REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Aurescu: Perioada pandemiei, cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989

Aurescu: Perioada pandemiei, cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989

Replica API 8 septembrie 2020 | 00:00 938

Perioada pandemiei a fost "poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989", a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR).

Bogdan Aurescu

"Pot să spun fără ezitare, această perioadă a fost poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989", a afirmat şeful diplomaţiei române.

El a afirmat că, în contextul pandemiei SARS-CoV-2, ministerul pe care îl conduce a trebuit să se adapteze.

"A fost o perioadă în care a trebuit să ne adaptăm din toate punctele de vedere, să facem eforturi într-un ritm cu totul intens şi să rezolvăm probleme cu care nu ne-am mai confruntat în aceeaşi măsură, din punct de vedere tipologic sau cantitativ. A fost o perioadă şi, din păcate, ea continuă, care a determinat conturarea mai mult sau mai puţin acută a unor modalităţi de acţiune, provocări şi tendinţe noi în relaţiile internaţionale alături de accelerarea sau favorizarea unora preexisente. Toate acestea trebuie analizate atent de către diplomaţia română pentru a extrage lecţiile ce trebuie învăţate", a spus Aurescu, scrie Agerpres.

În acest context, ministrul a afirmat că a cerut redactarea unui manual care să abordeze reacţia la criză, bazat pe lecţiile învăţate în pandemie. De asemenea, Aurescu a vorbit de eforturile MAE, de repatriere sau asistenţă consulară pentru românii din străinătate.

"Am gestionat în continuu, uneori zi şi noapte, situaţii limită, urgenţe şi cazuri complexe. De la începutul crizei şi până în prezent MAE a contribuit direct la demersurile de repatriere pentru peste 12.500 de români din străinătate", a declarat Aurescu.

El a adăugat că, prin MAE, 1.800 de lucrători români de pe nave de croazieră sau comerciale au fost sprijiniţi să revină în ţară, iar peste 11.000 de cetăţeni români au beneficiat de asistenţa misiunilor diplomatice.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române are loc, anul acesta, online, din cauza pandemiei SARS-CoV-2, de luni până miercuri. Invitaţi ai evenimentului sunt ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro

Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, ministrului Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. De asemenea, în cadrul RADR, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, va transmite un mesaj video.

"Această serie de invitaţi nu este deloc întâmplătoare. Ea, din contră, reflectă pe deplin orientarea cuprinzătoare a politicii externe a României, atât la nivel european, precum şi în vecinătate, în spaţii extra-europene şi în plan multilateral", a spus Bogdan Aurescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108