REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Bacalaureatul, sesiunea a doua? Elevii au fost praf şi pulbere la competenţe digitale

Bacalaureatul, sesiunea a doua? Elevii au fost praf şi pulbere la competenţe digitale

Replica API 25 august 2012 | 00:00 128

"Câţi mega are un gigabyte? Păi, are 100 de mb?! sau poate are 101! sau nu, sigur are 150"

"Câţi mega are un gigabyte? Păi, are 100 de mb?! sau poate are 101! sau nu, sigur are 150"

Examenul de Bacalaureat s-a dovedit a fi mult prea complex pentru 54,83% dintre elevii din judeţul Constanţa în prima sesiune, dar se pare că nici a doua sesiune nu va fi una mai fericită din punct de vedere al promovabilităţii.

Dacă în anii trecuţi promovabilitatea judeţului Constanţa sărea de 60%, anul acesta nici măcar nu a reuşit să atingă pragul de 50% în prima sesiune a examenului, doar 45,17% promovând toate probele din programă. Cei 54,83% din elevii constănţeni care nu au reuşit să ia note de trecere la una sau mai multe discipline, trec din nou prin probele de foc între 20 şi 31 august, pe 2 septembrie urmând să fie afişate rezultatele. Nu mare ne-a fost mirarea când am văzut faptul că mulţi liceeni nici măcar nu aveau habar de ce se află în faţa liceului. Îmbrăcaţi decent sau de club, aceştia s-au prezentat vineri pentru a da proba de evaluare a competenţelor digitale.

Ce dacă ei dau "bac-ul"? Modul în care arată contează!

Deşi proba începea la ora 13:00, iar elevii trebuiau să fie prezenţi la liceu la ora 12:00, o domnişoară îmbrăcată foarte "fashion" alerga de zor pe strada Cuza Vodă pentru a intra în examen. Cu sandale de un roz sclipitor cu tocuri de 15 centimetri, pantaloni scurţi de blug, un tricou alb cu inscripţii roz şi ochelarii puşi la ochi, domnişoara cu un păr la fel de strălucitor ca soarele, trezită probabil din somn de mama ei alerga înspre Liceul "I.N Roman" pentru a se prezenta la evaluarea competenţelor digitale. "Azi e examenul nu?", ne-a întrebat aceasta, respirând foarte alert. Când şi-a dat seama că mai are puţin şi întârzie, a luat-o la goană înspre intrare. Un alt întârziat mergea foarte relaxat pe străduţa din faţa liceului. Fără a se panica, sau a se grăbi înspre uşă, a intrat în cele din urmă şi a ieşit o oră mai târziu cu un zâmbet larg pe buze.

Câţi megabytes are un gigabyte? Elevii sigur nu ştiu!

"A fost uşor, deşi parcă stresul e mult mai mare acum. Au fost întrebări uşoare, dar mulţi s-au împotmolit la majoritatea întrebărilor", a declarat Cosmin, în vârstă de 18 ani, elev al Liceului "I.N Roman". Probele nu au fost chiar foarte complicate , având în vedere că la primul subiect trebuia să găseşti cu ajutorul unui motor de căutare informaţii şi poze cu o anumită floare, iar întrebările de la a doua parte au fost simple. De exemplu, una din întrebările de pe foaia de examen sună cam aşa : "Câţi mega are un gigabyte?". "Păi are 100 de mb?! sau poate are 101! sau nu, sigur are 150!", ne-a răspuns dezinvolt unul dintre elevi.

Ce vrei să faci după ce promovezi? Afacerile părinţilor şi statul degeaba sunt la modă printre elevi

Când vine vorba despre ce vor face după ce trec de acest examen mulţi dintre ei vor să-şi continue studiile într-un mediu organizat, iar printre ei se află şi Adrian, elev al Grupului Şcolar "C.A Rosetti". "Vreau să ma duc la facultate, pentru că fără o diplomă nu ajungi nicăieri", ne-a răspuns acesta. O tânără care stătea rezemată de gardul din faţa liceului ne-a spus că pentru ea Bacalaureatul nu este atât de important, părinţii ei deţinând mai multe afaceri. "Pentru mine examenul ăsta nu înseamnă nimic pentru că ai mei deţin mai multe afaceri, deci am banii necesari pentru a mă descurca. Oricum afacerile mi le vor lăsa tot mie", a exclamat ea zâmbind. Pe lângă cei care vor să urmeze cursurile unei facultăţi şi cei care cred că afacerile părinţilor îi vor ajuta în viaţă, se află, din păcate, şi cei care nu mai vor să mai facă nimic după ce termină liceul. "Eu nu ştiu dacă o să mă duc la facultate", a declarat Ionuţ. Alţii în schimb visează frumosiar Cătălin de la Liceul "I.N Roman" se numără printre aceştia. "Vreau să urmez cursuri de bucătar şi să ajung un fel de "Master Chef", a declarat băiatul care, de altfel, întârziase şi el la examen, dar a fost primit din bunăvoinţa celor din comisie. La liceul "I.N Roman", susţin în perioada 20 - 31 august "examenul de maturitate" peste 400 de elevi din diferite licee sau grupuri şcolare, printre care se numără şi Liceul cu Program Sportiv şi Grupul Şcolar "C.A Rosetti". Deşi următoarea şansă de a trece examenul de Bacalaureat este în 2013, mulţi dintre elevi nici măcar nu s-au obosit să se mai prezinte la probele de competenţe. Luni, 27 august, elevii vor susţine proba scrisă la Limba şi Literatura Română, miercuri 29 august va fi susţinută proba obligatorie a fiecărui profil în parte, iar în ultima zi, vineri, 31 august, elevii vor susţine o probă la alegere a profilului. Pe data de 2 septembrie vor fi afişate rezultatele şis e vor putea depunde contestaţiile, urmând ca pe data de 5 septembrie să fie afişate rezultatele obţinute după depunerea contestaţiilor.

Oana MUŞAT

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212