REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Aurescu a vorbit, la reuniunea omologilor din UE, de impactul SARS-CoV-2 în statele în care există conflicte militare

Aurescu a vorbit, la reuniunea omologilor din UE, de impactul SARS-CoV-2 în statele în care există conflicte militare

Replica API 18 mai 2020 | 00:00 790

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, prin videoconferinţă, la reuniunea informală a omologilor din statele membre ale Uniunii Europene, unde au fost discutate evoluţiile privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu (PPOM) şi impactul pandemiei de COVID-19 în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

Bogdan Aurescu

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

În cadrul dezbaterii cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru o soluţie durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ministrul român a evidenţiat importanţa unităţii la nivelul UE pe acest subiect. În acest context, potrivit MAE, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea ca UE să aibă o poziţie principială, echilibrată şi echidistantă şi a evidenţiat rolul pe care îl poate avea Uniunea în eforturile de creştere a încrederii între cele două părţi, inclusiv în contextul generat de epidemia de COVID-19, precum şi pentru crearea climatului necesar pentru reluarea negocierilor directe între cele două părţi implicate.

"România s-a pronunţat în mod constant, şi va continua să o facă, în favoarea angajării ambelor părţi într-un dialog constructiv şi de sprijinire a măsurilor de creştere a încrederii reciproce, ca premisă pentru identificarea unei soluţii durabile. Rolul UE este acela de a acţiona, cu încrederea ambelor părţi, ca mediator onest şi ca factor de coagulare a actorilor relevanţi, în strânsă cooperare cu cele două părţi, trebuind totodată să aibă în vedere menţinerea unei abordări echilibrate şi unitare, pornind de la principiile dreptului internaţional şi de la cadrul juridic agreat la nivelul ONU", a mai arătat ministrul de Externe al României, potrivit ministerului, scrie Agerpres.

Oficialul a reiterat importanţa implicării şi coordonării cu Statele Unite în dosarul privind PPOM, fără de care nu pot să existe un Proces de Pace viabil şi o soluţie durabilă.

În egală măsură, salutând noul guvern israelian, Bogdan Aurescu a exprimat speranţa că va fi posibilă o strângere a relaţiilor UE-Israel, sugerând organizarea unei noi reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Israel, precum şi crearea unui organism similar europeano-palestinian.

Referitor la impactul pandemiei de COVID-19 în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, miniştrii au fost de acord cu necesitatea consolidării sprijinului şi reafirmării solidarităţii UE faţă de statele din regiune, care se confruntă cu consecinţe de natură socio-economică cauzate de pandemie. Ministrul român de externe a subliniat situaţia şi mai dificilă cu care se confruntă statele fragile, unele dintre acestea afectate suplimentar de conflicte.

"Aş dori să semnalez impactul extrem de sever, atât în plan sanitar, cât şi la nivel socio-economic, pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra statelor fragile din regiune, confruntate cu conflicte de natură militară, cu posibile consecinţe negative şi în planul stabilităţii politice. Din această perspectivă, consider că o încetare durabilă a focului în toate aceste conflicte este o premisă esenţială pentru combaterea cu succes a pandemiei", a subliniat Bogdan Aurescu.

De asemenea, Aurescu şi-a exprimat susţinerea pentru organizarea cât mai curând posibil a Summit-ului Parteneriatului Estic, atunci când condiţiile o vor permite. El a subliniat că angajamentul UE faţă de partenerii din Parteneriatul Estic trebuie să continue să fie solid şi tangibil, organizarea Summit-ului UE-Balcanii de Vest fiind un exemplu pozitiv în acest sens.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468