REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Banca Mondială: Eliminarea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%

Banca Mondială: Eliminarea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%

A.F. 6 martie 2024 | 00:00 171

Încheierea practicilor şi legilor discriminatorii care împiedică femeile să lucreze sau să înceapă afaceri ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%, ceea ce ar dubla rata mondială de creştere în următorul deceniu, se arată într-un raport publicat luni de Banca Mondială (BM), transmite Reuters.

Banca Mondiala: Eliminarea inegalitatilor dintre barbati si femei ar putea majora PIB-ul global cu peste 20%

În medie, femeile beneficiază de doar 64% din protecţia juridică de care beneficiază bărbaţii, şi nu de 77% aşa cum s-a estimat anterior, şi nicio ţară - nici măcar cele mai bogate - nu furnizează adevărată egalitate de şanse. Cifra mai scăzută reflectă deficienţele majore relevate de includerea a doi noi indicatori - siguranţa şi îngrijirea copiilor - pe lângă salarizare, căsătorie, maternitate, loc de muncă, mobilitate, avere, antreprenoriat şi pensie.

Raportul evaluează pentru prima dată modul în care 190 de ţări implementează legile existente pentru protejarea femeilor şi arată că există un decalaj "şocant" între politică şi practică.

"Femeile au puterea de a stimula economia mondială", a afirmat Indermit Gill, economistul şef al BM, adăugând că reformele care previn discriminarea au încetinit semnificativ.

Obstacolele cu care se confruntă femeile la intrarea pe piaţa globală a forţei de muncă includ bariere în calea demarării unei afaceri, decalaje persistente de salarizare, interzicerea muncii în timpul nopţii sau a locurilor de muncă percepute ca "periculoase".

Femeile beneficiază doar de o treime din protecţia juridică necesară contra violenţei domestice, hărţuirii sexuale, căsătoriilor juvenile şi uciderii femeilor în cele 190 de ţări, se arată în raport.

Hărţuirea sexuală la locul de muncă este interzisă în 151 de ţări, dar doar 40 au legi care o interzic în locurile publice.

De asemenea, femeile petrec în medie cu 2,4 mai multe ore pe zi pentru muncă de îngrijire neplătită decât bărbaţii, în special pentru îngrijirea copiilor, iar în doar 78 de ţări sunt introduse standarde de calitate care guvernează serviciile de îngrijire a copiilor.

Pe hârtie, femeile au aproximativ două treimi din drepturile bărbaţilor, dar lipsesc sistemele necesare pentru implementarea deplină a legislaţiei, susţine Banca Mondială. De exemplu, în 98 de ţări sunt legi privind plata egală, dar doar 35 au măsuri de transparenţă a plăţilor sau mecanisme de aplicare pentru rezolvarea decalajelor de salarizare, care arată că femeile câştigă doar 0,77 dolari pentru fiecare dolar câştigat de bărbaţi.

Banca Mondială recomandă guvernelor îmbunătăţirea legislaţiei privind siguranţa, îngrijirea copiilor şi oportunităţile de afaceri, reforme care să elimine restricţiile impuse femeilor care muncesc, extinderea concediilor de maternitate şi paternitate, stabilirea unor cote obligatorii pentru femei în Consiliile de Administraţie ale companiilor cotate la bursă.

Tea Trumbic, principalul autor al raportului, atrage atenţia că abia jumătate din femei sunt prezente pe piaţa globală a forţei de muncă, raportat la aproape trei din patru bărbaţi. "Nu este doar incorect - este o risipă de resurse. Ţările pur şi simplu nu-şi pot permite să ţină pe tuşă jumătate din populaţie", spune Tea Trumbic, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108