REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

BĂTAIE DE JOC! Grădina de vară Tomis a ajuns o GROAPĂ DE GUNOI! Proprietarul riscă să fie supraimpozitat cu 300%

BĂTAIE DE JOC! Grădina de vară Tomis a ajuns o GROAPĂ DE GUNOI! Proprietarul riscă să fie supraimpozitat cu 300%

Replica API 3 februarie 2018 | 00:00 1174

Clădiri emblematice ale Constanței au ajuns într-o stare deplorabilă. Începând de la Cazino – una dintre cele mai mari dureri ale constănțenilor! – până la imobilele monumente istorice din centrul și zona peninsulară, toate par să poarte aceeași haină răpciugoasă și se înfățișează trecătorilor cu același aer trist. Dintr-un motiv sau altul, fie din dezinteres, fie dintr-o strategie imobiliară, au fost lăsate în paragină. Locuri fastuoase cândva, unde constănțenii își petreceau timpul cu mare drag, au ajuns în mizerie.

Grădina de vară Tomis sau „Arenele Tomis”, cum mai este cunoscut imobilul, este unul dintre locurile de unde constănțenii au amintiri plăcute. Cândva a fost grădină de vară. Apoi a urmat perioada de cinematograf. Ani buni în care, pe marele ecran din vecinătatea Parcului Arheologic, au rulat filme românești, cu actori consacrați, de care astăzi doar ne amintim. Și după Revoluție, timp de câțiva ani a avut aceeași destinație.

Doar că nu a mai fost folosit la capacitatea sa, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor, instituție care avea în administrare toate cinematografele, inclusiv cele în aer liber, justificând de fiecare dată că oamenii nu mai sunt interesați de filme în aceste locații „comuniste” și că nu mai era profitabil să ruleze filme. Așa că, după 2000, grădina de vară Tomis a fost încredințată unui privat.

A devenit patinoar și chiar a avut succes. Dar numai pentru o scurtă perioadă de timp. Din informațiile noastre, prin anul 2010, grădina de vară a intrat în proprietate privată, fiind vândut către SC Alt Trend MG SRL. Este vorba despre firma care a desfășurat activități de patinoar în respectiva grădină de vară, dar și pe un teren concesionat în incinta Palatului Copiilor Constanța. De altfel, și la această oră, firma Alt Trend MG SRL se judecă cu Palatul Copiilor, din cauza terenului respectiv, ajuns de asemenea în paragină.

Imagini dezolante în interiorul Grădinii de Vară Tomis

Acum, Grădina de vară Tomis a ajuns un focar de infecție. Imobilul nu este îngrădit corespunzător, așa că pe aici se aciuează persoane fără adăpost, în timpul nopții. De altfel, acum câțiva ani chiar a izbucnit un incendiu din cauza unor astfel de persoane. În timpul zilei, tineri temerari se aventurează printre cioburi, munți de resturi de haine și alte mizerii, pentru a intra în fostul cinematograf.

Odată ajunși în spatele pereților mâzgăliți cu graffiti, se dezvăluie o imagine tristă. Scaune rupte, bălării și, ce este cel mai deprimant, este faptul că rolele de film, pe care cândva constănțenii abia așteptau să le vadă, în zilele de duminică, sunt aruncate peste tot.

De-a lungul anilor, atât presa locală, cât și bloggerii constănțeni au tot atras atenția asupra stării deplorabile a grădinii de vară din centrul Constanței. Cine să îi audă?!

Să nu uităm că grădina de vară se află la doar câțiva pași de așa numita Casa Albă, clădirea unde funcționează Primăria Constanța, Consiliul Județean Constanța și Instituția Prefectului Constanța. Adică ...toți factorii de decizie care contează din județul nostru! Și, cu toate acestea, grădina de vară a ajuns un veritabil focar de infecție, nefiind respectate niciuna dintre prevederile legale privind proprietățile private – de menținerea a curățeniei, de îngrădire corespunzătoare, de obturare a căilor de acces etc.

Firma proprietară are termen șase luni să curețe mizeria și să reabiliteze grădina

La începutul acestui an, Grădina de vară „Tomis” a fost încadrată în categoria trei de supraimpozitare. Astfel, imobilul a fost încadrat în categoria clădirilor neîngrijite, conform HCL 27/2016, a fost întocmită o fișă de evaluare în care sunt consemnate toate deficiențele, iar autoritățile locale i-au înștiințat pe proprietari că, dacă nu le remediază, imobilul va fi supraimpozitat cu 300%.

