limitate,fii constient ca trebuie sa te multumesti cu ce ai,nu te lua dupa altii, care din noroc sau alte motive sunt mai avuti,caci vei fi nefericit.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614