REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Banca Mondială a clasificat România în categoria de țări cu "venituri ridicate"

Banca Mondială a clasificat România în categoria de țări cu "venituri ridicate"

Replica API 2 iulie 2022 | 00:00 924

Veşti bune de la Banca Mondială. De la 1 iulie, România este clasificată drept țară cu „venituri ridicate”, un nivel peste „venituri medii superioare”.

Banca Mondială repartizează economiile lumii în patru grupe de venituri: venituri scăzute, mijlocii de jos, mijlocii superioare și venituri mari, scrie antena3.ro.

Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe pe valoarea ”GNI per capita” al anului precedent (2021). Măsurile sunt exprimate în dolari SUA (USD) și sunt determinate folosind factori de conversie derivați conform metodei Atlas.

Clasificările se pot schimba din două motive:

Modificări ale GNI per capita: în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează nivelul pe cap de locuitor. Revizuirile pentru îmbunătățirea estimărilor și metodelor conturilor naționale pot avea, de asemenea, un impact.

Modificări ale pragurilor de clasificare: pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor fixe în termeni reali, acestea sunt ajustate anual în funcție de inflație utilizând deflatorul drepturilor speciale de tragere (DST), o medie ponderată a deflatorilor PIB-ului Chinei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite și zona euro.

Economiile care au trecut într-o grupă superioară sunt Belize, Panama și România.

Economia din Belize a fost grav afectată de pandemia de COVID-19 în 2020 și s-a mutat în grupul cu venituri medii-inferioare. În 2021, creșterea economică a revenit, condusă de activități și investiții legate de turism, aducând Belize înapoi la clasificarea anterioară ca țară cu venituri medii superioare.

Economiile din Panama și România au fost, de asemenea, afectate de pandemia COVID-19 în 2020 și s-au mutat în grupul cu venituri medii superioare. În 2021, ambele au cunoscut o revenire puternică, readucându-le în grupul cu venituri mari.

Țările europene care rămân în categoria veniturilor medii superioare: Belarus, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru.

Ucraina făcea parte în 2021 din grupul țărilor cu venituri medii inferioare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai de poola noastra abia ne taram de pe o zi pe alta si astia n-e fac pricopsiti probabil din cauza prognozei facute de astia avem si asemenea preturi nesimtite !
0
0
In medie, suntem bogati. In realitate, 10% sunt bogati, restul suntem... rupti in c.r.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108