REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Au ucis un pui de delfin, deşi intenţia a fost cu totul alta!

Au ucis un pui de delfin, deşi intenţia a fost cu totul alta!

Replica API 7 martie 2016 | 23:54 270

În urmă cu ceva timp, pe o reţea de socializare a apărut un film în care se vede cum un scafandru încearcă să ajute un delfin rănit probabil de deşeurile din mare, să nască. Filmul a fost făcut acum câţiva ani. Despre incident, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă susţine că s-a petrecut la o dană militară, în anul 2012. Acesta este de părere că intervenţia omului a dus la moartea puilor şi a femelei.

Pentru a evita astfel de incidente neplăcute pe viitor, directorul Complexului Muzeal susţine că va închiea un protocol împreună cu două ONG-uri care se ocupă de delfini, protocol care va atrage atenţia autorităţilor asupra faptului că trebuie să ceară ajutor de specialitate în cazul în care un astfel de mamifer are nevoie.

Bâlbă spune că cei care încercau să ajute delfinul, nu au făcut decât să ducă în cele din urmă la moartea puilor şi a femelei, întrucât nu ştiau care e procedura de urmat într-un astfel de caz: „Este vorba de un delfin care a fost găsit la o dană militară. Se vede că acel pui a fost înnecat din cauza interveniei omului. Cei care au intervenit au speriat femela şi puiul n-a mai reuşit să tragă aer şi s-a dus torpilă la fund. Dacă nu reuşeşte să tragă prima gură de aer, el se duce la fund. Este din cauză că mama nu are membre să îl ajute să iasă la suprafaţă.

Uneori, la acest proces ajută mai multe femele, sau unele merg la mal să nască, unde puiul se poate împinge cu coada câţiva metri, pentru a trage acea gură de aer”, a declarat, pentru „Replica”, Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa. Se pare că la acel moment ar fi murit şi femela, necropsia dezvăluind faptul că aceasta avea paraziţi şi meningită. Fiind şi foarte slab, mamiferul nu ar mai fi rezistat şi a murit. Bâlbă spune că Delfinariul Constanţa va încheia un protocol împreună cu cele două organizaţii non-guvernamentale care se ocupă de protejarea delfinilor, prin care să aducă la cunoştinţă autorităţilor importanţa de a apela la instituţii şi organizaţii specializate în gestionarea problemelor pe care le pot avea aceste mamifere.

„Am vorbit cei de la Mare Nostrum şi Oceanic Club care se ocupă de delfini, şi am zis să facem un protocol prin care să informăm mai bine autorităţile de existenţa noastră. Ele ştiu, dar este bine să le aducem la cunoştinţă că putem ajuta şi putem să intervenim”, a mai spus Bâlbă. Această iniţiativă vine în sprijinul mamiferelor care se întâmplă să mai fie găsite rănite pe litoral, având nevoie imediată de ajutor specializat.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614