REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Balerina Elena Vasile continuă războiul cu Teatrul „Oleg Danovski“

Balerina Elena Vasile continuă războiul cu Teatrul „Oleg Danovski“

Andreea VLAICU 4 aprilie 2024 | 00:00 2145

Scandalurile par că nu se mai termină la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța. După ce, în trecut, mai multe balerine au acuzat că sunt supuse abuzurilor sexuale, acum, balerina Elena Vasile a chemat instituția în instanță pe motiv că a fost hărțuită moral la locul de muncă și a fost sancționată disciplinar după ce a ripostat atunci când un coleg i-a luat locul unde aceasta se antrena de obicei, acest lucru aflându-se printre cutumele instituite de-a lungul timpului. Cererea balerinei i-a fost admisă, iar Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ a făcut apel, înregistrându-se un nou dosar pe rolul Curții de Apel Constanța.

Balerina Elena Vasile continua razboiul cu Teatrul „Oleg Danovski“Elena Vasile

Scandalurile par că fac înconjurul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța. Situația balerinelor care îi acuzau pe soții Cherecheș că le supuneau abuzurilor sexuale a fost foarte mediatizată. Recent, o nouă vâlvă se învârte în jurul instituției. Mai exact, balerina Elena Vasile a chemat teatrul în instanță pentru a i se anula decizia prin care a fost sancționată disciplinar cu avertisment scris pentru încălcarea obligației de a respecta disciplina muncii, prevăzută în Codul Muncii, contractul individual de muncă şi regulamentul intern al instituţiei angajatoare. 

Sancționată pentru că un alt coleg nu a respectat locurile de antrenament

Potrivit cutumelor instituite de-a lungul timpului în instituție, dansatorii nu au voie să ocupe pentru desfășurarea antrenamentelor locul din sala de balet despre care balerinii ştiu că este folosit de un alt coleg. Totuși, în zilele de 5 și 6 august 2022, colegul Elenei Vasile, văzând că aceasta întârzie, s-a așezat la bara unde, timp de 15 ani, balerina și-a desfășurat antrenamentele. Atunci când a ajuns la încălzirea de grup, Elena s-a așezat în fața colegului care i-a „furat” locul și a avut loc un schimb de cuvinte tăioase. În timpul cercetării disciplinare urmate după incident, membrii comisiei i-au adus la cunoştinţă Elenei Vasile faptul că balerinul avea prioritate la antrenamente, deoarece era distribuit în spectacol, apreciind deci că efectuarea antrenamentului pe locul altui coleg este justificată de participarea la spectacole, astfel că într-o atare situație obiceiul păstrării locurilor de antrenament nu se mai aplică. 

Balerina a chemat în instanță Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" și îi acuză că aplicarea unei sancțiuni, în aceste condiții este nelegală şi netemeinică, întrucât prin comportamentul manifestat nu a produs vreo vătămare a valorilor morale ale colegului său. În apărarea sa, colegul balerin a spus că programul de lucru al celor doi s-a suprapus foarte rar și nu a știut exact repartizarea locurilor în sală, mai ales că Elena Vasile, în decursul anului, a solicitat mai multe concedii medicale.

Balerina Elena Vasile continua razboiul cu Teatrul „Oleg Danovski“

Tribunalul Constanța i-a admis cererea și a anulat decizia privind sancționarea disciplinară. „Admite cererea modificată. Anulează decizia nr. 127/17.10.2022 privind sancţionarea disciplinară a reclamantei cu avertisment scris. Constată existenţa actelor şi faptelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv sub forma victimizării, săvârşite asupra reclamantei. Obligă pârâtul la încetarea oricăror acte şi fapte de hărţuire morală săvârşite asupra reclamantei la locul de muncă, inclusiv sub forma victimizării. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 13.12.2023”, se arată în minută. Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ a făcut apel, înregistrându-se un nou dosar pe rolul Curții de Apel Constanța.

Balerina Elena Vasile continua razboiul cu Teatrul „Oleg Danovski“ Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"

Acuzații de abuz sexual și umilințe

O parte din angajații Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ Constanța au semnalat printr-un memoriu adresat ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, umilințele, certurile, abuzurile sexuale, jignirile, mediul toxic în care își desfășoară activitatea. Printre semnatarii memoriului se află și Ștefan Răut, cel care a fost bătut de către Horațiu Cherecheș, în pauza unui spectacol pe motiv că a intrat cu masca în scenă. În acest sens, Ștefan Răuț a făcut plângere la Poliție, unde s-a întocmit un dosar penal pe numele coregrafului Horațiu Cherecheș.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo ei! sa ii dea in judecfata pentru abuz si jigniri ca prea se cred stapanii teatrului Si Vladescu, dupa cum se stia si vorbea pe vremea impuscatului, este fosta iubita a lui Nicusor Ceausescu. Daca ar fi asa grozava ar sta la ea la bucuresti nu ar fi venit la constanta. Pleaca vladeasco de unde ai venit.
5
1
multi frustrati mai sunteti. Atunci cand nu ai motive sa dai in cineva cu ceva real, poti jigni. Bine ca au dat-o afara si pe Monica Chereches, ultima mohicanca din teatru. Cand l-au dat pe Horatiu trebuia sa o dea si pe ea. Monica a facut numai rau teatrului, pacat ca Daniela Vladescu s-a convins prea tarziu.
8
1
Daca femeia asta iti face plangere la politie si iti afla ip de pe care ai scris, s-ar putea sa dai si tu niste bani. Din comentariul tau pare ca ai ceva cu tatal copilului. poate esti si tu vreun muzicant parlit care mai mult de o nunta si parastat nu ai cautare.
9
3
Balerina asta ,din km 4-5,este mai mult o mumie decât o femeie...nu știu cât tupeu sa ai sa faci asemenea afirmații,când ea era ...dama de companie. Are băiat făcut ,cu alt circar Cazan,...doua personaje urate,dizgrațios,care mai bine jucau roluri în Tom&Jerry....asa de frumoși sunt amândoi,...niște mumii
5
8
femeia asta numai balerina nu este. g***a, batrana nu mai are ce cauta pe scena. Nici in trecut ne era mare lucru de ea, de umplutura, frustrarile ies la batranete.
4
8
Balerinee Joaca pt minee
2
3

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436