REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Băsescu: Este necesar ca statele membre să pregătească un sistem unic de acţiune la nivelul UE

Băsescu: Este necesar ca statele membre să pregătească un sistem unic de acţiune la nivelul UE

Replica API 23 aprilie 2020 | 00:00 939

Traian Băsescu

În contextul pandemiei de coronavirus, este necesar ca statele membre ale UE să pregătească un sistem unic de acţiune, coordonat de Comisia Europeană (CE), care să asigure diminuarea numărului de victime omeneşti, continuarea activităţilor economice şi creşterea încrederii populaţiei în capacitatea Uniunii de a gestiona astfel de crize, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Este necesar ca statele membre sa pregătească un sistem unic de acţiune la nivelul UE, convenind că sistemul se va afla în coordonarea CE (...). Esenţială este aplicarea soluţiilor organizatorice care să asigure diminuarea numărului de victime omeneşti, continuarea activităţilor economice şi creşterea încrederii populaţiei în capacitatea Uniunii de a gestiona pandemiile", a scris miercuri europarlamentarul pe pagina de Facebook, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Băsescu, CE ar trebui să întocmească şi să finanţeze o strategie de implementare a unor programe care să vizeze creşterea capacităţii industriale a UE de a produce echipamente şi materiale medicale, în cantităţi suficiente pentru a acoperi nevoile statelor membre în momente de criză pandemică, fără a apela la importuri extracomunitare.

În opinia sa, CE va trebui să crească flexibilitatea sistemului medical european pentru a-şi ridica în scurt timp capacitatea de internare şi tratare a tuturor bolnavilor în momente de criză pandemică, iar prin programe de cercetare se va realiza reducerea gradului de dependenţă de importuri a industriei farmaceutice a UE şi, acolo unde nu este posibil din lipsa unor materii prime, "CE va finanţa şi va constitui rezerve pentru cel puţin luni".

Europarlamentarul a mai afirmat că CE trebuie să asigure creşterea capacităţii sistemelor medicale de a amplasa rapid capacităţi spitaliceşti mobile, autonome, pentru tratarea tuturor oamenilor afectaţi de epidemii/pandemii cât mai aproape de focarul de infecţie.

Băsescu a mai propus creşterea capacităţii armatelor UE de a pune la dispoziţia sistemelor medicale a statelor membre spitale mobile de campanie care să poată fi dislocate şi amplasate oriunde este nevoie pe teritoriul UE şi pregătirea corpului medical militar al statelor membre pentru a participa şi a se integra rapid în sistemele publice de sănătate în cazul unor pandemii/epidemii.

Potrivit acestuia, statele membre NATO vor asigura, în următorii ani, cheltuirea a 2% din PIB pentru nevoile armatei prin investiţii în sistemele medicale militare, sisteme care trebuie sa fie convertibile şi compatibile cu sistemele civile.

"Se vor aloca resurse financiare suficiente pentru cercetare în vederea creării de vaccinuri prin care sa fie imunizată populaţia UE, dar şi pentru a fi puse la dispoziţia statelor sărace (...). Comisia va constitui stocuri de rezervă cu medicamente, echipamente şi materiale sanitare care sa poată fi utilizate în primele zile ale pandemiei, până când industria îşi va creşte capacitatea de producţie la nevoile statelor membre. Finanţarea rezervelor se va face din bugetul UE. În sistemul de planificare a resurselor materiale şi financiare, CE va avea în vedere şi nevoile ţărilor candidate şi a ţărilor din Parteneriatul Estic", a mai afirmat Traian Băsescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca tot ai supravietuit marinerule, nu te lasa, ciuruieste UE , NATO, tot ce prinzi in cale!
0
3
Din cauza ta suntem cobaii lumii in ceea ce priveste masurile anti oameni ale Codex Alimentarius! Ne-ai dat, pe noi romanii, drept cobai pt a fi testati! Sa iti moara ce ai tu ai drag in chinuri groaznice, cat mai repede cu putiinta, sau cum spune americanul, "as soon as posible" !
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272