REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Băsescu, în instanţă: Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Pronunţarea în dosar - 20 septembrie

Băsescu, în instanţă: Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Pronunţarea în dosar - 20 septembrie

Replica API 6 septembrie 2019 | 01:10 489

Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, că niciun student de la Institutul de Marină nu se ducea la ofiţerul de contrainformaţii, ci era chemat.

Traian Băsescu a fost prezent la CAB unde s-a judecat procesul în care CNSAS a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul său. Instanţa se va pronunţa pe 20 septembrie.

"Mă obliga legea să-i răspund. (...) În ceea ce priveşte sancţiunile, când eşti elev militar poţi fi exmatriculat", a spus Băsescu, menţionând că a dat două note colonelului de contrainformaţii Tudor.

Acesta a subliniat că nu putea să-şi asume riscul să se ia din nou măsuri împotriva sa, mai ales că mai avea un an şi termina Institutul. "Mă întreba de lucruri petrecute cu un an - doi înainte. (...) Ofiţerul de contrainformaţii ştia ceva. (...) Eu aveam o greutate legată de un incident şi un coleg", a afirmat fostul şef al statului, care a amintit că din cauza faptului că nu a raportat lipsa unor colegi din unitate a fost băgat în arest şapte zile.

Băsescu a precizat, în instanţă, că nu a ştiut că i s-a dat un nume conspirativ. "Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale", s-a apărat el.

El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia. "Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea", a menţionat Băsescu.

La rândul său, avocata lui Traian Băsescu a subliniat că la momentul la care el a făcut acele note avea calitatea de militar şi se supunea rigorilor impuse de acest statut.

Reprezentantul CNSAS a declarat că se impune constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul lui Băsescu. Potrivit acestuia, Băsescu declară că era obligat de regulamentul militar să dea informaţii, însă din 196 de studenţi ai Institutului nouă au avut calitatea de colaborator.

Judecătorul a stabilit că se va pronunţa în acest caz pe 20 septembrie şi a respins cererile de intervenţie în dosar formulate de mai mulţi cetăţeni. Unul dintre aceştia a reclamat faptul că "a fost jefuit" de Băsescu de terenul din Ştirbei Vodă, precum şi de pământuri de la Nana, Bărăgan, Călăraşi.

Pe 28 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul în care CNSAS solicită instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a primit până acum de la CNSAS, începând de la începutul anilor 2000, cinci adeverinţe de necolaborare cu Securitatea. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Basescu nu a fost informator al securitati el a servit patria,asa spun toti securisti dovediti,pe de alta parte chiar el i-a spus lui NASTASE "ce soarta are si poporul asta ma ADRIANE este pus sa aleaga intre doi comunisti"aici a fost smecher omu nu a spus securisti ci comunisti,dar tot adevarat este ca si printre securisti si activisti de partid erau si oameni de calitate si jigodii.Dupa ianuarie 1990 jigodiile au progresat politic sau economic sau si si.
4
1
Ca romanu' nu-i niciunu' unde-s doi te toarna unu!
2
0
Nu a stiut pe dracu'. A fost turnator si gata,la fel ca multe sute de mii de romani care si azi sunt la fel de ticalosi. Ca ticalosii nu-si recunosc faptele este ceva banal,insa oricum lumea ii cam stie sau macar ii intuieste. Trist este ca desi erau destule semen ca Base nu e un roman bun de presedinte,a fost votat de milioane de naivi si fraieri,nu doar de cativa interesati anume. Mai trist este ca romanii continua sa aprecieze tot genul de indivizi rara nici o legatura cu empatia umana,cu patriotismul si bunul simt.
6
1
Cum sa recunoasca omul ca i-au scimbat numele ?---pai daca nu ere numele lui !----haha
0
0
Pai acuma spui bre...Ai facut cumva blat cu CNSAS sa te lase sa-ti exerciti cele 2 mandate ?
6
2
dau de baut cand da coltu' nemernicu asta...
8
2
si-a turnat proprii colegi din studentie. merita scuipat pe strada.
14
3
cat timp au fost destui prosti care sa-l voteze, poate sa iasa sa debiteze ce vrea!
10
2
da sti cum iti spune lumea - chiorete, satana, jeg ordinar cu toata satra ta care se inmulteste ca raia
9
3
Partidul lui Petrov, cu toti acolitii lui, ar trebui desfiintat
15
3
Betivanul chiompalau face acum pe fata mare ! Nici usturoi nu a mancat , nici gura nu-i pute ! Dupa ce ca a vandut flota , dupa ce ca a invrajbit tara cu procurorii si securistii lui , dupa ce impreuna cu frac-su pushcariasul au furat de au rupt ... acum are tupeu sa apara pe la tv sau in presa !
22
3
Pentru cine mai crede ca mizeria asta de tara nu este condusa de servicii, o intrebare simpla: cum dracului CNSAS nu a sesizat intanta de cate ori a candidat asta pentru predintie - ca documentele pe care le-au dus in instanta acum au fost mereu in posesia lor - si cu ce mai schimba procesul de azi tot raul facut de asta in cei opt ani in care a fost presedinte? "Maurul si-a facut datoria, Maurul poate sa moara". Ma rog. Petrov in cazul asta.
24
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108