REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Banca pentru locuinţe, O MARE ŢEAPĂ! Păţania unei mame: 'Banca a reziliat unilateral contractul şi nu vrea să îmi restituie banii'

Banca pentru locuinţe, O MARE ŢEAPĂ! Păţania unei mame: 'Banca a reziliat unilateral contractul şi nu vrea să îmi restituie banii'

Replica API 29 iulie 2019 | 14:07 810

"Sunt mamă şi m-am preocupat ca fiicei mele să îi asigur drum lin în viaţă. Am crezut că, dacă semnez un contract cu Banca de locuinţe, îi voi asigura nişte bănuţi atunci cînd va urma studiile superioare. M-am înşelat şi vreau să ştie toată lumea, să nu păţească la fel ca noi" - aşa îşi începe istorisirea o constănţeancă. Femeia a discutat cu reporterii "Replica", prezentând şi actele doveditoare: în anul 2009 a deschis un cont, valabil 5 ani, în care a depozitat lună de lună o sumă modică, în speranţa că atunci când fiica sa va începe studiile superioare se vor aduna suficienţi bani necesari unei eventuale chirii în Capitală sau pentru orice altceva i-ar fi fost de folos.

"Este un cont cu dobândă, urmând ca la 18 ani copilul să facă ce doreşte cu banii. Banii se transferau din contul meu curent, circa 600-700 de lei pe an, cu dobânda de 1,79 de lei pe an, dar şi cu comision de administrare cont de 24 de lei pe an. Nu ieşeam în mare câştig, dar ştiam că, orice ar fi, se adună acolo nişte bani. Bun. Când a împlinit fiica mea 18 ani, am zis să scot banii, pentru că între timp nu îi folosisem pentru locuinţă sau chirie, iar din ce îmi spuseseră cei de la bancă nu era obligatoriu ca asta să fie destinaţia depozitului, deşi el se numeşte Banca pentru locuinţe. Surpriză! Nu pot să scot banii", relatează femeia.

"Între timp, Banca pentru locuinţe a închis acel ghişeu pe care îl avea la Banca Raiffeisen - agenţia Delfinariu, Constanţa. Mai mult, m-au informat că au reziliat contractul unilateral pentru că nu am actualizat datele contului. Cum e posibil aşa ceva? Au reziliat contractul în 2018, fără să mă notifice, fără... nimic", se plânge femeia. "Dar, chiar dacă trecuseră acei 5 ani de la încheierea contractului, ei au continuat să ia bani din contul meu, să îi depoziteze în celălalt cont. Se împlinesc 6 ani de cotizare. Adică, asta au putut să o facă, să ia banii, dar nu au putut să mă notifice că trebuie să actualizez datele. Am mers la agenţia Delfinariu, să le solicit să îmi restituie banii, fără dobândă, măcar suma depusă de mine an de an. Mi-au zis că nu se poate, că Banca pentru locuinţe nu mai e acolo. Păi, cum nu mai e?! Eu acolo am încheiat contractul! În Banca Raiffeisen, nu în altă parte! Apoi, mi-au spus că oricum Banca pentru locuinţe e într-un litigiu cu statul român, pe interpretarea normelor legate de utilizarea banilor, că dacă depuneai bani aici statul contribuia şi el... Contribuţia ar fi existat dacă beneficiarul, fiica mea în speţă, utiliza banii pentru chirie în vederea continuării studiilor, spre exemplu. Sau pentru orice altceva legat de studii, mie aşa mi s-a spus la bancă. Ea oricum ar fi folosit banii în legătură cu studiile, dar nu pentru o chirie... În fine, concluzionând: mi-au spus că, de vreme ce nu am actualizat datele, asta e. Şi că, de vreme ce există şi un litigiu între bancă şi stat, mai greu cu recuperarea banilor. Nu îmi venea să cred. Până la urmă, mi-au spus să fac cerere de restituire a banilor la Bucureşti. După ce m-au pasat dintr-o parte într-alta, mi s-a spus că: 'Probabil veţi primi banii, dar nu se ştie când'. Incredibil!", ne spune Anca I. Femeia susţine că va continua demersurile de recuperare a banilor - în total 5.515, 43 de lei strânşi în decursul a 6 ani şi ia în calcul să se adreseze Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a reclama abuzul băncii.

