REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Atenție! Se apropie sezonul amenzilor pentru lipsa anvelopelor de iarnă!

Atenție! Se apropie sezonul amenzilor pentru lipsa anvelopelor de iarnă!

Replica API 21 septembrie 2022 | 00:00 2571

Odată cu venirea sezonului rece, toți șoferii trebuie să-și pregătească mașinile pentrus ezonul de iarnă. Montarea anvelopelor de iarnă este impusă de Codul Rutier, iar persoanele care nu se conformează riscă amenzi destul de mari. Însă, când trebuie schimbate anvelopele, care este prețul serviciului, dar și cuantumul amenzilor, dacă nu vă conformați, aflați în rândurile de mai jos.

Zăpada și ploaia nu vor întârzia prea mult, ceea ce implică faptul că trebuie să luăm măsuri de precauție extreme atunci când ne urcăm la volan. Mai ales dacă conducem pe suprafețe umede, deoarece mașina își poate pierde stabilitatea din cauza aderenței mai mici a anvelopelor și poate provoca un accident. Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă.

Anvelopele de iarnă sunt fabricate cu un profil de rulare adânc și o serie de incizii foarte subțiri numite nervuri de-a lungul benzii de rulare. Profilul de rulare adânc poate ajuta la eliminarea acumulării de zloata în exces, în timp ce nervurile și alte crestaturi ajută la captarea zapezii între blocurile de rulare, permițând o tracțiune superioară pe zăpadă. Între timp, nervurile asigura muchii de aderența pentru a păstra lucrurile in siguranță pe suprafețele înghețate. De asemenea, anvelopele de iarnă folosesc cauciuc special conceput pentru a asigura mai multă aderență pe carosabilul rece și uscat.

Cât mai costă schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă

În privința prețurilor pentru schimbarea unui set de anvelope, vorbim despre o situație relativ asemănătoare a anului trecut. Tarifele pornesc de la 80 lei și pot ajunge până la 150 lei în marea majoritate a service-urilor din Constanța. Sigur prețurile diferă in funcție de dimensiunea și marca anvelopelor. De exemplu, costul unul schimb complet pentru 4 roți cu jante de tablă este de 80 lei. Pentru pentru schimbul complet: 4 roți cu jante de aliaj prețul este de 90 lei, iar un schimb complet a 4 roți pentru autoturisme 4×4 sau autoutilitare este de 120 lei.

Anvelopele achiziționate în centrele specializate în vânzarea anvelopelor asigură şi montajul acestora, de cele mai multe ori, gratuit. În plus, clientul are posibilitatea să beneficieze de garanţia produselor.

Cum verifici starea anvelopelor și ce înseamnă marcajele de pe ele

Potrivit specialiștilor, anvelopele de iarnă ar trebui să fie înlocuite atunci când se atinge indicatorul legal de uzură a benzii de rulare, adică 1.6mm adâncimea rămasă a benzii de rulare. Aspectul anvelopelor trebuie verificat în mod regulat. După 5 ani, un specialist în anvelope ar trebui să vă verifice anvelopele în fiecare an. După 10 ani, anvelopele trebuie înlocuite. Înlocuirea anvelopelor se face la un centru specializat.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora”. Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S” fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all season”, conform Politiei Romane.

Amenzi usturătoare pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Poliția Română transmite că amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

În plus, aceşti conducători auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.

R.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zis limbistul.Eu manca vas poola am doar gume de iarna non stop.La armata nu se mai poate fura nimic.
0
0
Esti intr-o grava eroare! Tin sa-ti spun de exemplu ca anvelopele de iarna se comporta foarte bine la franare vara pe carosabil ud! Peste cele de vara! Mai incercati si voi una alta si nu mai puneti botul la tot ce vi se toarna in cap ca la prrosti!
0
0
Politia, pardon, Militia ar trebui sa te amendeze, fiindca umbli cu cauciucuri de iarna, pe timpul verii. Lucrul cel mai grav: frana la tine nu este eficienta. Lasa-ti numarul de inmatriculare, sa primesti mai usor amenda.
2
1
Eu am anvelope de iarna tot timpul anului. Si le schimb o data la 4 ani. Este adevarat ca eu conduc prudent. Nu fac liniute si nu ma enerveaza ceilalti soferi indiferent cum isi conduc ei autovehiculele personale. Restul discutiilor sunt pentru cei usor de manipulat de strategiile de vanzari. Autovehiculul personal este doar un mijloc de transport mai comod decat cel public. Si care ar trebui sa fie cat mai ieftin nu cat mai scump. Pace!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272