Au fost oprite căutările celor trei marinari dispăruți după scufundarea navei în Marea Neagră. Video
Au fost oprite căutările celor trei marinari dispăruți după scufundarea navei în Marea Neagră. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAccident de navigaţie în această dimineaţă la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe! Operaţiunea de căutare şi salvare, sub coordonarea Serviciului MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) din cadrul Autorităţii Navale Române a fost în plină desfăşurare după ce nava Mohammad Z s-a scufundat. Dintre cei 11 membri ai echipajului, 8 persoane au fost salvate și aduse în port de către nava SAR ARTEMIS. După ore de căutări a celor trei marinari dispăruți, spre seară au fost sistate operațiunile., urmând să fie reluate dimineață.
nava Mohammad Z care s-a scufundat
Alerta a fost primită în jurul orei 4.00, iar ofiţerii MRCC au trimis imediat în zonă navele ARSVOM, SAR Artemis şi SAR Apollo. A fost cerut şi sprijinul Poliţiei de Frontieră care a trimis spre locul accidentului navele MAI 2110 şi MAI 1106. La misiunea din portul Constanța sunt alocate și două autospeciale pentru transport victime multiple și un echipaj SMURD din cadrul ISU Dobrogea. Totodată, două nave comerciale aflate în apropiere au fost imediat alertate să se alăture operaţiunii de căutare şi salvare de vieţi omeneşti.
„Nava scufundată, Mohammed Z, sub pavilion Tanzania, avea la bord 11 membri de echipaj, 9 cetăţeni sirieni şi 2 cetăţeni egipteni, iar 8 dintre aceştia au fost salvaţi de către nava comercială Michel, care se afla cel mai aproape de locul accidentului şi care a fost coordonată de ofiţerii MRCC. În acest moment se continuă eforturile pentru căutarea celorlalţi 3 membri ai echipajului daţi dispăruţi, toţi de naţionalitate siriană. Motivul scufundării navei nu este cunoscut în acest moment şi se va deschide un dosar de cercetare pentru a se stabilii cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul.
„În cursul dimineții de 18.05.2024, Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) a alertat Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) să intervină de urgență cu echipaje SAR în vederea efectuării unei operațiuni de căutare și salvare pe mare, în urma scufundării unei nave. La 26 mile marine în larg, în dreptul localității Sfântul Gheorghe, nava MOHAMED Z, sub pavilion Tanzania, s-a scufundat din motive necunoscute, având la bord 11 persoane. Navele Sar Artemis și Sar Apollo, aparținând ARSVOM s-au îndreptat cu toată viteza către zona indicată și au început operațiunea de căutare și salvare. Dintre cei 11 membri ai echipajului, 8 persoane au fost salvate și aduse în port de către nava SAR ARTEMIS.
Nava SAR APOLLO, în colaborare cu echipajele Gărzii de Coastă și un elicopter al MAPN, se află în misiune, continuând astfel eforturile de căutare a celorlalți trei membri ai echipajului care au fost dați dispăruți. Încă nu se cunosc motivele scufundării navei, astfel că urmează a se începe o anchetă pentru a se stabili cauzele incidentului. Operațiunea este în curs de desfășurare“, au transmis reprezentanții ARSVOM.
Una dintre victime a fost transportată la spital cu traumatisme
„La acțiunea de salvare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța a participat cu două autospeciale pentru transport personal și victime multiple și un echipaj de prim ajutor. La fața locului au fost evaluate medical 8 persoane, dintre care una singură a fost transportată la Spitalul Județean Constanța, acesta prezentând două traumatisme. Toate cele 8 persoane șunt conștiente și cooperante“, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.
Video:
Un elicopter IAR 330 Puma a intervenit pentru căutarea și salvarea celor trei marinari dați dispăruți
Un elicopter IAR 330 Puma, din dotarea Forțelor Aeriene Române, execută sâmbătă, 18 mai, o misiune de căutare pe mare a posibililor supraviețuitori ai echipajului navei scufundate, în această dimineață, în Marea Neagră.
La solicitarea Autorității Navale Române, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat punerea la dispoziție, în regim de urgență, a unui elicopter care să sprijine eforturile autorităților române depuse
pentru căutarea și salvarea celor trei marinari dați dispăruți în dimineața acestei zile, ca urmare a scufundării navei Mohammad Z, pavilion Tanzania, în apropiere de Sfântu Gheorghe.Elicopterul a decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 15:40, având la bord personal specializat pentru misiunile de căutare-salvare pe mare.
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a afirmat că cel mai probabil nava scufundată în zona Sfântu Gheorghe s-ar fi lovit de o altă navă şi a explicat că, în general, un vapor se poate scufunda foarte rapid dacă este lovit în zone sensibile.
„Navă venea de la Mersin probabil către Sulina pentru un port ucrainean. În dreptul localităţii Sfântu Gheorghe probabil ar fi fost o coliziune cu o altă navă, care este acum în zonă. O navă comercială cu pavilion Belize. ”, a declarat jurnaliştilor, sâmbătă, Adrian Mihălcioiu.
”Nava se poate scufunda foarte rapid dacă este lovită în anumite zone destul de sensibile. Fiind foarte veche, probabil că nu avea dublu fund, nu avea dublu bordaj. Nava fiind din ‘80 sau din ‘88, se poate întâmpla ca navele să se scufunde la coliziuni şi ştim foarte bine că se întâmplă în toată lumea coliziune marine şi navele unele se scufundă, altele sunt doar avariate, depinde unde s-a produs coliziune. ”, a mai subliniat Adrian Mihălcioiu.
Cum s-au salvat cei opt marinari? „Dai semnalul de alarmă. Nava nu s-a scufundat instantaneu. Transmiţi SOS şi apoi dai drumul la mijloacele de salvare individuale de pe bord, bărcile de salvare. Nu ştiu dacă se poate scufunda o navă chiar în trei minute. Dar şi în trei minute poţi să te salvezi. Nu ştiu aceasta în ce condiţii naviga. A fost inspectată în Egipt ultima dată şi a avut patru deficienţe. Nu ştiu ce fel de deficienţe, dar ea nu a fost reţinuţă. Nu a avut deficienţe majore. E o navă care a fost cumpărată anul acesta de la un alt proprietar, de la 1 ianuarie naviga cu noul proprietar”, a conchis Adrian Mihălcioiu.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News