REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
4.7° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

Bănescu, noi săgeți către Teodosie

Bănescu, noi săgeți către Teodosie

Victor ROTARU 11 februarie 2024 | 14:01 2256

"Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști", și "nici turma de asalt", scrie într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu. Mesajul a venit în contextul scandalului care îl vizează pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Banescu, noi sageti catre TeodosieÎPS Teodosie și Vasile Bănescu

Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie le-a cerut organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază în municipiul Constanţa, să renunţe la demersul lor. Cererea lui a venit după anunțul că va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru "tulburarea păcii din viața Bisericii", "răzvrătire" și "indisciplină", pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă în 29 februarie.

"Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marşul în procesiune şi înflăcărarea în rugăciune, prin renunţarea la întrunirea planificată", cerea Teodosie la miezul nopții. În urmă cu câteva ore, Arhiepiscopia Tomisului susținuse că nu a inițiat și nu a organizat mitingul pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului.  

"Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști. Nu a fost niciodată. Virtutea stă în echilibru, nobilă moderație, discreție. Nu în exces. Biserica este comunitatea hristocentrică de credință, speranță și dragoste prezente în fiecare dintre membrii ei în grade diferite.

Ceea ce ne face pe toți cei din această extinsă familie spirituală să mergem înainte pe Cale tot în mod diferit, nu identic, nu în același ritm cadențat.

Nu suntem trupa de asalt, ci „turma” simbolică a Marelui Păstor. (...)

Hristos nu ne grăbește, nu ne silește, nu ne dă în cap cu interdicțiile formalismului și ritualismului sterp. (...) Biserica nu e batalion disciplinar, nu e o cazarmă prin care suntem fugăriți, muștruluiți, somați sau pedepsiți pentru a împlini orbește toanele cazone și razna la realitate ale cuiva. În logica creștină, toți suntem slujitori ai celorlalți, deci fideli cuvintelor: „Cine vrea să fie între voi primul, să fie slujitorul vostru”. Întâietatea reală în creștinism este de natură morală. Forma cheamă mereu conținutul, așa cum treapta cheamă înălțarea în ea prin smerenie, nu prin autoritarism lipsit de autoritate. (...)

În comunitatea Bisericii, adevăratele sfaturi duhovnicești se oferă personalizat în Taina Spovedaniei, nu în public, nu la grămadă și microfon. (...)

Clericii nu sunt gardienii unei închisori de maximă siguranță, conduși de generali sumbri ai unui Satrap ceresc care ne spionează obsesiv fiecare mișcare și ne sancționează sadic fiecare greșeală.

Exact această mincinoasă, absurdă viziune inspirată de diavol a dus de râpă, într-o mare parte a lumii, creștinătatea. Nu și creștinismul însuși, desigur.

Biserica este spațiul concret și mistic, fizic și metafizic, al ordinii vitale pentru om. În primul rând al ordinii sacre și morale în care ne străduim tăcut, după puterile fiecăruia sporite prin har, să ne integrăm. Ghidați mistagogic prin Sfintele Taine. Nu pentru a ne afla pios în treabă duminical sau de sărbători, ci pentru a ne fi adânc bine, pentru a ne obloji și vindeca rănile, pentru a respira și funcționa spiritual normal, pentru a nu eșua moral și a ne distruge existențial prin proliferarea haosului în viața noastră. (...)

Nu mimarea lor publică, nu fariseismul, egolatria și vânturarea unor formule cărora nu le poți împrumuta personal niciun conținut. „Aramă sunătoare…”", a scris Bănescu, într-un mesaj pe Facebook.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa MEYE cu k*t ShPAGOVEANULui SPURKAT!!!
1
0
Nu mai Theodosie nu reprezinta ortodoxia adevarata si nici nu merita inscaunat ca Patriarch,merita f***t in gura aia spurcata cu cre rosteshte doar tampenii pentru ca in cwr este deja f***t.
4
1
Sa te plimbi cu S class de 150k di iuro, cand pensionarii isi doneaza banutzi de medicamente biserici, asta e aroganta. Da bravo theo!
7
0
hai sic tir asta de s**t mine, tie si lui Ban escu. T*o dosie e cu Ortodoxia, merita inscaunat Patriarh.
4
19
Jos pălăria, dle Banescu! Faceți curatenie la Tomis!! Aici e capătul lumii, medievalism spurcat si excomunicarea credinciosilor fideli creștinismului arhaic. Jos cu acest individ care a dus la părăsirea bisericilor de către credincioși și scarba lor pentru cuvântul lui otrăvit. Servantii lor sunt aidoma șefului, ceea ce alunga orice constiinta de la cele sfinte. Patriarhia trebuie sa întoarcă romanul către Dumnezeu și școală și cultura către neamul acesta greu incercat. Patriarhul trebuie sa fie transant și constant credinței noastre în IISUS! Sa se facă dreptate!!
18
8
Syle poponarul,având anusul ocupat de progresiști, are încă o diaree verbală până la sinod,când o să o ia și în gât ca de obicei...mizerabilă formă de viață care îl caracterizează si pe ciobotea slugoiul ecumenic woke,blm,lăbăral...
5
7
....cu M.A.C.h.E
6
2
La puscarie cu m***e.
11
4
Teodosie, acest Prigojin al bisericii creștine a demontat orice teorie a religiei și a bibliei. Prin atitudinea lui a făcut ca mulți din popor să se scârbească de lumea asta a bisericilor și popilor. A șters orice urmă de spiritualitate.
28
8
Popalaul ,Stanca cipri, indaratnicul ,vrea locul lui theodosul ! il sapa tare de tot !
8
4
Bravo domnule Banescu daca tot atzi inceput lupta pentru adevar mergetzi pana la capat,pentru ca lucrul asta este in folosul B.O.R.si al credincioshilor ortodoschi din Romania.
24
6
Faceti curatenie in biserica ortodoxa daca vreti sa mai existe,cu o lepra ca T*o dos suntem predispusi peirii Nu cred ca s-a inventat vre-o nenorocire pe care individul sa n-o fi facut
31
5

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039