REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Au început lucrările noului oraș NATO de la Mihail Kogălniceanu!

Au început lucrările noului oraș NATO de la Mihail Kogălniceanu!

Victor ROTARU 14 martie 2024 | 00:00 4391

Lucrările la orașul militar din zona bazei Mihail Kogălniceanu din Constanța, în care vor putea locui peste 10.000 de militari NATO cu familiile lor, au început în partea de sud a viitoarei așezări.

Au inceput lucrarile noului oras NATO de la Mihail Kogalniceanu!

Extinderea bazei ar urma să fie realizată în cinci ani, timp în care se vor construi grădinițe, școli, un spital, precum și magazine sau parcuri de distracție. Momentan se lucrează în partea de sud a viitorului oraș militar, unde se construiesc drumuri de acces și o rețea electrică de mare capacitate.

Guvernul va investi în acest proiect 2,5 miliarde de euro. Peste 2.300 de hectare de teren arabil au fost expropriate pentru extinderea bazei militare.

Potrivit autorităților, noua bază modernizată de la Mihail Kogălniceanu și orașul care se va dezvolta în jurul ei este concepută pentru a putea prelua logistică și resurse umane de la cea din Rammstein, din Germania.

În anul 2022 a fost semnat contractul 

Ministerul Apărării a desemnat, în luna iunie a anului 2022, constructorul orășelului NATO de la Kogălniceanu, un mega-contract de o importanță fundamentală pentru România, mai ales în contextul amenințărilor Rusiei. Lucrările vor costa 1,7 miliarde de lei, iar consorțiul câștigător este alcătuit din nu mai puțin de 25 de firme. Mega-contractul estimat inițial la 2,14 miliarde de lei a generat, după cum era și firesc, un interes enorm; 70 de companii, singure sau grupate în 10 asocieri, s-au înscris în cursa pentru construcția orășelului NATO din Mihail Kogălniceanu. Din consorțiul câștigător, o singură firmă este din Constanța și va primi 1% din lucrările estimate a dura 106 luni.

Au inceput lucrarile noului oras NATO de la Mihail Kogalniceanu!

Ministerul Apărării Naționale a atribuit pe 10 iunie 2022 contractul privind ”Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”. Valoarea totală a mega-contractului pentru ridicarea orașului NATO de la malul mării este de 1.433.109.102,15 lei, fără TVA, adică undeva la 1,7 miliarde de lei cu TVA, echivalentul a circa 340 de milioane de euro.

Valoarea finală este una surprinzător de ”ieftină” față de cea estimată inițial, de 2.148.126.437,14 lei, fără TVA. Proiectul clasificat la nivelul de secret de stat trebuie finalizat în termen de 106 luni, adică aproape 9 ani.

Atribuirea contractului vine după ce instanța a soluționat contestațiile depuse de participanții excluși din cursă, iar Ministerul Apărării Naționale avea termen inițial până pe 21 martie 2022 să se decidă asupra semnării înțelegerii, după cum anunța Replica pe 17 martie 2022.

Orașul NATO de la Kogălniceanu va avea 10.000 de locuitori

Prezentele lucrări sunt doar prima etapă din proiectul derulat pe 20 de ani, la finalul căruia în județul Constanța va exista un nou oraș, în toată puterea cuvântului, ale cărui costuri sunt estimate acum la 3 miliarde de euro. Va fi una dintre cele mai mari baze militare NATO din Europa și un obiectiv de care România are nevoie ca de aer, ținând cont de faptul că Rusia nu mai ține cont de nimic și readuce vremurile medievale în zilele noastre, pornind o campanie furibundă de cucerire a țărilor vecine care nu i se supun.

Au inceput lucrarile noului oras NATO de la Mihail Kogalniceanu!

Proiectul presupune investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ, magazine și cinematografe. Noile construcții se vor realiza pe o suprafață desfășurată de 30 de hectare, la care se vor adăuga drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare.

