REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Avioane de vânătoare, staționate în România, au participat la doborârea dronelor iraniene

Avioane de vânătoare, staționate în România, au participat la doborârea dronelor iraniene

Andreea CONDURACHE 15 aprilie 2024 | 11:05 494

Avioane de luptă ale Marii Britanii, care sunt staționate în România de la finalul lunii martie pentru a efectua Poliție Aeriană, au fost trimise în Orientul Mijlociu și au acționat sâmbătă noaptea pentru apărarea Israelului.Avioane de vanatoare, stationate in Romania, au participat la doborarea dronelor iraniene

Șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat pe 25 martie la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Acestea execută misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, sub comandă NATO, timp de patru luni.

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat, duminică, ajutorul acordat de Marea Britanie Israelului și a spus că au fost trimise „avioane suplimentare” în regiune, în cadrul operațiunilor deja în curs de desfășurare în Irak și Siria, conform digi24.ro

Iranul a atacat sâmbătă noaptea Israelul cu peste trei sute de drone și rachete. Teheranul a avertizat SUA să nu se implice în conflict, în timp ce avioane și sisteme antiaeriene americane au doborât dronele iraniene.

Imagini din orașele israeliene, publicate pe rețelele sociale, au arătat explozii pe cer, în timp ce dronele și rachetele lansate de Teheran erau interceptate. IDF a anunțat că a interceptat 99% dintre acestea, inclusiv câteva „zeci” de rachete balistice iraniene cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului.

Avioane de vanatoare, stationate in Romania, au participat la doborarea dronelor iraniene

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat faptul că avioanele britanice au participat la misiuni de luptă pentru apărarea Israelului.

„Aceasta a fost o escaladare periculoasă și inutilă pe care am condamnat-o în termenii cei mai fermi. Mulțumită unui efort internațional coordonat, la care a participat și Marea Britanie, aproape toate aceste rachete au fost interceptate, salvând vieți nu doar în Israel, ci și în țările vecine, cum ar fi Iordania”, a declarat premierul britanic.

Duminică, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunţat că Franţa şi Regatul Unit se numără printre ţările care au ajutat Israelul să se apere de atacul fără precedent lansat de Iran în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică. Hagari a subliniat că Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin sau asistenţă consulară din partea cetăţenilor români aflaţi în Israel, după atacul cu rachete al Iranului.

Avioane de vanatoare, stationate in Romania, au participat la doborarea dronelor iraniene

”România a condamnat de la cel mai înalt nivel atacul Republicii Islamice Iran asupra Statului Israel şi reiterăm necesitatea evitării escaladărilor. Ne exprimăm preocuprea profundă cu privire la situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. Prin misiunile noastre din regiune, monitorizăm situaţia si suntem in legătura cu cetăţenii români”, a transmis pentru News.ro purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip.

Purtătorul de cuvânt a precizat că ”până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin sau asistenţă consulară”. MAE a transmis deja o atenţionare cetăţenilor români să evite orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză şi Republica Islamică Iran.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriile acestor state să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluţiile de securitate şi să respecte cu stricteţe eventualele recomandări sau instrucţiuni ale autorităţilor locale. Detaliile cu privire la avertismentele de călătorie pentru aceste state sunt disponibile pe pagina de internet a MAE. Iranul a lansat sâmbătă o mulţime de drone explozive şi a tras rachete în primul său atac direct asupra teritoriului israelian, riscând o escaladare majoră.

Atacul a fost un răspuns la o presupusă lovitură israeliană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanţi de top ai Gardienilor Revoluţiei şi a venit după luni de confruntări între Israel şi aliaţii regionali ai Iranului, declanşate de războiul din Gaza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nimeni atacul israelian asupra consulatul iranian?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272