REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Avertizare urgentă de sănătate publică, emisă din cauza unei capsule radioactive pierdute

Avertizare urgentă de sănătate publică, emisă din cauza unei capsule radioactive pierdute

A.F. 27 ianuarie 2023 | 21:54 11328

O capsulă radioactivă pierdută în Australia, undeva între Perth și un sit minier din Pilbara, pe o suprafață de 1.400 de kilometri, a declanșat un avertisment urgent privind sănătatea publică.

Avertizare urgenta de sanatate publica, emisa din cauza unei capsule radioactive pierdute

În cadrul unei conferințe de presă de urgență susținute vineri după-amiază, șeful responsabil cu sănătatea din Australia de Vest a îndemnat oamenii să stea departe de capsulă dacă o văd, din cauza proprietăților sale radioactive, notează abc.net.au.

Capsula este minusculă - 6 mm pe 8 mm înălțime. Gabaritele radioactive sunt utilizate în mod obișnuit în minerit. Aceasta a dispărut dintr-un camion undeva după 10 ianuarie.

Alertă de risc privind substanțele radioactive din Australia de Vest

Capsula radioactivă ar putea fi oriunde de-a lungul călătoriei de peste 1.400 km dintre Malaga, în Perth, și Newman, în nordul îndepărtat al statului Australia de Vest.

Toți automobiliștii care au călătorit de-a lungul Autostrăzii Great Northern între Newman și Perth începând cu 10 ianuarie ar trebui să își verifice pneurile, în cazul în care capsula a rămas în ele.

Avertizare urgenta de sanatate publica, emisa din cauza unei capsule radioactive pierdute

Andy Robertson, ofițerul șef de sănătate, a declarat că capsula s-a pierdut în timp ce era transportată, undeva între un sit minier la nord de Newman și Malaga, la nord-est de Perth.

Se crede că capsula a căzut prin golul lăsat de gaura unui șurub, după ce șurubul a fost dislocat atunci când un container s-a prăbușit în urma vibrațiilor din timpul călătoriei.

Autoritățile cercetează Great Northern Highway într-un efort disperat de a găsi capsula, care este mai mică decât o monedă de 10 cenți.

DFES a declarat că capsula "nu poate fi folosită ca armă", dar îndeamnă în continuare la prudență din cauza consecințelor potențial grave asupra sănătății, scrie stiripesurse.ro.

Radiații echivalente cu 10 raze X pe oră

Robertson a declarat că aceasta emite o cantitate "rezonabilă" de radiații.

El spune că radiația emisă este echivalentă cu primirea a 10 raze X într-o oră, dacă te-ai afla la un metru de ea, sau cu cantitatea de radiații naturale la care este expus un organism pe parcursul unui an.

Timpul de înjumătățire al substanței este de 30 de ani.

"Emite atât raze beta, cât și raze gamma, așa că, dacă o ai în apropierea ta, ai putea ajunge fie să suferi leziuni ale pielii, inclusiv arsuri cutanate", a spus el.

"Iar dacă o ai suficient de mult timp în apropierea ta, ar putea provoca o boală acută de radiații.

"Acum, acest lucru va dura o perioadă de timp, dar, în mod evident, recomandăm oamenilor să nu fie aproape de ea sau să se agațe de ea."

Avertizare urgenta de sanatate publica, emisa din cauza unei capsule radioactive pierdute

Robertson a sfătuit pe oricine găsește capsula să nu se apropie de ea și să sune mai degrabă la DFES la 133 337.

Departamentul de Pompieri și Servicii de Urgență conduce eforturile de căutare, coordonând o echipă care implică Departamentul de Sănătate, Poliția din WA și alți experți în domeniu.

Supraintendentul șef al DFES Country North, David Gill, a declarat că vor exista "provocări" în localizarea unui obiect atât de mic.

"Începutul și sfârșitul transportului de la situl minier de la nord de Newman și depozitul de transport din Perth se numără printre locurile care sunt căutate și care au fost căutate ieri, dar capsula rămâne nedescoperită", a spus el.

"Există provocări aici. Sunt 1.400 de kilometri între situl minier ... la nord de Newman, la nord de Newman, și Perth".

DFES a emis un avertisment pentru ca oamenii să stea la cel puțin cinci metri distanță de ea dacă văd ceva care seamănă cu capsula.

Oamenii sunt îndemnați să evite să intre în contact cu ea și să contacteze imediat DFES.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sper sa nu fi gasit o un copil sau un om care nu stie ce este.mult succes
0
0
Bai, asa se transporta o capsula radioactiva? Cu un camion, din care cade asa, pe drum, si oamenii sunt sfatuiti sa nu o atinga, ahahaha, ce idiot cine a scris asa ceva...
1
0
Asa zis jurnalist. Nu cunosti unitatea de masura a unei suprafete. Pleaca acasa!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369