REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Aurescu: Protejarea moştenirii culturale şi a identităţii româneşti din ţările vecine este o prioritate

Aurescu: Protejarea moştenirii culturale şi a identităţii româneşti din ţările vecine este o prioritate

Victor ROTARU 29 mai 2023 | 00:00 458

Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti, este o prioritate, afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu: Protejarea mostenirii culturale si a identitatii romanesti din tarile vecine este o prioritate

"Suntem în dialog constant cu comunităţile româneşti din străinătate pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu ţara şi pentru promovarea valorilor identitare româneşti şi a moştenirii noastre istorice şi culturale. Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti este o preocupare constantă şi prioritară în activitatea noastră", spune Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis duminică, cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni.

"Guvernul României, cu sprijinul MAE, va continua, prin toate demersurile posibile, să acţioneze pentru a obţine garantarea conservării şi afirmării identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice şi a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara graniţelor. Obiectivul principal este ca persoanele aparţinând acestor comunităţi de români să se bucure pe deplin de aceste drepturi, la standard european. Această problematică se regăseşte permanent în dialogul politic şi diplomatic la toate nivelurile cu statele unde trăiesc aceste comunităţi, inclusiv prin intermediul mecanismelor bilaterale create în acest scop", adaugă şeful MAE.

În opinia sa, dincolo de funcţia de reprezentare pe care consulii şi diplomaţii români o au în străinătate, în fapt, fiecare român din străinătate este un ambasador al României.

"Mă bucur de fiecare dată când aud poveşti de succes despre români care îşi reprezintă cu cinste ţara în străinătate, promovează România şi societatea noastră, performează profesional în domenii importante sau dobândesc funcţii publice în statele unde locuiesc. Iar faptul că au păstrat în suflet rădăcinile româneşti şi moştenirea culturală a ţării noastre trebuie salutat şi sprijinit. Contribuţia românilor în comunităţile şi societăţile în care s-au stabilit este semnificativă şi valoroasă, iar omologii mei îmi evocă de fiecare dată acest aspect în dialogul bilateral. Talentul, cunoştinţele şi motivarea de care dau dovadă contribuie la dezvoltarea societăţilor în care s-au integrat şi în acelaşi timp ne ajută să construim punţi de colaborare, schimburi culturale şi oportunităţi de dezvoltare reciprocă cu statele care le-au devenit cămin", spune Aurescu.

În context, el aminteşte de criza generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

"Nu putem marca această zi fără a constata că vieţile noastre, ale tuturor, continuă să fie marcate de cea mai gravă criză de securitate de după al Doilea Război Mondial. Diplomaţia română rămâne angajată pe termen lung, în acelaşi spirit consecvent şi pragmatic, în promovarea consolidării securităţii naţionale şi pentru atingerea obiectivelor prioritare de politică externă ale României, acţionând în cadrul structurilor europene şi euroatlantice, cu scopul de a garanta prosperitatea şi securitatea cetăţenilor români, pentru protejarea intereselor şi drepturilor acestora, indiferent unde s-ar afla", precizează ministrul român de Externe.

Pe de altă parte, Aurescu dă asigurări că modernizarea, extinderea şi digitalizarea activităţii consulare constituie una dintre priorităţile majore ale MAE.

"Corpul Diplomatic şi Consular al României acţionează permanent pentru identificarea şi punerea în aplicare de măsuri în vederea optimizării serviciilor consulare, pentru ca acestea să devină tot mai eficiente, accesibile, prompte, digitalizate, simplificate. Am depus eforturi constante în acest scop pentru a ne ridica la nivelul aşteptărilor legitime ale milioanelor de români care trăiesc în afara ţării, inclusiv printr-un dialog constant şi frecvent cu comunităţile de români din străinătate pe teme consulare, dar şi cu autorităţile statelor unde s-au stabilit cetăţenii români", mai declară ministrul de Externe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102