REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Atenție! Un nivel crescut de calciu în organism poate fi semn de cancer

Atenție! Un nivel crescut de calciu în organism poate fi semn de cancer

A.F. 22 noiembrie 2022 | 00:00 455

Știai ce poate însemna un nivel de calciu crescut. Sunt foarte multe situații în care calciul este crescut în sânge și din acest motiv doar evaluările medicale pot pune un diagnostic cert.

Un procentaj destul de mare al concentrațiilor crescute de calciu din sânge (hipercalcemie moderată sau severă) apare în afectarea glandelor paratiroide. Acestea joacă un rol foarte important în organismul uman prin reglarea calciului și a fosforului.

În momentul în care glandele paratiroide sesizează o scădere în concentrația calciului, activează o serie de mecanisme menite să readucă într-un interval de normalitate calciul – crește absorbția de calciu din alimente ingerate, stimulează rinichiul să economisească calciul și să nu îl elimine, stimulează o serie de celule capabile să scoată calciul din oase.

În cazul în care aceste glande își pierd capacitatea de a detecta concentrația calciului sau sunt afectate de o serie de procese inflamatorii, boli endocrine, boli renale, boli neoplazice etc. apar alterări în concentrația calciului.

Nivel calciu crescut, semn de cancer

O altă situație particulară și cu un necesar mai mare de atenție îl reprezintă bolile neoplazice (cancerele). Aproximativ 20-30% din pacienții care poartă acest diagnostic se prezintă cu niveluri crescute ale calciului. Acest lucru se întâmplă fie din cauza eliberării de țesutul tumoral a unor substanțe menite să scoată calciul din oase, fie din cauza metastazelor osoase care distrug țesutul osos și eliberează calciul, fie din cauza unei eliminări alterate a surplusului de calciu. Din acest motiv acest lucru trebuie judecat într-un context medical și nu trebuie să alarmeze pacientul până când diagnosticul nu este confirmat.

Un nivel normal al calciului în sânge se regăsește în intervalul 8-10 mg/dL. Aici vorbim despre calciul total din sânge (formă ionizata + formă legată de proteine + calciul din complexe cu alte elemente).

Hipercalcemia se definește că o creștere a calciului din sânge peste valoarea superioară a intervalului. Cu alte cuvinte, orice valoare peste 10-10.5 mg/dL este considerată o eticheta a hipercalcemiei ce se obiectivează prin analize medicale.

Clasificarea hipercalcemiei în funcție de calciul total și calciul ionizat

În cadrul analizelor medicale de rutină se poate măsură concentrația din sânge atât a calciului total, cât și a calciului ionic (formă activă a calciului). În funcție de cele două valori, hipercalcemia se poate clasifică astfel:

– ușoară: Calciu total de 10,5-11,9 mg/dl (2,5-3 mmol/l) sau Că ionizat 5,6-8 mg/dl (1,4-2 mmol/l)

– moderată: Calciu total de 12-13,9 mg/dl (3-3,5 mmol/l) sau Că ionizat 8-10 mg/dl (2-2,5 mmol/l)

– criză hipercalcemica: Că total de 14-16 mg/dl (3,5-4 mmol/l) sau Că ionizat 10-12 mg/dl (2,5-3 mmol/l)

Simptomatologia unui pacient cu hipercalcemie variază în funcție de cât de rapid și de cât de mult crește nivelul de calciu, precum și de sensibilitatea individului la nivelurile ridicate de calciu.

Simptomele hipercalcemiei

Hipercalcemia ușoară, prelungită poate produce simptomatologie ușoară, uneori chiar absența, sau probleme recurente, cum ar fi pietrele la rinichi. Instalarea bruscă (creșterea rapidă a concentrațiilor de calciu) și hipercalcemia severă pot determina simptome dramatice, de obicei incluzând confuzie și letargie, care pot conduce chiar la comă și în unele cazuri la deces.

Manifestările de la nivelul sistemului nervos central includ următoarele:

  • letargie,
  • slăbiciune,
  • confuzie,
  • comă.

Simptomatologia de la nivelul rinichilor se poate manifestă prin următoarele: poliurie (cantitatea de urină pe 24 de ore foarte crescută), nicturie (urinări frecvente pe timpul nopții), deshidratare, pietre la rinichi, insuficientă renală etc.

Tubul digestiv răspunde prin următoarea constelație:

  • constipație,
  • greață,
  • anorexie (lipsa poftei de mâncare),
  • pancreatita,
  • ulcer gastric.

Efectele cardiace includ sincopă (pierderea stării de conștientă) din cauza aritmiilor cardiace favorizate de alterarea metabolismului calciului, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
degeaba ne semnaleaza calciul crescut cancerul pentru ca oricum nu vom avea cu ce sa ne tratam pentru din tara lipseste un foarte mare numar de medicamente pentru cancer si continua sa dispara si alte medicamente anticancer; pentru cine are bani suficienti singura sansa este in afara tarii pentru ca in tara condusa de adunatura asta de analfabeti si infractori nu se mai poate trai cu cancer intre altele
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369