REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

ATENȚIE! MÂNCĂM PÂINE mai SCUMPĂ și PLINĂ de E-uri

ATENȚIE! MÂNCĂM PÂINE mai SCUMPĂ și PLINĂ de E-uri

Replica API 16 ianuarie 2022 | 13:47 1714

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) cere autorităţilor să ia măsuri de urgenţă pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea preţurilor la energie, gaze şi materie primă, şi pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine. Aceştia afirmă că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Între timp, InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România. Rezultatul: pâinea de plină de E-uri.

50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori: România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup S.A., S.C. Boromir Ind S.R.L., Oltina Impex Prod Com S.R.L., Velrom S.R.L., Smart Food Solutions S.R.L., Vel Pitar SA

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului: Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea: Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție; Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție. Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie; 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%; 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faină:

44% menționează tipul de făină utilizat. Află AICI care sunt tipurile de fâină folosite în pâine.

Din punct de vedere al pasteurizarii:

16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:

66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

8% din produse au în compoziție 4 E-uri; 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;; 14% din produse au în compoziție 2 E-uri; 24% din produse au în compoziție 1 aditiv; 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300); 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200); 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine, toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal; Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g; Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g

2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stiu eu ce s-a dat inapoi.
2
0
poate s a o dea inapoi, chiar daca e veche!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272