Noua bază va găzdui 10.000 de militari americani, care se vor muta la Kogălniceanu cu familiile lor. Acest lucru va duce, practic, la dublarea populației din comună, iar în județul Constanța va apărea un oraș american.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a inceput in 2014 iar azi linia frontului e in acelasi loc rusii nu au fost in stare sa infranga o tara saraca si foarte corupta ajutata foarte putin in primul an dupa invazie si au mai avut si pierderi imense in ultimii 2 ani deci de cine ne aparam ? totul tine de confruntarea sua rusia din 45 pana azi ca si rachetele de la deveselu si din polonia care i-au suparat foarte tare pe rusi noi suntem prea mici in povestea asta de aproape 80 de ani
3
1
Sa va iau in ranga, ba, meltenilor!
0
5
Nu se face nici un oras. Se extinde baza si atat. Fraerii care au cumparat pamant cu speranta ca vin americanii cu familiile s-au intepat. Nu se mai face acum asa. Este un sistem de rotatie la 6 luni. Fara familii. Deci nu cumparati pamant ca fraerii in MK ca luati tezeapa. Numai baza se largeste si pamantul se rechizitoneaza cu despagubire.
4
8
Du-te ba la tatucu Putin. Papagalule
17
5
Afara cu nato din tara
7
39
bai p**a de vladimilmoi de cand cu gdpr nu mai au voie sa preia ip urile :) si cum r*****a foloseste cloudflare nici daca ar vrea nu au cum sa faca rost de ele ))
3
2
Asa intelegi tu libertatea de exprimare? Bai gardiene te n gura de borfas
5
6
Iar atzi inceput mai sfertodoctzilor sa spunetzi ca Romania este o colonie,adica timp de 34 de ani voi care atzi cumparat pe nimic de la stat tot ce avea Romania mai bun dupa care atzi vandut strainilor pe bani grei, sau atzi vandut direct pe sume uriashe trecand dosarele de vanzare ale activelor Romaniei la secret de stat"adica sa nu shtie totzi romani ce invarteli atzi facut voi",dupa care atzi dat prin legi pensii speciale cui a vrut Pwula voastra plus salarii si alte drepturi care nu au nimic in comun cu munca alora si cu PIBul Romaniei,adica atzi desfiintzat tot ce inseamna organe de control si justitzie pentru ca sa putetzi furatzi fara sa va fie frica ca vetzi fi prinshi si condamnatzi,voi spunetzi mai vanzatorilor de tzara formatzi la shcolala de dezinformare cu radacini in Rusia ca Romania este colonia Americanilor sau a U.E.?,voi ticalashilor care dupa 1990 atzi facut Jaf in Romania.
11
5
Deja ma simt protejat. Sa speram ca nu o sa fie nevoie de ei.
9
1
S-au adunat trolii plătiți în ruble la articolul asta precum șoarecii la malai. In locul astora de la ziar le luam ip-uri, provideri, toate detaliile de localizare și le făceam o vizita cu autoritățile. Sunt indiscutabil o amenințarea la securitatea țării.
18
12
Postacii rusofili, de mai jos, trebuie luati in colimator de servicii.
16
7
sa vezi ce o sa belesti tu ochii cand o sa-ti bag p**a-n gat
14
4
Sa-ti luam mortii-n p**a de rusofob borat, de aia prefer pe americanii desi nici ei nu sunt sfinti, decat cu animale cu mentalitatea ta mai bine 'colonie' americana
29
8
E ceva sa ne faci sobolani la noi in tara, apatridule
20
3
Deabia asteapta rusii sa va macelareasca daca nu beliti ochii sobolani romani idioti!
4
53
Astea sunt trupe de ocupatie nu parteneri strategici. Ne au ocupat fara sa tragem un foc de arma pentru ca ne au vandut toti presedintii dupa 1990
21
42
Un cartier pentru zece mii de tineri de ce nu se face Au vândut țara și tinerii sânt sclavi in UE Mafia și Corupția a distrus Romania
23
40
Noi suntem niste slugi care cheltuim 3 miliarde pentru a construi un oras care nu este necesar. O adevarata poluare a zonei, distrugerea a 2800 de ha de pamant ca sa construim case pentru niste haidamaci care nu ne apara de nici un dusman. Domnul Presedinte a dat 3 miliarde de dolari ca sa aiba un post la NATO. Avem o conducere care nu are nimic in comun cu tara aceasta. Nu ne va ataca nici un dusman iluzii vandute. Razboiul se va purta totul informational.
20
42
Colonie suntem de mult timp...
14
38
lacustele criminale americanoide se fac stapani la noi in tara, ne baga in razboi cu vecinii si pe urma pleaca la ei acasa iar noi ramanem vraiste. nu poti avea incredere in natia spurcata care a aruncat bomba atomica de doua ori
17
44
Dar ce ne fac rusii de trebuie sa fim aparati? Americanoizii ne au transformat in colonie nu rusii
25
45
,, Negracii” ăștia, care nu merită un asemenea apelativ, te apără pe tine de ruși pt ca tu nu ești în stare să lupți!
28
23
De-aia dau buzna la Dobrogea la sexy club. Au bani negracii din America.
20
25

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212