REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Avertisment: Europa ar putea fi afectată de o „epidemie“ de cancer în următorii 10 ani

Avertisment: Europa ar putea fi afectată de o „epidemie“ de cancer în următorii 10 ani

A.F. 18 noiembrie 2022 | 00:00 342

Experții au avertizat că Europa se va confrunta cu o „epidemie de cancer" dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea, după ce aproximativ 1 milion de diagnostice au fost ratate în timpul pandemiei, scrie The Guardian.

Impactul Covid-19 și accentul pus pe acesta au scos la iveală „slăbiciunile" sistemelor de sănătate și ale cercetării în domeniul cancerului de pe întreg continentul, care, dacă nu sunt abordate de urgență, vor duce la un regres de aproape un deceniu în ceea ce privește rezultatele în materie de cancer, spun cei mai importanți experți în domeniul sănătății și în știință, citează stiripesurse.ro.

Un raport, intitulat „European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission", a reunit o gamă largă de experți cu cunoștințe detaliate despre cancer în Europa.

Potrivit experților, pandemia de Covid-19 a avut efecte negative asupra serviciilor oncologice, a cercetării în domeniu și a pacienților diagnosticați.

„Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ 1 milion de diagnostice de cancer ar fi putut fi ratate în întreaga Europă în timpul pandemiei Covid-19", au scris aceștia în The Lancet Oncology. „Există dovezi emergente că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu stadii mai avansate de cancer în comparație cu ratele de dinaintea pandemiei, ca urmare a întârzierilor substanțiale în diagnosticarea și tratamentul bolii.”.

De asemenea, aceștia mai spun că problemele „vor compromite în cele din urmă supraviețuirea și vor duce la o calitate inferioară a vieții pentru mulți pacienți europeni".

Ce spun datele

Raportul a analizat datele și a constatat că medicii au consultat cu 1,5 milioane de pacienți canceroși mai puțin în primul an al pandemiei, iar unul din doi pacienți canceroși nu a fost operat sau nu a primit chimioterapie în timp util.

Aproximativ 100 de milioane de examinări au fost ratate și se estimează că până la 1 milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat ca urmare a întârzierilor.

„Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a identifica cazurile de cancer.”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Queen's din Belfast.

„În plus, am văzut laboratoare închise și studii clinice întârziate sau anulate în primul val pandemic. Suntem îngrijorați de faptul că Europa se îndreaptă spre o epidemie de cancer în următorul deceniu dacă nu se acordă urgent prioritate cercetării în domeniu".

Războiul din Ucraina, o provocare

Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o altă provocare uriașă pentru cercetarea în acest domeniu în Europa, se arată în raport. Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contribuitori la cercetarea clinică a cancerului din lume.

De asemenea, comisia prezice și că Brexitul va avea un impact negativ asupra cercetării.

„Pe fondul pandemiei Covid-19, al Brexitului și al războiului din Ucraina, este mai important ca niciodată ca Europa să acorde o atenție sporită cercetării în domeniul cancerului, care joacă un rol esențial în îmbunătățirea prevenirii, diagnosticării, tratamentului și calității vieții pentru pacienții actuali și viitori și pentru cei care trăiesc dincolo de boală.”, a mai spus expertul.

Raportul mai susține și că eforturile de prevenire a cancerului și cercetarea în domeniu nu au beneficiat de finanțarea pe care o merită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai degrabă e o consecință a vaccinării anticovid.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369