REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bărbatul care s-a folosit de datele a 38 de persoane, ca să joace la pariuri, condamnat

Bărbatul care s-a folosit de datele a 38 de persoane, ca să joace la pariuri, condamnat

Replica API 5 septembrie 2022 | 21:27 4648

Marian D. a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică (38 de acte materiale). Sentința a fost dată de Judecătoria Constanța, pe 25 august și nu este definitivă. Bărbatul, profitând de faptul că Superbet, la fiecare nou cont online format în care se depun 500 de lei, acordă 500 de lei bonus, s-a folosit de datele a 38 de persoane pentru a crea conturi și a beneficia de bonus. Ulterior, a falsificat mai multe facturi RDS și ENEL, tot pentru a putea crea conturi false.

Cum a procedat bărbatul

Folosindu-se de datele personale ale victimelor, bărbatul crea o adresă de e-mail, apoi introducea în sistemul informatic ce aparţine platformei superbet.ro respectivele date personale, şi un fişier ce conţinea o captură fotografică a actului de identitate al acestuia. Astfel, după ce finaliza această acțiune prin care dovedea că persoana nu mai deține un alt cont pe platformă, și după care se valida contul, bărbatul depunea 500 de lei în cont, primind un bonus de 500 de lei. Prin această metodă, Marian D. a păgubit 38 de victime. Mai mult decât atât, folosindu-se de facturi de utilități, acesta a mai înșelat alte 7 persoane.

Instanța a reținut că elementul material al laturii obiective constă în acţiunea inculpatului de a falsifica în perioada 23.04.2016 – 04.05.2016 un număr de şapte facturi emise de RDS&RCS şi ENEL pe care le-a folosit ulterior prin încărcarea pe platforma de jocuri on line superbet.ro în vederea creării a mai multor conturi de joc. Urmarea imediată este dată de producerea unei stări de pericol pentru încrederea publică în autenticitatea înscrisurilor sub semnătură privată şi a efectelor produse de acestea. Legătura de cauzalitate rezultă din materialitatea faptei. În ceea ce priveşte elementul material al laturii obiective a infracţiunii de fraudă informatică, instanţa apreciază că acesta constă în acţiunea de introducere de date informatice, prin această acţiune producându-se o intruziune care a generat o influenţă a rezultatului, cauzându-se un prejudiciu material, în condiţiile în care inculpatul a urmărit să obţină acest avantaj material pentru sine. Astfel, prin introducerea de date informatice se înţelege inserarea, înfăţişarea, în format prelucrabil informatic, de fapte, informaţii sau concepte inexistente anterior. Pentru aceste considerente, instanța a decis condamnarea inculpatului la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in urma cu 5 ani se faceau dinastea la marele greu, veneau babele de 90 de ani la anaf sa intrebe de ce au de platit impozit pe venit din jocuri de noroc.. nu inteleg de ce l au incadrat la frauda informatica, fals in acte si inselaciune trebuia, ca si in alte cazuri. "Urmarea imediata este data de producerea unei stari de pericol pentru increderea publica in autenticitatea inscrisurilor sub semnatura privata si a efectelor produse de acestea." ce efecte ratatilor? ce stare de pericol? nu stiu cine e mai prost, sistemul sau tarfetul replika..
0
0
Virgile sa iti iau sotia in p**a de handicapat ce esti conducerea datil afara pe orfanul asta sau in curand o sa scrieti numai de el
0
0
Ion esti p***t tare.
0
0
Ce ironic. Aia l-au furat si tot el la inchisoare.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614