REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Autorităţile UE avertizează asupra efectelor atenuării reglementărilor globale privind capitalul băncilor

Autorităţile UE avertizează asupra efectelor atenuării reglementărilor globale privind capitalul băncilor

A.F. 7 noiembrie 2022 | 00:00 166

Uniunea Europeană ar putea intra în conflict cu reglementările bancare globale destinate să oprească o repetare a crizelor financiare mondiale, dacă vor fi adoptate propusele schimbări pentru atenuarea reglementărilor, au avertizat vineri principalele autorităţi de reglementare bancară ale blocului comunitar - Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.

Statele membre UE şi Parlamentul European verifică cu atenţie propunerile Comisiei Europene privind implementarea ultimei etape ale standardelor globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, inclusiv o amânare a implementării din 2023 în 2025 şi câteva modificări menite să atenueze normele mai dure de capital pentru băncile din Europa, citează Agerpres.

În cel mai dur avertisment de până acum, BCE şi EBA au adus argumente împotriva devierii de la reglementările Basel III, subliniind că acele standarde sunt menite să facă sistemul bancar mai sigur.

"Miza în acest caz este reputaţia, competitivitatea şi, în cele din urmă, costurile de finanţare pentru sectorul bancar al UE. Dacă toate modificările aflate în discuţie sunt implementate în pachetul legislativ final, nu putem exclude ca acel Comitet de la Basel să eticheteze Uniunea Europeană ca fiind "neconformă" cu reglementările", au arătat BCE şi EBA.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.

Cerinţele Basel III au fost în mare parte adoptate, dar au rămas unele elemente, care au urma să fie integral implementate până în 2028 în Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi alte jurisdicţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212