REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Bădrăgan: "Corupţii creează o stare de refuz de vot. Soluţia este schimbarea clasei politice"

Bădrăgan: "Corupţii creează o stare de refuz de vot. Soluţia este schimbarea clasei politice"

Replica API 14 martie 2014 | 00:00 136

Prezenţă la vot scăzută la europarlamentare?

Prezenţă la vot scăzută la europarlamentare?

Clientelismul, nepotismul şi scandalurile de corupţie ar putea asigura o rată scăzută a prezenţei alegătorilor la vot. Fenomenul "împrăştiat" pe întregul cuprins al Uniunii Europene are o particularitate specială în România, specialiştii de la Bruxelles estimând deja un "absenteism record". Publicaţia electronică EUObserver susţine că, în România, "principalele partide întocmesc liste de candidaţi la alegerile europarlamentare care, cu unele excepţii, deschid calea rudelor, prietenilor şi soţiilor elitei politice de la Bucureşti către un loc de muncă destul de comod în vest". Evident, afirmaţia face trimitere la soţia premierului român Victor Ponta, Daciana Sârbu, soţia preşedintelui Partidului Naţional Liberal Crin Antonescu, Adina Vălean şi, posibil, fiica preşedintelui ţării Traian Băsescu, Elena Băsescu şi reaminteşte şi de scandalurile de proporţii: George Becali, acum fost europarlamentar, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea, şi europarlamentarul social-democrat Adrian Severin, implicat într-un scandal de corupţie. Toate acestea sunt considerate la Bruxelles motive numai bune de "bau bau" la scrutinul din 25 mai, pentru Parlamentul European şi aproape de aceeaşi părere este şi preşedintele Partidului Ecologist Român, avocatul constănţean Dumitru Bădrăgan.

"Un sistem din care ies din ce în ce mai mulţi ca fiind corupţi şi uite ce se întâmplă acum cu raportul ANI de ieri (miercuri -n.r.), în care s-au mai adunat 32 de parlamentari, creează o stare de refuz în ceea ce priveşte votul. Omul vede, aceleaşi propuneri, aceiaşi oameni, aceeaşi clasă politică. Eu sper că, anul acesta, vor fi mai mulţi la vot, decât în precedentele alegeri europarlamentare. Eu am mai urmărit ceva, pe de-o parte am propus o platformă civică, aptă să dea candidaţi pentru europarlamentare şi, pe de altă parte, dezbaterea publică se îndreaptă din ce în ce mai mult către ideea propunerii de candidaţi, care să nu fie neapărat vechi, ci oameni care au reprezentat sau reprezintă ceva într-un domeniu de activitate sau care au o anumită prezenţă, nu numai din punct de vedere politic", a declarat Bădrăgan, pentru "Replica". Din taifasul dintre Bădrăgan şi omul de televiziune, Radu Moraru, a ieşit o inovaţie: ecologiştii pun "la bătaie" lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare la dispoziţia oamenilor simpli. Printr-un astfel de demers, Bădrăgan intenţionează o lovitură "în plex" actualei clase politice, care se încăpăţânează să nu asculte de vocile străzii. Indiferenţa clasei politice şi dorinţa de a propulsa persoanele curajoase în sala de plen a Parlamentului European, i-au determinat pe Naşu' şi Bădrăgan să lanseze un proiect îndrăzneţ. Pe baza ideii iniţiale a lui Moraru, Bădrăgan demarează o mobilizare a societăţii civile, dând liber unei competiţii între reprezentanţii societăţii civile. Pe fondul gălăgiei produsă de protestatari în ultimul an, liderul PER aplică tactica "cel mai bun, câştigă". Astfel, aplicanţii, fără trecut politic, dar cu dorinţa arzătoare de a schimba ceva din actuala societate şi, evident, cu un background solid în activitatea civică, au şanse mari să candideze pe listele PER pentru alegerile europarlamentare, aderând la această platformă eco-civică.

"Chiar acum două zile, am văzut o discuţie televizată din partea unora care nu au legătură cu PER, dar spuneau că, dacă vrem să avem cetăţeni care ies, trebuie să propunem altceva ca şi clasă politică. Din păcate, avem foarte mulţi corupţi, avem şi condamnaţi, cercetaţi, raport al ANI. Ei propun, se adresează procentului de 35% care ştiu că va fi ca şi prezenţă la vot, iar noi propunem să scoatem peste acest procent, ne adresăm celor care vor altceva şi care, poate până acum, nu au ieşit la vot pentru că au văzut aceeaşi ofertă. E greu...", a concluzionat Bădrăgan, pentru "Replica". PER a stabilit deja că lista de candidaţi pentru Parlamentul European va fi deschisă de Bădrăgan, urmat ulterior de candidaţii "admişi" în acest proiect inovativ.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272