De precizat că Banca pentru locuinţe - Raiffeisen a afişat următorul mesaj după ce a început să se confrunte cu situaţii precum cea descrisă de Anca I.: "Raiffeisen Banca pentru Locuinte realizeaza constant actualizarea datelor personale ale clientilor sai. Actualizarea datelor personale este in beneficiul dumneavoastra si pentru siguranta banilor dumneavoastra. Aceasta va ajuta sa puteti fi informat in orice moment despre situatia contului si banilor dumneavoastra. Va informam ca actualizarea datelor clientilor este o obligatie legala, conform Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/2008 privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modifcarile si completarile ulterioare. Pentru indeplinirea acesteia, va invitam in oricare dintre agentiile Raiffeisen Bank S.A. pentru a va actualiza datele inregistrate in evidentele Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Lipsa actualizarii datelor va atrage dupa sine blocarea operatiunilor efectuate in legatura cu produsele Bancii conform prevederilor legale in vigoare".

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai, spuneti-i lu' gigi ala sa ne-o suuga la toti cu spor ca e un oligofren sinistruu!
3
2
Cea mai tare faza azi . Am fost la Cec la posta mare si mor aia de cald acolo . Nu le merge aerul cica de doua saptamani si mureau. M am bucurat si am ras dar am stat ai la coada sa fac o plata pentru pasaport . Bine ca lucrez in olanda ca aici....
2
5
sa faca plangere penala si sa ceara despagubiri
11
0
cine dreaq va pune sa aruncati banii la astia pt nshpe ani ?? In Ro nu se stie ce se intampla de azi pe maine, dar peste 5 ani sau mai mult. Daca ai ceva bani dar nu suficienti de investit in altele, fa un depozit normal si gata. FGDB iti garanteaza max 100k. Punct.
3
0
transferi bani dintr-un cont al tau in alt cont al tau dureaza 1-2-3 zile. Isi fac treaba pe banii tai, iar tie iti dau muiie
15
0
Articolul e o mizerie, nu exista sa nu iti dea banii, ii recuperezi in maxim 3 zile.
1
20
Acelasi scenariu, insa alt actor. Este vorba despre fostul ING ASIGURARI, actualul NN ASIGURARI.
13
0
Cele mai de cacat banci ing , raiffeisen si transilvania
10
1
strainii fac ce vor la noi in tara pentru ca statul roman e o marioneta.Dragnea a vrut sa schimbe ceva si a fost decapitat de straini prin intermediul statului marioneta
11
23
Stiti cum e omul, a luat tzeapa si-i e rusine sa faca public acest lucru.Mai trist e faptul ca aceste banci au luat si bani de la Statul Roman, cu titlul de prime de la Stat, cu toate ca mii de pagubiti isi reziliasera de mult contractele cu aceste banci.De fapt a si fost un mega proces in care Statul prin Min. Finantelor a actionat in instanta aceste banci pentru recuperarea unor prejudicii de cateva sute de milioane, luate in fals ca prime de la Stat..Cel mai bine, pagubitii platesc pe cineva si le plaseaza cocteiluri Molotov
14
1
ce ma-ta are a face guvernatorul bnr cu cacaturile pe care le face o banca ?? pesedist idiot.
5
11
Poate da in judecata banca dar nu este sigur ca o sa si castige. Atat Reiffeisen cat si BCR, care aveau asa-zise banci pentru locuinte functionau ca aspiratoare de bani de la cei creduli, care aveau mai multi si doreau "sa-i piarda".Ambele banci au la varf conduceri evreiesti, iar jidanii sunt maestrii la pacaleli si la furat bani de la..fraieri. Ca de-aia sunt si asa de bogati..Nu pentru ca au muncit, pentru ca daca muncesti, nu ai timp sa castigi bani! Pagubiti, au fost toti cei care au facut contracte cu aceste banci pentru locuinte..si sunht cu miile in Romania.
26
0
banca stia ca BNR nu mai pune botul dar au continuat oferta mincinoasa . iti ia bani fara sa iei imprumut, O RUSINE
15
1
O femeie proasta , care are impresia ca un articol in ziar ii rezolva problema.Fa o plangere frumoasa la parchet pt inselaciune si furt , reclamatie la ASF , eventual consulta si un avocat .
20
18
al dracului Dragnea, vroia sa-l schimbe pe tatucul nostru Isarescu.Ia sa vedem acum cine se mai ia de noi,mai ales ca seful nostru este si hastagist rezistent mitingist in Victoriei.Romani prosti, cu noi nu va puneti !
17
13

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367