REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Autorităţile europene spun că valoarea acţiunilor unei bănci ar trebui depreciată înainte de cea a obligaţiunilor

Autorităţile europene spun că valoarea acţiunilor unei bănci ar trebui depreciată înainte de cea a obligaţiunilor

Valentina CAMARA 21 martie 2023 | 00:00 286

Autorităţile europene de reglementare în domeniul bancar au încercat luni să liniştească pieţele, după ce deţinătorii de obligaţiuni Credit Suisse au suferit pierderi istorice în urma preluării băncii elveţiene de către UBS, transmite Bloomberg.

Autoritatile europene spun ca valoarea actiunilor unei banci ar trebui depreciata inainte de cea a obligatiunilor

Pentru a îmbunătăţi capitalul de bază, după preluarea Credit Suisse de către UBS, Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia (Finma) a ordonat "o depreciere completă" a valorii obligaţiunilor din categoria AT1 (Additional Tier One), o clasă relativ riscantă de datorii bancare, emise de Credit Suisse. În consecinţă, obligaţiuni Credit Suisse în valoare de peste 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari) nu mai au nicio valoare, în timp ce acţionarii băncii Credit Suisse urmează să primească trei miliarde de franci pentru titlurile lor ca urmare a preluării de către UBS.

În replică, Autoritatea bancară europeană (ABE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Mecanismului Unic de Rezoluţie (SRB), entităţile responsabile pentru elaborarea regulilor, punerea lor în aplicare şi închiderea băncilor cu probleme, au anunţat că vor continua să impună pierderi deţinătorilor de acţiuni, înaintea deţinătorilor de obligaţiuni.

"Instrumentele comune de capitaluri proprii sunt primele care ar trebui să absoarbă pierderi, şi abia după acea ar urma să se recurgă la deprecierea valorii obligaţiunilor Additional Tier One. Această abordare a fost aplicată în mod consecvent în trecuta şi va continua să ghideze acţiunile SRB şi BCE în intervenţiile de criză vizând supervizarea bancară. Obligaţiunile Additional Tier 1 vor continua să rămână o componentă importantă a structurii de capital pentru băncile europene", au informat cele trei instituţii într-un comunicat comun de presă.

Deprecierea valorii obligaţiunilor Credit Suisse reprezintă cele mai mari pierderi înregistrate vreodată de piaţă obligaţiunilor de tip AT1 din Europa, piaţă evaluată la 275 de miliarde de dolari.

Obligaţiunile Additional Tier One au fost create după criza financiară globală din 2008 pentru a asigura că pierderile băncilor vor fi suportate de investitori şi nu de contribuabili. Titlurile AT1 au devenit populare în rândul băncilor şi participanţilor de pe piaţă în ultimul deceniu, în contextul în care băncile au căutat modalităţi prin care să îşi majoreze capitalul şi a respecta cerinţele organismelor de reglementare, fără a emite noi acţiuni, potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614