REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
6.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

ATENȚIE! O clădire din Peninsulă, RISC avansat pentru TRECĂTORI!

ATENȚIE! O clădire din Peninsulă, RISC avansat pentru TRECĂTORI!

Replica API 25 februarie 2021 | 12:17 2454

Pe oriunde ar merge constănţenii prin Centrul Vechi al Constanţei, este imposibil să nu dea „nas în nas” cu vreun monument istoric lăsat în paragină. Este şi cazul unei clădiri construite în perioada Primului Război Mondial care, acum, stă să cadă din cauza stării degradate în care se află.

Degradare treptată, dar sigură

Zona Centrului Vechi a reprezentat mereu o problemă în ceea ce priveşte clădirile istorice abandonate de proprietarii care fie au decedat, fie sunt plecaţă în ţări străine. În această situaţie se află şi o vilă a cărei construcţii datează din 1912, situată pe stradela Vântului, cea mai îngustă arteră pietonală din Peninsula constănțeană. Monumentul istoric se află amplasat în apropierea intersecţiei stradelei Vantului cu strada Mircea cel Bătrân, însă este o ruină. Abandonată, cu geamurile sparte, tencuiala căzută, cu zidurile ce împrejmuiesc clădirea care stau să cadă de atâta vechime, vila a fost lăsată pradă timpului şi degradării treptate, dar sigure.

Clădiri cu probleme

Totodată, amintim că zona cu pricina a reprezentat mereu o problemă, și aici ne referim că autoritățile, în trecut, nu au putut identifica proprietarii, întrucât mulți dintre ei s-au stins din viață, iar moștenitorii sunt plecați din țară. Nici accidentele nu au lipsit din peisaj. În 2016, spre exemplu, un bărbat a murit căzând de la înălţime după ce podeaua unui balcon a cedat. Clădirea se afla în Piața Ovidiu.

Proprietarii sunt obligați să îngrijească imobilele istorice pe care le au în posesie

Amintim că Legea nr. 166/2016, cunoscută şi sub denumirea de “Legea faţadelor” îi obligă pe proprietarii clădirilor dărăpănate să cureţe faţadele, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor. Pe lângă toate acestea, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor şi împrejmuirilor.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rog pc e domnii de la disciplina in constructii sa treaca si pe str. GRIGORE TOCILESCU 2 ,Ctin Brancoveanu nr. 3 ,4, 6 sa vedeti fatadele ca de RETROCEDAT sau dat dar de ingrijit BA
2
0
De ce sa vina primaria si sa constate? Cladirea este proprietate PRIVATA, intra in atributiile proprietarului care probabil are un teanc de amenzi dar nu-i pasa.
2
0
Ce face boul de Hira ???? Te pup, Oana
6
0
Nici daca mai cade cate o tigla sua se rupe o bucata de beton din tencuiala si omoara oameni pe strada prosti astia din primarie nu trimit o echipa de specialisti care sa spuna daca se poate face o reabilitare a cladrilor vechi si cat costa,poate vine un cutremur ca ala din 4 martie 1977 si rezolva el problema asta,cu toate ca se poate sa cada mai multe blocuri facute din"branza".
6
0
Parca ar fi singura. E plin orasul de ruine pe care nu le vede nimeni.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407