REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 23 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6769
22.4° Constanța Duminică, 23 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6769
 

Bărbatul care l-a atacat cu un ciocan pe soţul lui Nancy Pelosi a primit 30 de ani de închisoare

Bărbatul care l-a atacat cu un ciocan pe soţul lui Nancy Pelosi a primit 30 de ani de închisoare

A.F. 18 mai 2024 | 09:12 487

Bărbatul care l-a atacat cu un ciocan pe soţul lui Nancy Pelosi, fostă preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, a fost condamnat vineri, la San Francisco, la 30 de ani de închisoare, notează AFP.

Barbatul care l-a atacat cu un ciocan pe sotul lui Nancy Pelosi a primit 30 de ani de inchisoare David DePape, Nancy și Paul Pelosi

David DePape a fost găsit vinovat la sfârşitul lui 2023 că a intrat prin efracţie la locuinţa Pelosi din San Francisco în octombrie 2022 şi i-a fracturat craniul lui Paul Pelosi.

Nancy Pelosi era la acea vreme al treilea personaj în stat în calitate de preşedintă a Camerei Reprezentanţilor şi era în mod regulat ţinta teoriilor conspiraţiei alimentate de extrema dreaptă.

Procesul a arătat cum DePape, un tâmplar canadian aflat într-o situaţie ilegală şi cu un stil de viaţă solitar, trăia într-o lume otrăvită de dezinformare înainte de a trece la acţiune.

Dacă iniţial a vrut să o atace pe lidera democrată, Nancy Pelosi se afla la Washington în acea zi, şi nu la locuinţa sa din San Francisco.

Înaintea şedinţei de vineri, Nancy Pelosi i-a cerut judecătorului să pronunţe "o pedeapsă foarte lungă" pentru acest atac "care a avut efecte devastatoare asupra a trei generaţii" din familia sa.

"Chiar şi astăzi, la 18 luni de la intruziune şi atac, urmele de sânge şi efracţie sunt imposibil de evitat", a declarat ea în documente judiciare citate de cotidianul San Francisco Chronicle.

În cursul procesului său, bărbatul de 43 de ani a povestit - uneori în lacrimi - cum devenise un avid ascultător de podcasturi de extremă dreapta.

Pe reţelele de socializare, el a reluat în special articole afirmând că elitele americane sunt corupte şi implicate în pedofilie sau că alegerile prezidenţiale din 2020 i-au fost furate lui Donald Trump.

În ziua agresiunii, a pătruns în casa locuinţa Pelosi din San Francisco prin efracţie cu o frânghie, mănuşi şi bandă adezivă.

Barbatul care l-a atacat cu un ciocan pe sotul lui Nancy Pelosi a primit 30 de ani de inchisoare

El a mărturisit anchetatorilor că plănuia să îi "fractureze rotulele" parlamentarei dacă aceasta nu recunoştea "minciunile" taberei democrate.

Paul Pelosi a reuşit să alerteze poliţia, care a intervenit în ultimul moment. Agresiunea a fost filmată de camera din dotarea poliţiştilor.

Petrecut cu câteva zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, cazul a ilustrat gravitatea efectelor dezinformării în campanie, precum şi diviziunile profunde din Statele Unite.

Unii membri ai Partidului Republican au luat în derâdere atacul ori şi-au exprimat un oarecare scepticism în pofida imaginilor.

Patronul reţelei X, Elon Musk, a preluat - înainte de a o şterge - o teorie a conspiraţiei menită să minimizeze amploarea atacului, sugerând că a fost o întâlnire de natură sexuală care ar fi scăpat de sub control.

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a declarat vineri că această condamnare ar trebui să servească drept avertisment împotriva celor care ar dori să atace personalităţi politice sau familiile acestora.

"Într-o democraţie, votăm, apărăm şi dezbatem pentru a ajunge la rezultatul politic pe care ni-l dorim. Dar promisiunea democraţiei este că nu folosim violenţa pentru a influenţa acest rezultat", a spus el într-un comunicat.

După această sentinţă pronunţată de instanţele federale, David DePape urmează să fie judecat de justiţia californiană, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
lua cu suspendare ptr ca atat ii duce capul pe parlamentarii si clasa politica din romanica
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018