REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Atenţie! Tombolele cu Iphone 13, o țeapă cu banii din cont

Atenţie! Tombolele cu Iphone 13, o țeapă cu banii din cont

Replica API 7 aprilie 2022 | 23:05 2132

Tinerii noilor generaţii sunt tot mai pasionaţi de activităţile iniţiate în mediul online. Instagram reprezintă una dintre cele mai preferate reţele de socializare pentru aceştia. Concursurile tip tombolă sunt la modă în ultima perioadă. Ţeparii s-au conformat noilor tendinţe şi au pus în aplicare concursurile false prin care victimele le fac permis accesul la conturile bancare personale.

Instagramul a devenit una dintre cele mai folosite aplicaţii de către tinerii noii generaţii. În rândul acestora, deţinerea unui cont pe o astfel de platformă de socializare nu mai reprezintă o modă ci, mai de grabă, un lucru cât se poate de normal. Tinerii îşi postează clipuri video, fotografii şi chiar organizează concursuri pentru urmăritori.

Ce nu ştiu mulţi dintre aceştia este că ţeparii sunt bine informaţi de noile trenduri şi adaptează metodele de înşelăciune la acestea.

De când tinerii au început să participe tot mai des la tombolele organizate prin cadrul acestei platforme, de către vedete şi persoane de influenţă, ţeparii şi-au creat conturi şi au dat startul concursurilor false.

Ţeparii se folosesc de tombolele prin care internauţii pot câştiga diverse premii. Aceştia au renunţat la reclamele de promovare şi au adoptat metoda directă. Indivizii etichetează conturile tinerilor în diverse postări, prin care îi anunţă pe aceştia că au câştigat diverse premii.

Victimele sunt puse să urmeze câţiva paşi pentru a beneficia de câştigul „garantat”. După ce răspund la trei întrebări legate despre dorinţa de a beneficia de premiul oferit, aceştia sunt puşi să completeze un formular ce include câmpuri cu caractere personale. În ultima etapă a întregii înşelătorii, victimele sunt nevoite să divulge datele personale ale contului bancar, pentru a plăti online transportul coletului.

După întreaga operaţiune, conturile bancare ale victimelor se golesc şi nu primesc nici un premiu.

Un tânăr ce a fost păcălit prin această metodă a declarat că şi-a ridicat un semn de întrebare când a trebuit să introducă datele personale, dar ştiind că aceste tipuri de concursuri sunt la modă în această perioadă, a continuat procedura percepută de ţepari.

Ştiu că o mare parte din persoanele care folosesc Instagramul participă la astfel de tombole, ba chiar un vecin a câştigat un telefon la un astfel de concurs. Am primit notificare că am fost etichetat într-o postare, prin care am fost anunţat că am câştigat un telefon. Bucuros de vestea primită am urmat toate procedurile. Mi s-a părut ciudat că a trebuit să introduc datele mele personale, dar am crezut că totuşi aşa este procedura. După ce am urmat toţi paşii, am fost anunţat că voi fi contactat de curier pentru a primii cadoul. Nu m-a contactat nici un curier, în schimb am observat că mi-au dispărut toţi banii din cont. Aveam 500 de lei, nu erau mulţi, dar aş fi putut face altceva cu ei”, a declarat pentru Replica de Constanţa un tânăr păcălit de ţeparii de pe Instagram.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
EU, stiam!
0
0
faceti plangere la politie si parchet, eu asa am facut si astept sa-i prinda acum
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272