REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Aurescu: Ministeriala NATO înseamnă mult pentru prestigiul României

Aurescu: Ministeriala NATO înseamnă mult pentru prestigiul României

A.F. 30 noiembrie 2022 | 17:35 390

Reuniunea ÅŸefilor diplomaÅ£iilor din ţările membre NATO, desfăşurată la BucureÅŸti, înseamnă "foarte mult" pentru prestigiul României, dar ÅŸi pentru securitatea ei, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu

"România îÅŸi vede recunoscut la nivel internaÅ£ional profilul pe care îl are în AlianÅ£a Nord-Atlantică ÅŸi care este un profil foarte bine conturat. România este un aliat foarte apreciat în interiorul NATO. În al doilea rând, este recunoscut angajamentul nostru puternic pentru valorile AlianÅ£ei Nord-Atlantice ÅŸi pentru obiectivele AlianÅ£ei. AÅŸa cum spunea ÅŸi domnul preÅŸedinte, România a fost un participant extrem de activ, extrem de substanÅ£ial la foarte multe operaÅ£ii ale AlianÅ£ei, la foarte multe misiuni. România este un aliat pe care se poate conta. Aceasta este percepÅ£ia pe care în acest moment aliaÅ£ii o au faţă de România. (...) Eu cred că această reuniune înseamnă foarte mult pentru prestigiul României, dar înseamnă foarte mult, în termeni concreÅ£i, pentru securitatea României. Eu cred că această reuniune aduce ÅŸi a adus deja mai multă securitate pentru România ÅŸi cetăţenii români", a precizat Aurescu, în conferinÅ£a de presă susÅ£inută la finalul Reuniunii miniÅŸtrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, desfăşurată marÅ£i ÅŸi miercuri la BucureÅŸti.

El a subliniat că România se află "sub umbrela de securitate" a NATO, care este "cea mai puternică alianţă politico-militară" din istorie. Aurescu a menÅ£ionat că, după intrarea Rusiei în Ucraina, prezenÅ£a aliată s-a consolidat atât în nordul, cât ÅŸi în sudul Flancului Estic ÅŸi că au fost create grupurile de luptă. Pe teritoriul României există în jur de 5.000 de militari aliaÅ£i, atât în cadrul Grupului de Luptă, cât ÅŸi prin prezenÅ£a americană.

"Summitul de la Madrid a adus în plus faţă de asta posibilitatea creÅŸterii la nivel de brigadă, de la nivel de batalion, a Grupului de Luptă din România, în general a grupurilor de luptă de pe Flancul Estic, precum ÅŸi necesitatea de a avea trupe de reîntărire precis alocate fiecărui grup de luptă, deci fiecărui stat de pe Flancul Estic, la care se adaugă pre-poziÅ£ionarea de echipamente în statele din Flancul Estic. Noi trebuie în continuare să lucrăm - ÅŸi asta am atras atenÅ£ia în aceste zile colegilor din alianţă - trebuie să lucrăm pentru implementarea acestor decizii. Iar această implementare trebuie să aibă loc într-un ritm accelerat, având în vedere evoluÅ£ia de securitate din zonă, în aÅŸa fel încât la Summitul de la Vilnius să putem înregistra cât mai multe progrese", a spus Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, reuniunea miniÅŸtrilor de externe este unul dintre "cele mai importante evenimente" care au avut loc la BucureÅŸti în ultimii ani. Este, în acelaÅŸi timp, primul eveniment la nivel înalt pe care Å£ara noastră îl găzduieÅŸte după Summitul NATO din 2008, dar ÅŸi prima reuniune a miniÅŸtrilor de externe după Summitul de la Madrid. Totodată, este ÅŸi prima reuniune la care participă miniÅŸtrii de externe din Finlanda ÅŸi din Suedia, în calitate de state care urmează să adere la NATO. O altă premieră a reprezentat-o participarea ministrului de externe din Republica Moldova.

"Timp de câteva zile, BucureÅŸtiul a fost capitala politicii externe ÅŸi de securitate la nivel european ÅŸi euroatlantic. ToÅ£i ochii au fost aÅ£intiÅ£i asupra noastră pentru că cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană ÅŸi euroatlantică au fost dezbătute în aceste zile. Pe lângă reuniunea NATO, după cum cunoaÅŸteÅ£i, am găzduit ÅŸi Reuniunea liderilor de la Munchen. De asemenea, pentru prima oară, România a găzduit pe teritoriul său o reuniune a G7 ÅŸi, de asemenea, încă o premieră înregistrată este aceea că, pentru prima oară, România a participat, prin ministrul de externe, la o reuniune a G7", a arătat Aurescu.

El a menÅ£ionat că la reuniunea de la BucureÅŸti au participat peste 45 de delegaÅ£ii oficiale ÅŸi au avut loc zeci de "interacÅ£iuni substanÅ£iale". Totodată, Aurescu a adăugat că organizarea acestei reuniuni la câteva sute de kilometri de linia frontului are "semnificaÅ£ia solidarităţii" cu Ucraina ÅŸi poporul ucrainean, în faÅ£a agresiunii FederaÅ£iei Ruse.

Bogdan Aurescu a făcut referire ÅŸi la modul în care România a "obÅ£inut" desfăşurarea acestei reuniuni la BucureÅŸti, menÅ£ionând că NATO are practica organizării "din când în când a unor reuniuni ministeriale ÅŸi în afara sediului" de la Bruxelles, iar aceste reuniuni "au întotdeauna o anumită semnificaÅ£ie" prin locul ales.

"Încă de la începutul lui 2021 am înaintat candidatura României pentru a găzdui această reuniune ministerială. Au existat demersuri diplomatice la nivelul statelor membre, demersuri diplomatice la nivelul Secretariatului internaÅ£ional, au existat demersuri pe care le-am făcut ÅŸi la nivel de ministru ÅŸi la nivel de ambasadori ÅŸi, într-un final, am reuÅŸit să securizăm organizarea acestei reuniuni în România, în timpul anului 2022. După care a izbucnit războiul din Ucraina, atacul FederaÅ£iei Ruse împotriva statului vecin, care a determinat luarea unei decizii în primăvara acestui an cu privire la desfăşurarea Ministerialei în România", a afirmat el.

Conform ÅŸefului diplomaÅ£iei române, a existat la un moment dat ÅŸi varianta organizării Ministerialei din România înaintea Summitului de la Madrid, însă "după o reflecÅ£ie mai serioasă" s-a considerat că este mai importantă organizarea acestei reuniuni în implementarea deciziilor Summitului de la Madrid.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218