REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Autorităţile locale, în alertă: videoconferinţă la Prefectură pentru ca iarna să nu ne ia prin surprindere

Autorităţile locale, în alertă: videoconferinţă la Prefectură pentru ca iarna să nu ne ia prin surprindere

Replica API 6 decembrie 2012 | 00:00 172

Bilanţul vijeliei şi şcolile afectate

Bilanţul vijeliei şi şcolile afectate

Autorităţile locale au intrat în alertă cu privire la pregătirile pentru anotimpul rece, mai ales că problemele au apărut deja, urmare a furtunii din noaptea de duminică spre luni. Pentru ca izbucnirile specifice iernii să nu mai ia judeţul Constanţa prin surprindere, miercuri, 5 decembrie 2012, s-a desfăşurat prima videoconferinţă a Comandamentului Central de Iarnă, cu judeţele şi municipiul Bucureşti, în cadrul căreia s-au analizat măsurile aplicate de comandamentele teritoriale de iarnă corespunzător situaţiei meteorologice înregistrate în ariile geografice de activitate, precum şi acţiunile ce vor fi întreprinse potrivit evoluţiei fenomenelor meteorologice.

Evenimentul s-a petrecut întrucât Administraţia Naţională de Meteorologie a emis Informarea meteorologică valabilă pentru intervalul 5 decembrie, ora 6.00, - 6 decembrie, ora18.00, pentru întreg teritoriul naţional, potrivit căreia în cursul zilei de 5 decembrie vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zapadă îndeosebi în sud-vestul, centrul, nordul ţării şi zona de munte. În Moldova, Muntenia şi Dobrogea vor fi ploi, care în cursul nopţii de 5 spre 6 decembrie se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. În această videoconferinţă, Instituţia Prefectului judeţul Constanţa a prezentat o informare privind consecinţele fenomenelor meteorologice periculoase produse în intervalul 2-3 decembrie, situaţii deosebite în alimentarea cu energie termică şi gaze naturale a populaţiei, asigurarea încălzirii şcolilor, grădiniţelor, spitalelor şi instituţiilor publice, măsurile de remediere şi termenele de soluţionare, acţiunile desfăşurate şi măsurile stabilite pentru atenuare efectelor acestora. În informare, prefectul Eugen Bola a precizat că în dimineaţa zilei de 3 decembrie existau 107 localităţi cu probleme privind energia electrică, 28localităţi fără alimentare cu apă, 22 de unităţi de învăţământ avariate, 348 de locuinţe afectate şi 13 anexe gospodăreşti. Echipele de intervenţie ENEL şi RAJA au acţionat pentru înlăturarea efectelor acestui fenomen, astfel încât la această oră nu există nicio localitate nealimentată cu energie electrică sau neaprovizionată cu apă. Autorităţile publice locale evaluează pagubele produse la locuinţe şi anexe gospodăreşti iar o comisie a prefecturii formată din reperezentanţi ai ISC şi ISU a analizat toate obiectivele social - economice din judeţ afectate de furtună. Serviciul tehnic al ISC, alături de serviciile de contabilitate ale primăriilor cu unităţi de învăţământ afectate de fenomenele meteo, au făcut o estimare a pagubelor suferite de aceste unităţi de învăţământ care se ridică la suma de 1.888.000 de lei.

Unităţile de învăţământ afectate de furtună

Unităţile de învăţământ afectate de furtună în Constanţa sunt: Şcoala Gimnazială nr.11 " C. Angelescu" şi Colegiul Tehnic "Pontica" Constanţa. În Medgidia au fost afectate Şcoala Gimnazială "I.L.Caragiale", Şcoala Gimnazială "Mihail Sadoveanu", Şcoala Gimnazială "Mircea Dragomirescu", Şcoala Primară "Iuliu Prodan" structură la Şcoala Gimnazială "Mircea Dragomirescu", Grădiniţa Valea Dacilor structură la Şcoala Gimnazială "Mircea Dragomirescu", Gradiniţa nr.11 Medgidia, structură la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncuşi", Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu" Medgidia, Liceul Tehnologic "Dragomir Hurmuzescu", Colegiul Naţional "Kemal Ataturk". În Eforie a fost afectată Grădiniţa cu program normal Eforie Nord, structură la Şcoala gimnazială nr. 1, în Aliman- Şcoala Primară nr.2 Vlahii, structură la Şcoala Gimnazială "Dan Spataru", în Cogealac- Liceul Tehnologic, în Lumina- Şcoala Gimnazială nr.1 şi Grădiniţa "Luminiţa", în Mihai Viteazu- Şcoala gimnazială nr.1Sinoe structură la Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul", în Nicolae Bălcescu- Şcoala Gimnazială nr.1 Dorobanţu structură la Liceul Tehnologic "I.C. Brătianu", în Poarta Albă- Colegiul Agricol, în Siliştea- Şcoala Primară nr. 2 Ţepeş Vodă, în Rasova- Şcoala Gimnazială nr.1 şi în Tortomanu- Grădiniţa cu program normal Tortoman structură la Şcoala Gimnazială "Ion Ghica". Însă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a promis că va sprijini solicitarea privind acordarea unui ajutor financiar pentru înlăturarea urmărilor fenomenelor meteo periculoase. În urma videoconferinţei, Insituţia Prefectului Judeţul Constanţa a organizat o şedinţă a Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma căreia s-a aprobat Hotărârea nr.14 din 5 decembrie 2012 despre "Raportul privind efectele vântului din perioada 2-3.12.2012". Insitituţia Prefectului Judeţul Constanţa a transmis către Ministerul Administraţiei şi Internelor toată documentaţia privind situaţia creată de fenomenele meteo periculoase din intervalul 2-3 decembrie 2012.

Răducu Popescu: De joi se reiau cursurile

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Răducu Popescu, singura unitate de învăţământ afectată grav de vijelia ce a vizitat Constanţa este Colegiul Agircol Poarta Albă. Însă, chiar dacă se punea problema unei alte locaţii, motiv pentru care directorul unităţii de învăţământ intrase în panică, iată că soluţiile au fost deja găsite. "Singura unitate de învăţământ care ridica un semn de întrebare este Colegiul Agricol Poarta Albă. Însă, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura şi noi, am analizat situaţia, iar de mâine (joi - n.r.) se reiau cursurile. La Poarta Albă mai există un cămin alături, s-au găsit soluţii", a declarat, pentru "Replica", şeful ISJ.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272