REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.9° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Atletism: Parchetul a cerut în apel confirmarea condamnării lui Papa Massata Diack la 5 ani de închisoare cu executare

Atletism: Parchetul a cerut în apel confirmarea condamnării lui Papa Massata Diack la 5 ani de închisoare cu executare

A.F. 20 ianuarie 2023 | 00:00 273

Parchetul a cerut joi în faţa Curţii de Apel din Paris confirmarea hotărârii de primă instanţă împotriva lui Papa Massata Diack, fiul fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Lamine Diack, rejudecat pentru corupţie şi delapidare în detrimentul federaţiei internaţionale, informează AFP.

Atletism: Parchetul a cerut in apel confirmarea condamnarii lui Papa Massata Diack la 5 ani de inchisoare cu executarePapa Massata Diack

În septembrie 2020, Papa Massata Diack a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi la o amendă de 1 milion de euro.

Avocatul Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics) a denunţat, miercuri, în faţa Curţii de apel din Paris, o "organizaţie bananieră" a acestei instanţe în perioada în care aceasta era condusă de senegalezul Lamine Diack, între 1999 şi 2015.

Regis Bergonzi a explicat cum, în opinia lui, fostul preşedinte al IAAF, denumită între timp World Athletics, l-ar fi angajat pe fiul său Papa Massata Diack în calitate de consultant de marketing, creând, împreună cu acesta şi cu complici, o reţea de deturnare de fonduri şi de corupţie pentru a ascunde cazuri de dopaj în rândul sportivilor ruşi în 2011.

Pentru justiţia franceză, Lamine Diack a fost în centrul unui pact de corupţie pentru a întârzia procedurile de sancţiuni vizând atleţii ruşi bănuiţi de dopaj la finele lui 2011, permiţând unora dintre aceştia să participe la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. În schimb, sponsorii ruşi au reînnoit contractele lor de parteneriat cu IAAF în vederea Campionatelor Mondiale din 2013 de la Moscova, scrie Agerpres.

Papa Massata Diack, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit vinovat în septembrie 2020 de complicitate la corupţie în afacerea rusă şi de deturnarea a 15 milioane de euro sub acoperirea unor comisioane din contracte de sponsorizare şi drepturi de televizare. El a primit cinci ani de închisoare cu executare şi o amendă de 1 milion de euro.

El şi-a susţinut nevinovăţia, dar locuieşte la Dakar şi nu poate părăsi Senegalul unde se află sub control judiciar în acest dosar.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a reclamat un euro simbolic, Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) 300.000 de euro despăgubiri de la cele şase persoane acuzate, dintre care patru se află la judecata în apel şi unul singur este condamnat.

Lamine Diack, influentul preşedinte al IAAF din perioada 1999-2015, şi fostul şef antidopaj al acestui organism, francezul Gabriel Dolle, au decedat după condamnarea lor.

Dezbaterile urmează să se încheie joi cu rechizitoriul avocatului general şi cu pledoariile celorlaţi avocaţi, după care judecătorii vor delibera şi vor pronunţa verdictul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212