REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Atenție la unghii! Anumite modificări pot semnala boli grave

Atenție la unghii! Anumite modificări pot semnala boli grave

Replica API 31 august 2022 | 00:00 653

Carențele de vitamine și minerale esențiale, dar și bolile grave pot fi semnalate de apariția unor pete pe unghii, cum sunt cele mici și albe, pot semnala probleme de sănătate, dar mai cu seamă o alimentație dezechilibrată.

Potrivit medicului Eric Berg, se poate pune un diagnostic legat de deficiențele nutriționale printr-o simplă urmărire a aspectului unghiilor.

”Deficiența de zinc produce pete albe pe suprafața unghiei, însă în realitate nu este doar asta. Nu este vorba de o deficiență de zinc, ci de faptul că ați mâncat mulți carbohidrați, deoarece o dietă bogată în carbohidrați va epuiza zincul.

Să spunem, de exemplu, că acest mic punct în centrul unghiei și că ea are nevoie de șase luni pentru a crește, iar în centru știm că acum trei luni ați mâncat mulți carbohidrați.

Carențe de fier, zinc

Probabil că acum trei luni ați fost la o petrecere aniversară și ați mâncat o prăjitură întreagă”, a explicat medicul Eric Berg.

”Următorul lucru este dat de unghiile fragile, care de obicei reprezintă o deficiență de fier, dar, din nou, de ce aveți o deficiență de fier?

Poate că nu consumați produse de origine animală, poate că aveți menstruații abundente sau, mai frecvent, consumați multe cereale, pâine sau paste cu un conținut ridicat de acid fitic, care blochează fierul”, mai spus medicul.

Totodată, a mai adăugat doctorul, acestea pot să reprezenta și semnul unei alimentații sărace în produse vegetale.

Probleme ale ficatului

De asemenea, mai spune acesta, dacă vârful unghiei este ridicată acest lucru indică probleme la nivelul ficatului, în timp ce dungile de-a lungul unghiilor pot indica probleme legate de glanda tiroidă, dar și o deficiență de vitamina B12 sau de fier.

Când unghiile suferă modificări atât în privința culorii cât și a aspectului, acestea pot constitui simptome care ar putea semnala probleme mari de sănătate.

De pildă, unghiile galbene pot semnala o infecție fungică. Și la persoanele care suferă de diabet unghiile au tendința de a căpăta o nuanță gălbuie, cauzată de efectul descompunerii zahărului asupra colagenului din unghii.

În caz de îngălbenire ar mai fi de luat în seamă sinuzita sau o infecție pulmonar, potrivit Pacientul 2.0.

Emfizem sau probleme cu inima

Unghiile cu o nuanță albăstruie pot indica faptul că organismul nu primește suficient oxigen. Acest lucru poate să ducă cu gândul la o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Și unele afectări cardiace pot fi asociate tot cu unghiile albăstrui, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212