REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Banias: Întâlnirea mea cu consilierul de stat este o poveste veche, o întâlnire formală

Banias: Întâlnirea mea cu consilierul de stat este o poveste veche, o întâlnire formală

Replica API 28 iulie 2011 | 00:00 81

Senatorul, făcut "neserios" de Adrian Moldoveanu

Senatorul, făcut "neserios" de Adrian Moldoveanu

Consilierul de stat în Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale, Adrian Daniel Moldoveanu, a fost audiat de procurorii DNA ca martor în dosarul de corupţie de la Portul Constanţa. Moldoveanu a dat o declaraţie în calitate de martor ca urmare a faptului că numele său a fost invocat de mai multe ori în nişte discuţii dintre senatorul Mircea Banias şi Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa. Potrivit surselor citate, Moldoveanu a declarat procurorilor anticorupţie că îl cunoaşte de foarte multe vreme pe Eugen Bogatu, deoarece au făcut şcoala împreună, dar că nu l-a mai văzut de aproape şapte ani. Referitor la Mircea Banias, consilierul a declarat că a auzit de el după ce o persoană i-ar fi cerut să se întâlnească cu senatorul. Întâlnirea dintre ei nu a mai avut loc însă, deoarece senatorul nu s-a mai prezentat, context în care Moldoveanu nu ar mai fi dorit să îl întâlnească pe motiv că ar fi neserios. În replică, senatorul Mircea Banias a declarat, pentru "Replica", faptul că: "Nu am ce să comentez. Este un episod mai vechi. Dacă acestea sunt afirmaţiile domniei lui, asta e. Noi trebuia să ne întâlnim atunci, pur formal. Era o întâlnire de curtoazie, ca să ne cunoaştem. Nu trebuia să ne întâlnim cu un scop anume. După aceea, m-am întâlnit cu domnul Moldoveanu şi mi-am cerut scuze, i-am explicat de ce nu am putut merge la acea întâlnire. Asta s-a întâmplat în 2008, imediat după ce am preluat mandatul, cu mult înainte să izbucnească acest scandal".

Reamintim că procurorii DNAsusţin că senatorul Banias făcea parte din palierul de protecţie externă al grupării din Portul Constanţa. El nu a putut fi, însă, arestat preventiv, căci beneficiază de imunitate parlamentară. Din acelaşi palier făcea parte şi fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, între timp eliberat din arest preventiv.

Convorbirea dintre Eugen Bogatu şi Mircea Banias din data de 7 mai 2010, aşa cum apare în motivarea ICCJ:

Banias: "Şi eu m-am tot gândit la chestia asta şi sunt aproape sigur că acela o să-mi zică: Nu ţi-am zis, mă, că îl aştept să vorbim, să nu ştiu ce.... Eu i-am zis, el a zis că nu-l interesează. Asta nu înseamnă că nu îi spun şi că nu o să fac tot ce e omeneşte posibil. Eu îi spun, azi ma duc la Bucureşti şi poate îl şi văd, sigur deseară e acolo, că nu a lipsit la nicio chestie de genul acesta, niciodată. De câte ori am fost, el a fost acolo cu acela, cu naşul său..."

Bogatu: "Cu Dan Moldoveanu? Obligatoriu trebuie să spui că a dat şi Berceanu un ordin să se scaneze toate containerele din port".

Banias: "Ştiu şi îi spun că e imposibil".

Bogatu: "Domnule, nu se poate tehnic".

Banias: "Acesta e preambulul, eu mi-am pregătit. Acesta este practic motivul pentru care îl sun şi dupa aia îi zic, băi, ce faci cu prietenul meu?"

Bogatu: "Şi nu stiu ce va fi? Sunt şi eu aşa, un poc, că îţi dai seama, sunt o grămadă de afaceri, o grămadă de...".

Banias: "Ştiu, ştiu... Lasă că discut, nu se poate. Vezi că prietenul meu, Titi, şi acela e foarte supărat".

Bogatu: "Pe chestia asta?"

Banias: "Nu..."

Bogatu: "Pe alălalt?"

Banias: "Păi, se întâmplă şi cu prietenul lui!"

Bogatu: "A! L-a mutat şi pe ăla?"

Banias: "Nu încă, dar pe ăla cred că vrea să-l mute de tot".

Bogatu: "Am priceput".

Banias: "Şi aseară, ca să mergem peste Vlădescu. Mergem, nu e o problemă, că doar nu mi-e greu".

Bogatu: "Vezi că ce a facut el este la limita legii, adica e anormal un di..un... E ca şi cum Berceanu ar da un ordin să-l mute pe neaPopescu nu ştiu unde dracu! Un ditamai ministrul, şef de serviciu la o companie naţională, când tu ai în subordine 50 de companii, cam asta...".

Banias: "Eu îndrăznesc să-l compar pe Popescu cu Iulian".

Bogatu: "Bine!"

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272