REPLICA ONLINE CONSTANTA

21° Constanța Mar., 21 Mai 2024
Anul XX Nr. 6736
21° Constanța Marți, 21 Mai 2024 Anul XX Nr. 6736
 

Au început înscrierile pentru observatorii electorali independenți la alegerile din 9 iunie

Au început înscrierile pentru observatorii electorali independenți la alegerile din 9 iunie

Andreea VLAICU 13 aprilie 2024 | 10:59 545

În contextul apropierii alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie, Coaliția VotCorect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, anunță startul campaniei de înscriere pentru observatorii independenți.

Au inceput inscrierile pentru observatorii electorali independenti la alegerile din 9 iunie

Coaliția este formată din organizații cu experiență din toată țara: Expert Forum (București), Asociația Civica (Iași), Asociația Rădăuțiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj-Napoca) și Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), care mobilizează resurse și expertiză la nivel național și în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esențial în monitorizarea alegerilor.

Cine sunt observatorii și cum se înscriu cei interesați?

Observatorul este un cetățean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale.

Persoanele care doresc să se înscrie ca observator nu trebuie să fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat (chiar și independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.

Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. În plus, formularul conține întrebări care ne ajută să organizăm mai eficient procesul de observare. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.

"În primul rând, activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. Însă ne asigurăm că observatorii noștri sunt pregătiți și informați pentru a face față provocărilor zilei votării și oferim acces la training și la materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) sau asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe toată durata zilei alegerilor. Fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone Vote Monitor, realizată de Code for Romania, pentru a colecta date din secțiile de votare.", au transmis reprezentanții coaliției.

Care este perioada de înscrieri? 

Perioada de înscrieri este deschisă începând din 9 aprilie și se încheie astfel:

-termenul limită general este vineri, 31 mai (inclusiv) – ecusonul de observator va fi transmis prin poștă
-pentru observatorii din București sau dintr-un alt oraș unde există parteneri, iar observatorii își pot ridica acreditarea personal (și nu o trimitem noi prin poștă): miercuri, 5 iunie.
-observatorii care își vor desfășura activitatea în străinătate – 29 mai.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zdrențele lui soros s-au activat din nou. Mars secaturilor
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515