REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

AVALANȘĂ de RECLAMAȚII la ITM CONSTANȚA

AVALANȘĂ de RECLAMAȚII la ITM CONSTANȚA

Replica API 10 ianuarie 2022 | 00:01 17998

În prezent este tot mai dificil să găsești un loc de muncă conform pregătirii sau așteptărilor tale. De aceea, cei mai mulți constănțeni se reprofilează și caută locuri de muncă în alte domenii. Însă, nu de puține ori, oamenii nimeresc să lucreze în cadrul unor societăți care nu prea respectă legislația în vigoare. Așa se face că, doar în anul 2021, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa au fost înregistrate un număr de aproximativ 1280 de reclamații, dintre care 79 de sesizări pentru munca la negru.

Avalanșă de reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța. Rămași fără loc de muncă, cu salariile tăiate sau zile de concediu neacordate conform legislației în vigoare, tot mai mulți constănțeni își reclamă angajatorii. Conform reprezentanților ITM Constanța, aproximativ 1280 de sesizări au fost efectuate doar într-un singur an, la Constanța. Dintre aceste reclamații, 79 au fost efectuate pentru munca la negru.

Ce înseamnă munca la negru?

Munca nedeclarată reprezintă acea activitate prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă.

Fiecare salariat trebuie să știe că pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de muncă ăi va semna lunar un ștat de plată sau orice alt document care sa reflecte salariul realizat în luna respectivă.

Ce este munca la gri?

O nouă categorie de muncă nedeclarată, „munca subdeclarată” sau „munca la gri” este definită de Ordonanța de urgenţă nr. 117 din 4 octombrie 2021, care completează Codul Muncii. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, se introduce ca noțiune „munca subdeclarată” și, totodată, sancționarea practicării acestui fenomen în scopul de descurajării și eradicării acesteia.

„În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit ̦și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”.

ITM Constanța demarează o campanie de combatere a muncii la negru și la gri

Întrucât munca la negru sau la gri este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în Constanța, cât și în întreaga Românie, ITM Constanța va demara în 2022 acțiuni de control privind indentificarea și combaterea acestui fenomen pe domenii de activitate specifice județului Constanța, cât și Campanii Naționale de control prevăzute în programul cadru de acțiuni a inspecției muncii.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu angajatorii,orice ppetitie se rezolva in favoare patronilor chiar daca angajatul depune toate documentele,se au ca fratii,pt ei angajatul este un gunoi si trebuie tratat ca atare
0
0
Cata spaga au luat cele de la itm de la Ovicris din Eforie N
1
0
Poate mergeti si la firmele de crewing!
4
1
Gargara multa, joc de glezne - ITM Constanta
9
0
ma angajeaza cu contract un an iar dupa doua luni dupa ce ii aduc hartiile contabile la zi imi zice ca nu mai are nevoie de mine.Apoi angajeaza altul si face la fel si cu ala.ITM daca ar vrea i-ar prinde cu smecheria adica cu mangleala banilor de la guvern pentru chipurile noi angajari
17
1
Veniti si la mine in control ! Am baieti amarati prin port pe care ii pontez cum trebuie ! 4 ore maxim.
20
3
In fotografie este Plesu care este de mult la pensie.
11
1
Ce verificari fac ei? Incompetentii..
20
2
Mai repede reclamam...Putorilor !
8
18

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102