REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bălan, arhitectu` lui pește, contribuie la degradarea Vilei Elena: `Când îmi dați voi bani, atunci să veniți cu întrebări`

Bălan, arhitectu` lui pește, contribuie la degradarea Vilei Elena: `Când îmi dați voi bani, atunci să veniți cu întrebări`

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 1294

O ruină cu vedere la bulevard

O ruină cu vedere la bulevard

Despre vila Elena s-a mai scris în nenumărate rânduri. Este vila veche pe care o știu toți constănțenii, cândva de o frumusețe izbitoare, pavată cu piatră, situată pe Bulevardul Ferdinand, numărul 75. A fost lăsată în paragină câteva zeci de ani, iar în decursul anului 2012, soarta părea să i se schimbe. A fost achiziționată de Ordinul Arhitecților din România pentru suma de 200.000 euro, urmând să devină sediul “Casei arhitecților” dar, de atunci, singura schimbare cu care s-a intervenit asupra ei a fost, în continuare, degradarea. Mai mult decât atât, Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea, s-a arătat deranjat că lumea este interesată de situația clădirii. De menționat este și faptul că, dacă orașul Constanța arată cum arată, i se ”datorează” și lui Bălan, având în vedere că a activat în cadrul Comisiei tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului.

Alexandru Bălan

La ora actuală, această construcție este un focar de infecție, după ce, ani la rândul, s-au proiectat asupra ei visuri mărețe de reconstrucție care, din păcate, au rămas la stadiul ipotetic. Plutește un aer de mister în jurul viitorului destin al Vilei Elena, dar trecătorii sunt repede treziți la realitate de mirosul fecalelor sau de probabilitatea că o bucată din construcție să se desprindă și să rănească vreun trecător iubitor de artă, întru gloria sa eternă. Pentru un punct de vedere în legătură cu stadiul proiectului, fostul președinte al Ordinul Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, Alexandru Bălan, cel care se și ocupă de proiect, a manifestat o atitudine grosolană, precizând că va oferi informații despre stadiul proiectul atunci când Replica îi va da bani pentru reabilitarea clădirii. ”Când Replica o să-mi dea bani pentru refacerea vilei, abia atunci să veniți cu întrebări. Până atunci, nu e treaba voastră!”, a fost replica lui Bălan.

Nu mai este o noutate faptul că Ordinul Arhitecților se chinuie de ani de zile să obțină fonduri pentru a reda strălucirea Vilei Elena. Imobilul a fost achiziționat din cotizațiile membrilor dar, cum OAR nu este o organizație o cu profit, ”nu putem să le mai solicităm bani pentru reabilitare”, susținea Bălan, în urmă cu doi ani. Acesta spera să reabiliteze clădirea din donațiile binevoitorilor. Anul trecut, trăgea un semnal de alarmă, solicitând locuitorilor Constanței să dea 10 lei pentru ca întreaga clădire să fie reabilitată.

Istoricul clădirii care astăzi se degradează

„Imobilul de pe bulevardul Ferdinand nr. 75 având un teren cu o suprafață de 633 mp și două corpuri de cladire (cu o suprafață la sol de 236 mp.), a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de "Vila Elena". De altfel, pe frontispiciu este înscris "Vila Elena" și anul construcției - 1923. Datorită celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei s-au pierdut, astfel că acestea astăzi nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului - acesta fiind și cazul Vilei Elena.

Cu privire la imobil, corpul din față, cu o fațadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit în timp modificări. Cu privire la denumire, există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu în 1879 într-o familie înstărită având origini grecești, a denumit-o Vila Elenă (adica "Vilă Grecescă"), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație.

Venit cu o avere însemnată în anul 1896, Tache Manicatide a primit "naturalizarea" (termen folosit în acea vreme) în Constanța și își construiuește o primă casă pe str. Nicolae Titulescu (la nr. 34) în anul 1899, avându-l autor pe arh. H.N. Mangoianu.

