Atenție! Un așa-zis mecanic auto dădea țepe, zicând că-i meseriaș
Atenție! Un așa-zis mecanic auto dădea țepe, zicând că-i meseriaș
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPaul Ș. a găsit o metodă inedită pentru a face bani. Acesta păcălea proprietarii de mașini că le va converti volanul pe dreapta stângă, le lua banii, făcea acte false și apoi dispărea. A reușit să păcălească 7 persoane, cu sume între 1.000 și 3.000 de euro.
Modul de operare al escrocului era unul destul de elaborat. Acesta se dădea drept administratorul unei firme, întocmea un contract fictiv de prestări servicii, încasa banii de la păgubit pentru schimbarea volanului de pe dreapta pe stânga și apoi folosea în scop propriu mașina câteva luni, fără însă a efectua mutarea pentru care fusese plătit. Ultimul dintre păgubiți nu și-a recuperat nici până acum autoturismul.
Paul Ș. avea un anunț pe OLX, privind conversia volanului de pe dreapta pe stânga. Bărbatul semna contractul, primea un avans pentru lucrare sau chiar suma întreagă, iar apoi tergiversa lucrarea câteva luni de zile, în acest timp folosind mașina în scop personal. În privința banilor, acesta nu îi restituia niciodată păgubiților, cei din urmă rămânând cu buza umflată. Din această cauză au făcut și plângere la poliție dar și la ANPC.
Individul a fost trimis în judecată, iar instanța a constatat că elementul material al infracţiunii de înşelăciune a constat în acţiuni de inducere în eroare a persoanelor vătămate, cu privire la efectuarea unor lucrări de reparaţii la autoturismele aparţinând persoanelor vătămate, obținând de la acestea în mod injust sume de bani. Urmarea imediată constă în paguba produsă în patrimoniul persoanelor vătămate, respectiv sumele de bani înmânate inculpatului, ca urmare a inducerii în eroare. În ceea ce priveşte latura subiectivă, instanţa reţine că inculpatul a acţionat cu intenţie directă, acesta realizând că desfăşoară o activitate de inducere în eroare şi că prin aceasta produce o pagubă, urmare a cărei producere a urmărit-o.
Pentru aceste considerente, instanța a decis condamnarea lui Paul Ș. la 3 ani de închisoare, în regim de detenție. Sentința nu este definitivă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.