REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Banca Centrală a Turciei majorează surprinzător dobânda

Banca Centrală a Turciei majorează surprinzător dobânda

A.F. 22 martie 2024 | 00:00 93

Banca Centrală a Turciei a majorat neaşteptat dobânda de politică monetară pe fondul unei deteriorări a perspectivelor inflaţioniste şi s-a angajat să menţină înăsprirea politicii monetare până când va exista un declin semnificativ al inflaţiei, transmit Bloomberg şi Reuters.

Banca Centrala a Turciei majoreaza surprinzator dobanda

La şedinţa de politică monetară de joi, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze cu 500 de puncte de bază dobânda, până la 50%, în timp ce analiştii se aşteptau la menţinerea costurilor de împrumut.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 67% şi ar urma să scadă spre mijlocul anului, deşi deprecierea lirei turceşti şi diminuarea rezervelor valutare sporesc posibilitatea unor noi majorări de dobânzi.

Lira turcească s-a apreciat după anunţarea deciziei de politică monetară, deşi luna aceasta a înregistrat cea mai slabă performanţă în rândul monedelor de pe pieţele emergente, după ce s-a depreciat cu aproximativ 3,7% faţă de dolar.

Analiştii se aşteaptă ca tendinţa de depreciere a monedei Turciei să continue, pe fondul apropierii alegerilor locale din 31 martie. După alegerile prezidenţiale de anul trecut, lira turcească s-a depreciat într-o singură zi cu 7%. Partidul de guvernământ al preşedintelui Tayyip Erdogan speră ca la aceste alegeri să recâştige controlul oraşelor Istanbul şi Ankara de la opoziţie.

Începând din iunie 2023 şi până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5% până la 45%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia ridicată şi deprecierea lirei turceşti.

Luna aceasta, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere ratingul de credit al Turciei, după ce Guvernul a revenit la o politică economică vizând reducerea riscurilor de stabilitate financiară şi presiunile asupra balanţei de plăţi.

Fitch a revizuit în creştere, cu o treaptă, calificativul atribuit Turciei, la "B plus", de la "B", cu perspectivă pozitivă.

"Decizia reflectă sporirea încrederii în durabilitatea şi eficacitatea politicilor implementate din iunie 2023, inclusiv o înăsprire peste aşteptări a politicii monetare, ceea ce reduce vulnerabilităţile macroeconomice şi externe", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În ianuarie, agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului Turciei, de la stabilă la pozitivă, după ce în decembrie S&P Global Ratings a revizuit în creştere, la pozitivă, perspectiva ratingului Turciei, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108