REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Lun., 26 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6651
5.4° Constanța Luni, 26 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6651
 

Banias, despre criza energetică din Portul Constanța: Nu-și asumă nimeni prețuri...

Banias, despre criza energetică din Portul Constanța: Nu-și asumă nimeni prețuri...

Virgil STOIAN 30 noiembrie 2022 | 00:00 1721

Probleme privind achiziția de energie electrică pentru Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, dar și pentru Compania Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, par să persiste. Cu toate că până acum s-au organizat mai multe licitații în vederea achiziționării de gaze și curent electric, nimeni nu pare să fie interesat, astfel că probabil se va apela la piața liberă sau la furnizor de ultimă instanță. Reporterii Replica au vorbit cu Daniel Georgescu, directorul CNACN, cu reprezentanții CNAPM, dar și cu Mircea Banias, deputat PNL și vicepreședinte în comisia pentru transporturi și infrastructură din Parlament, despre această criză și cum poate fi rezolvată.

Mircea Banias

Nu poate nimeni să își asume niște prețuri

Mircea Banias consideră că această criză continuă pentru că nici un furnizor nu-și permite să semneze contracte lungi din cauza instabilității prețului la energie: ”E în continuare o criză. Nici un furnizor de energie electrică nu-și permite să semneze contracte mai lungi de 2-3 luni de zile, ceea ce e foarte puțin și nu s-a mai întâmplat niciodată să fim în situația asta. E o situație paradoxală, față de anul trecut nu s-au schimbat... Evident, avem în vedere și contextul războiului din Ucraina, dar în principiu, cel puțin ceea ce privește piața internă, nu s-au schimbat cantitățile produse și nici consumurile, sau o diferență mare de consumuri între cele de anul trecut cu cele de anul acesta. De aceea e un pic paradoxal, pentru că nu poate nimeni să-și asume niște prețuri. Eu înțeleg circumstanțele, este războiul din Ucraina și toată lumea se teme că va fi din ce în ce mai greu să te aprovizionezi cu combustibil.
 


CNACN urmează să facă cerere de ofertă pe piața liberă, unde are șansa de a lua furnizori de energie electrică, furnizori care au subvenții, primind astfel un preț plafonat, iar CNAPM probabil că va apela la furnizor de ultimă instanță.

Portul Constanța

Nu o să vină nimeni la licitații

Daniel Georgescu este de părere nu o să vină nimeni la licitațiile pentru achiziționarea de energie electrică: ”Nu vine nimeni. Toată lumea este în aceeași situație. Luăm din piața liberă deocamdată, dacă nu vin ofertanți, nu avem ce să facem. O să încercăm să mai facem licitații. Probabil între minivacanța aceasta și Crăciun, dacă nu, la anul. Prețurile sunt mai mici pe piața liberă, dar îți face contract pe 2-3 luni, pe o perioadă foarte scurtă, să nu fie afectați de eventualele scumpiri.”, a declarat acesta pentru Replica de Constanța. 

Nu e stabilitate în piața aceasta ca să poți să închei la nivelul nostru de consum, nu se bagă nimeni. Probabil se vor tot relua licitațiile, dar nici o șansă să luăm pe cineva în condițiile acestea. Rămânem pe FUI (furnizor de ultimă instanță). Probabil se va relua procedura din ianuarie. Sucursala energetică se ocupă de aceste probleme și cu serviciul de achiziții.”, au declarat reprezentanții CNAPM.

În concluzie, porturile din Constanța și nu numai, încă nu au reușit achiziționarea de energie electrică, astfel că probabil că se va apela la măsuri de ultimă instanță, fie achiziții din piața liberă, fie furnizor de ultimă instanță.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
1144810263
5/49
1646443325-02-20243 1 9 4 7 5 5
joker
20168392839