Ȋn anul 1942, Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care nu a locuit aici decât opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat. După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial si apoi, să-l recupereze integral”, au notat reprezentanții OAR Dobrogea.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Muie la toti machidonii!
0
0
Acest articol este o mizerie, plin de prostii si dezinformari si este scris la comanda, ca si multe altele. Alexandru Balan nu mai este de mult Presedintele OAR-FD si nu este decat membru supleant in Comisia Tehnica de Urbanism. Balan nu distruge orasul, este cel mai bun arhitect din Constanta, este un creator. OAR FD a facut tot ce a avut bani sa faca pentru Vila Elena. Periodic curata de acolo tot ce arunca nesimtitii de la blocurile din jur si de pe strada. Lasa istoria aproximativa si arhitectii in pace, ca e departe de "competentele" tale, cucoana, si Vezi de alegerile locale !
1
1
Nu mai aveai ce scrie, jurnalista de scandal ?
1
1
Este foarte adevarat , situatia urbanistica dezastruoasa se datoreaza , intr-adevar si "renumitilor" Arhitecti si membri AOR.... care au dat gir sau nu au facut nimic pentru a stopa acest dezastru arhitectonic.
9
0
Mokanele, nu te mai da turc! Turcii sunt concetateni onorabili, care au o vechime foarte mare aici. Voi cipanii sunteti vene ti ci!
14
3
cel mai frumos, cel mai deosebit ha ha
4
0
Balan este autorul acelei monstruozitati care zace neterminata in Piata Ovidiu
20
0
eu nu sunt venit cum poate esti tu, eu sunt de-al locului si sictir sa-i zici lu' ma-ta aia care n-a stiut sa te creasca, ca n-a avut timp ca se prostitua in Italia sau Spania. Iar expresiile astea ironice ale voastre genereaza dusmanie si ura, de care sunteti constienti, dar ce va intereseaza ca va considerati in tara voastra si ne tratati ca pe niste ADAPOSTITI in tara romanilor, constintizandu-ne ca doar romanii au drepturi in tara asta, ceilalti au doar cetatenia romana care nu-i indreptateste sa fie cu drepturi in tara asta.
3
15
la comentarii care dau bine poti vota daca vrei sa votezi negativ apare mentiunea ca poti vota una dara in 24 h!
5
0
Tu esti turc venit zilele astea cu afaceriistii lui peste. Expresia cu turcul si pistolul este o expresie veche romaneasca.Hai sictir ca-i pe turceste !
13
2
eu sunt turc si sunt foarte deranjat de mizeriile astea ironice care le folositi.Dar romanul cum e?fara de caracter, pungas, curva, ....... ce sa mai tot insir ca va stie toata Europa, toata Italia va stie de tigani si criminali, dar va vedeti mai bine decat altii si folositi ironii muscatoare la adresa altora, popor de tigani si slugai
4
16
niste slugi fara coloana vertebrala, va place de voi cand va uitati in oglinda?
13
1
Arhitectii din Constanta sunt direct raspunzatori de toata aglomeratia dizgratioasa de constructii facute atat in Constanta cat si in Mamaia. De asemenea sunt partasi la distrugerea tuturor spatiilor verzi prin elaborarea unor P.U.Z.-uri care permit ridicarea acestor constructii in parcuri sau pe spatiile verzi ale blocurilor.
23
0
Arhitectul este depasit de situatie. Orasul este ramas in urma. Gratie atator naparci , trogloditi si venetici.Uitati-va la numarul de inmatriculare,pe timp de iarna, care au impanzit Constanta si o sa va dati seama de mai multe aspecte.Fara cultura si traditie , nu putem avea pretentii.
20
0
Cum e Balan ,asa este si orasul.Avem un rahat de oras si mai multi arhitecti de rahat.Balan,pretiosul, crede ca nu e treaba noastra cum arata orasul. Sictir ! Toti arhitectii Constantei sunt slugile clanului Mazare-Fagadau.Se vede cu ochiul liber.Sa nu va atingeti de ei ca le deranjati averile.
28
0
ca la cte vile si palate au impanzit orasul dupa 90 ruina asta e vacs!
11
2
Pus de jurnalista lu peste.
5
15
Are dreptate.
10
7
Cum arata orauil dpv urbanistic si arhitectural asa arata si aceasta constructie.Buna sigla si au ales !
25
1
pai cam are dreptate omul
9
12

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367