Proprietarul are termen șase luni pentru a duce la îndeplinire reabilitarea imobilului: adică să curețe mizeria și să renoveze clădirea, respectând caracteristicile tehnice existente. În caz contrar, după șase luni, situația Arenelor Tomis va fi supusă atenției Consiliului Local Constanța, cu propunerea de supraimpozitare de 300%. Rămâne de văzut cât de tare se vor „speria” proprietarii de prespectiva unui impozit mult mărit.

Pe de altă parte, având în vedere că în curând se va da în folosință Parcul Arheologic, nu se poate să nu remarcăm faptul că în imediata vecinătate a Arenelor Tomis este un loc de joacă. Un loc de joacă reabilitat, curat și modern. Plasat fix lângă o „groapă de gunoi”...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si uite asa ii imbogateste PSD-ul pe baietii destepti care au buze groase si pupa suav in cur partidul bolsevic. Toti derbedeii venetici s-au facut stapani pe aici iar GIULIANO nu face exceptie. Pana la urma o sa vinda inapoi primariei scump desi a cumparat ieftin.
2
0
Intrebarea este de ce Prim. Cta. nu a facut nimic ani de zile?
3
0
Dar cu cladirile din zona Cazinoului de pe Tocilescu 2 , Ctin . Brancoveanu 3, 6, 8 , Casa cu Lei , Titulescu 14, Ahiepiscopiei ce faceti chiar nu le vede nimeni ???
3
1
Esti prost, de-a binelea! Hai sictir!
4
0
Copil fiind mergeam la Cinema Tomis unde vedeam filme minunate. Mai era o gradina de vara vis-a-vis de Liceul Eminescu unde era si un Tir Sportiv si alta in Mamaia. In gradina Tomis se organizau si spectacole. Acolo am vazut si un spectacol teapa numit Ambasadorii Prieteniei, prezentat ca venit de pe Broadway si era un fel de Cantarea Romaniei. Mare pacat ca arata asa..
5
0
Treziti va , Constanteni ... oare nu v ati dat seama ? Decebal este copilul crescut de Mazare ... l a tradat dar a ramas cu metehnele lui ...Minciuna , Coruptie , Infatuare , Prostie , Ticalosie !
11
0
Sa-l darame ca e constructie comunista urata. Asa ceva n-are ce cauta intr-un parc. In parc nu trebuie construite blocuri, biserici si alte porcarii tiganesti.
6
11
Vindem tot
8
2
Adica mizeria asta de cladire in plin parc arheologic, pe care dupa atatia ani nu l-ati putut reabilita , langa locul unde capii acestui oraz mizer conduc ... cum de poate imagina
7
1
Asteapta sa cada si apoi fac niste blocuri pe locul ala.
16
0
Sigur SEIKO 5 . bagat la zdup si luat la pooola . animalele dreaq .
9
0
E a fam securisti Talpes colegi contrabanda tigari cu Nicusor Constantinescu si Tafalan -.I a mai dat radu mazare si patinoar si vila -str Cuza Voda -unde erau chei-vis a vis digi
11
2
Nu va faceti griji...o sa lanseze Fagadau un alt chestionar in care o sa va puna sa va dati cu parerea daca sa curete sau nu Constanta ... Probabil va face o dezbatere publica...ca si cu problema blocarii zonei peninsulare... Asta se intampla cand stai in birou si habar nu ai cum arata orasul pe care il conduci ...
14
0
constanta a devenit o groapa de gunoi
20
0
Cine ancheteaza cum a fost posibila vanzarea ????
22
0
Sa treaca in propriatea primariei daca nu sint indeplinite anumite conditii. Cum a fost conceput contractul de vinzare? Iar nu raspunde nimeni.
16
1
E mult sase luni. Si supraimpozitarea e frectie la picior de lemn. Cladirea aia e un focar de infectie si e un pericol. Daca institutiile si-ar fi facut treaba, proprietarul ar fi adunat atatea amenzi incat acum ar fi fost deja executat silit.
15
1
Primaria este vai de capul ei. Cum sa dai termene pentru curatenie 6 luni, o luna si pe urma lunar amenzi, daca nu sunt platite scos imobilul la vanzare. Cred ca sunt alte hotii la mijloc.
23
0
Daca continuati sa puneti articole fara drept de comentarii o sa pierdeti 80 la suta din cititori.
15
3
Veti merge voi la filme in aer liber, la tzantzari?
3
9

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614